Last-minute ideje za produženi vikend

Počinje prvi produženi vikend u ovom mjesecu, a mnogi će ga iskoristiti da pobjegnu nekamo na odmor. Većina će se već u popodnevnim satima zaputiti na jadransku obalu gdje će uživati sve do kraja vikenda i povratka u realnost. Ako ste među onima koji još uvijek nisu ništa isplanirali ili nemate ideju kamo otići, u nastavku donosimo nekoliko last minute prijedloga.

Ne morate nužno otići na put od 4 dana – da biste napunili baterije bit će dovoljno zaputiti se negdje na jednodnevni izlet. Za koju god se opciju odlučili, nećete pogriješiti.

ISTRA

Odlazak u Istru je uvijek dobra ideja. Vrijeme iskoristite za istraživanje istarskih gradova i svega onoga što oni nude. Vinarije, restorani, lokalni specijaliteti uz uživanje u prirodnim ljepotama našeg najvećeg poluotoka Istru čine savršenom lokacijom za bijeg od užurbane svakodnevice. Tri dana istraživanja istarskih gradova, njihovih prirodnih i kulturnih ljepota te uživanje u odličnoj hrani i dobrom vinu bit će vam sasvim dovoljno da se odmorite i napunite baterije za novi radni tjedan.

ROVINJ

Jedan od istarskih gradova koji baš svi obožavaju i uvijek mu se rado iznova vraćaju je Rovinj. Taj prekrasan grad koji nas uvijek oduševi svojom easy going energijom, svakog ljeta posebno oživi kada brojni gosti ispune njegove ulice, restorane, kafiće i hotele.

OPATIJA

Ovaj šarmantni primorski grad bogate povijesti i kulture udaljen je sat i pol od Zagreba i omiljeno je mjesto za vikend putovanja. Predivna priroda, parkovi, stare austro-ugarske vile, šetališta i plaže već više od 160 godina privlače turiste iz cijelog svijeta. Opatija se svojim izgledom i tradicijom izdvaja od ostalih hrvatskih turističkih gradova, a tijekom cijele godine ovdje stvarno imate što vidjeti, raditi i doživjeti.

FUŽINE

Fužine su slikovito mjesto u Gorskom kotaru, udaljeno 130 kilometara od Zagreba zbog čega predstavljaju idealnu destinaciju za vikend putovanje. Smještene su 730 metara nad morem, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, a okružene su slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i ljepotom jezera. Bez obzira planirate li otići na jednodnevni izlet ili ondje provesti cijeli vikend, Fužine su uvijek dobar izbor.

RASTOKE

Sigurno ste barem jednom, putujući starom cestom prema moru, prošli kroz grad Slunj i njegovu najljepšu atrakciju – Rastoke. Ovo slikovito mjestašce nastalo igrom prirode svakodnevno privlači posjetitelje koji ovdje stanu na putu prema moru ili unutrašnjosti. Rastoke predstavljaju divnu lokaciju za jednodnevni izlet jer su od Zagreba udaljene oko sat i pol vremena vožnje. Ako pak poželite ostati cijeli vikend, svakako posjetite i NP Plitvička jezera koja se nalaze u blizini.

VUGLEC BREG, KRAPINA

Četrdesetak kilometara od Zagreba, u samom srcu Hrvatskog zagorja, nalazi se turističko selo Vuglec Breg. Imanje koje se prostire na više od 12 hektara površine nalazi se u selu Škarićevo, na području Krapine, i u vlasništvu je obitelji Vuglec koja je stvorila jedinstveni ambijent za vrhunski ugođaj u prirodi. Vuglec breg se sastoji od nekoliko autohtonih zagorskih hiža u kojima možete odsjesti te stare gospodarske zgrade u kojoj se nalaze restoran i vinski podrum.

RANČ COWBOY, MARKUŠEVEC TUROPOLJSKI

Ako nemate u planu ići daleko od grada, predlažemo da posjetite Ranč Cowboy koji se nalazi 10 minuta od Novog Zagreba. Izletište i restoran nalazi se na šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, točnije u Turopoljskom Markuševcu i omiljeno je izletište ljubitelja životinja, posebno konja koje možete i zajahati. Cijeli ranč uređen je u western stilu, a njegova infrastruktura podređena je opuštanju i uživanju u prirodi.

SAMOBOR

Samobor je uvijek dobra ideja za jednodnevni izlet. Ovaj pitoreskni gradić udaljen 20-ak kilometara od Zagreba nudi pregršt zanimljivosti pa ne čudi što je mnogima omiljeno mjesto za kratki predah od užurbane svakodnevice. Samobor je idealan za šetnju jer ima predivne parkove, a možda najljepši je park Anindol na brdu Tepec gdje možete razgledati i ostatke zidina nekadašnjeg Starog grada s kojeg se pruža prekrasan pogled. Preporučujemo i šetnju slikovitim gradskim šetnicama uz potok Gradna. Nakon šetnje vrijeme je za ručak, a s obzirom da Samobor nudi bogatu i raznoliku gastro ponudu, sigurno nećete ostati gladni. Preporučujemo restoran Gabreku, jedan od najstarijih restorana na području grada u kojem možete pronaći prepoznatljive specijalitete samoborskog i okolnog područja poput samoborskih kolteta, pastrve i muštarde. Za kraj probajte nezaobilaznu samoborsku kremšnitu.

UVALA ZAVRATNICA

Samo 2 i pol sata od Zagreba nalazi se Zavratnica, najljepša uvala na sjevernom Jadranu. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. godine proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981. sastavni je dio Parka prirode Velebit. Modrim nijansama mora u uvali se suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze. Sezona u Zavratnici traje do 31. listopada, a da biste ju razgledali i po njoj prošetali, morat ćete kupiti ulaznicu. Cijena za organizirane izletničke grupe iznosi 20 kn, individualna ulaznica košta 30 kuna, a djeca do 7 godina uz pratnju odrasle osobe imaju slobodan ulaz.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.