Zašto ponekad blokirate komunikaciju s nekim osobama?

Svi mislimo da znamo komunicirati. Dapače, svi često drugima dajemo savjete kako bi trebali dobro komunicirati. A onda sebe uhvatimo u tako glupim situacijama u kojima blokiramo komunikaciju, ne razumijemo, ne slušamo. S druge strane, što više znamo o sebi, više znamo i o drugima i bolje komuniciramo.

Zato ponekad, koliko god se trudili, ne možemo s nekom osobom uspostaviti zadovoljavajuću komunikaciju. Možda je dobro prisjetiti se  svih mogućih blokada koje zbog žurbe, ljutnje, zabrinutosti koristimo, a nismo toga niti svjesni.

Budite iskreni i prema sebi i prema drugoj osobi, pa nemojte niti ulaziti u odnose koje morate sabotirati.


Kako blokiramo komunikaciju s drugim osobama?

Prekidanje

Usred priče sugovornika počinjemo pričati o svojim iskustvima jer mislimo kako ćemo tako stvoriti dojam bliskosti. Možda to ponekad i upali, ali načelno uvijek, uvijek, uvijek pričekajte da osoba završi s onim što ima za reći i tek onda krenite u dijalog. U protivno će izgledati kako samo želite fokus pomaknuti s njezine priče na svoju. A to baš i nije dobar temelj razumijevanja.

Savjetovanje

Bez ikakvog razloga i potrebe osjećate se prozvanim osobi preko puta sebe kazati kako ona što zapravo treba učiniti, što promijeniti i kako postupiti. U dobroj namjeri svoju viziju njezinog problema vješto dekonstruirate i poput čarobnjaka dajete magično razrješenje. Nikada ne možete biti niti približno u cipelama druge osobe, ali to morate pokušati. I ako i uspijete, ne dijelite savjete ako vas nitko ne traži. Ponekad je dovoljno samo slušati i biti prisutan.

Izbjegavanje

Ukoliko neka osoba želi s vama podijeliti neku neugodnu informaciju ili svoj problem, pokušate promijeniti temu ili je nasmijati. Time pokazujete kako ne uvažavate njene emocije i situaciju u kojoj se nalazi i u startu prekidate povezanost. Iako glupiranje nekada može biti dobro rješenje, strategijom protiv teških tema dozvolite osobi da jasno komunicira i ljutnju i strah i razočaranje i tugu. Nismo roboti i ukoliko ne želite s nekim biti prisan nemojte se niti dovoditi u situaciju dijeliti takve stvari.

Dakle, ukoliko želite namjerno blokirati komunikaciju, prekidanje, savjetovanje i izbjegavanje je idealan način da to učinite. Ili, jednostavno, budite iskreni prema osobi, pa niti nemojte ulaziti u odnose koje morate sabotirati.

Zašto nam trebaju razgovori?

8 fraza koje inteligentne žene nikada ne koriste u razgovoru

Neverbalna komunikacija – što poručujete tijelom?

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.