Dr. Nevia Delalle: Iskoristite zimske dane za tretmane laserom

Razgovarajući sa svojim pacijentima najčešće čujem kako najmanje imaju vremena za sebe. Zato si obećajte da ćete ipak pronaći to vrijeme i učiniti nešto dobro za sebe.

Vrijeme pred nama će barem još nekoliko mjeseci biti idealno za neke malo invazivnije postupke, a njih uglavnom odgađamo. Minimalno invazivni, ali ipak invazivni postupci zahtijevaju nekoliko dana oporavka. Moj omiljeni postupak je ablativni laserski resurfacing (PEARL -Erbium Yag) koji bi trebalo učiniti jednom godišnje.

S obzirom na minimalnu invazivnost i sigurnost, postupak laserom kao uobičajena higijena kože lice preporuča se jednom godišnje.


Zašto bas ovaj laser?

Prije svega zbog toga što su bore samo tek jedan mali dio onoga što treba popraviti na koži lica. Opuštena i siva koža, gruba tekstura, pore i neujednačena boja mogu nadodati i do dvadeset godina više. Laser Pearl koristi jedinstvenu valnu dužinu koja omogućava sigurno uklanjanje slojeva stare i oštećene kože.

Sam postupak traje dvadesetak minuta, a za oporavak je potrebno izdvojiti maksimalno 5 dana. U usporedbi s nekim drugim laserskim postupcima ili dubokim pilinzima, a u konačnici i s malo većim hematomom nakon aplikacije filera, vrijeme oporavka je prihvatljivo i kontrolirano s obzirom na to da smo na njega pripremljeni.

Kako se postupak provodi?

Na cijelo lice aplicira se anestetska krema koju ostavimo da djeluje oko 40 min. Potom se na manjem dijelu kože isproba nekoliko impulsa kako bi se pacijent pripremio na osjećaj topline i prelazi se dio po dio kože lica. Osim osjećaja topline, pacijenti ne osjećaju bol niti nelagodu. Tijekom postupka, zahvaljujući pulsnom laserskom svijetlu, površinski sloj kože nježno se uklanja. Stvara se zaštitni sloj koji se tijekom sljedeća 3-4 dana ljušti i nakon njega ostaje nova, zdrava koža. Dakle, dolazi do nadomještanja cijelog vanjskog, suncem oštećenog površinskog sloja. Istovremeno se zbog topline koja se šalje u dublje slojeve kože, stimulira reprodukcija kolagena koja se nastavlja sljedećih 4-6 tjedana. 3-4 dana koža je crvena, poput opekotine od sunca, ljuskava i osjetljiva. Kada se oljušti zaštitni sloj, vide se prvi rezultati. A oni pravi rezultat vide se nakon mjesec dana kada dođu do izražaja rezultati restrukturiranja kože.

Kod izražajnijih oštećenja potrebno je nekoliko postupaka unutar godine dana. No, s obzirom na minimalnu invazivnost i sigurnost, savjetujem ga kao uobičajenu higijenu kože jednom godišnje. Moj je savjet učiniti ga i kada nema velikih oštećenja, u svrhu poticanja neokolagenizacije.


Kako njegovati kožu poslije postupka?

Kroz dva dana je preporučljivo aplicirati samo medicinski vazelin i hladne obloge, a potom neke manje masne, ali neutralne i epitelizirajuće kreme. Obavezna je i zaštita od sunca, pogotovo kada se zaštitni sloj oljušti i ostane nova, zdrava koža koja je kroz neko vrijeme osjetljivija no inače. Ako se postupak napravi u četvrtak, u ponedjeljak već možete biti na poslu ili se baviti uobičajenim aktivnostima sa svojom novom kožom zdravog sjaja. Onom koja će iz dana u dan biti sve ljepša.

Ovaj postupak je odobren od FDA kao siguran postupak za resurfacing lica, vrata, dekolte regije i dorzuma šaka.

Dr. Nevia Delalle: Najbolji estetski postupci za optimalne rezultate

Dr. Nevia Delalle: Pravila za lijepu i njegovanu kožu zimi

Dr. Nevia Delalle: Koža lica u pedesetima

dr. med. Nevia Delalle
dr. med. Nevia Delalle

Dermatovenerolog s internacionalnom specijalizacijom iz anti-aging medicine te korektivne i estetske dermatologije. Slobodno vrijeme najradije provodi pod morem, u svim krajevima svijeta.