Dr. Meri Bura: Dodaci prehrani, preparati i lijekovi protiv nesanice (6. dio)

Ukoliko ste pročitali prethodne nastavke serijala o nesanici i utvrdili kako dosad navedene mjere ne djeluju, obratite se svome liječniku. Neke od mogućih terapija za rješavanje problema nesanice donosimo u nastavku.
 Inače, prema Međunarodnoj klasifikaciji poremećaja spavanja, nesanica je najčešći poremećaj. A ima ih ukupno 6.

Magnezij je zlatni mineral za rješavanje niza problema. Opušta mišiće i um i dobar je kod nemirnog spavanja. Često je u deficitu.


Dodaci prehrani, preparati i lijekovi protiv nesanice

Kalifornijski zlatni mak 

– nježan preparat koji pomaže zaspati i održati san.

Valerijana 

– najčešće propisivani lijek protiv nesanice i tjeskobe. Dobar je lijek, no tijelo se obično navikne na nju nakon nekoliko tjedana, pa treba mijenjati terapiju (ili još bolje izliječite uzrok nesanice!).

Melatonin 

– riječ je o hormonu, pa prema tome djeluje na sve ostale hormone u tijelu i s njim treba postupati oprezno. Skraćuje vrijeme usnivanja, često se uzima za smanjenje simptoma jet leg-a, može pogoršati stanje depresije. Vrlo različito se uzima za različite tegobe. Za uravnoteženje ciklusa budnost-san uzima se od 0,3-5 mg. Protiv nesanice uzima se 2-3 mg, no po mom iskustvu često su potrebne veće doze (uvijek uz liječničku kontrolu). Protiv jet leg-a uzima se od 0,5-8mg i to nakon što e stigne na destinaciju, ne prije. Za problem buđenja uzima se 2-12 mg, a za problem usnivanja od 3-5 mg. Dakle, potrebna je pomoć stručnjaka koji će odrediti točnu dozu.
*

Matičnjak 

– možete ga koristiti u tableti, kao čaj, kao kupku ili kao eterično ulje. Matičnjak opušta, smanjuje napetost, strahove, smanjuje iritabilnost i nervozu, nemir koji se osjeća u želucu, jača koncentraciju, poboljšava raspoloženje, ima divan miris.
*

Pasiflora

– dobar je za osobe koje se stalno bude tijekom noći, osjećaju opći stalni nemir i anksioznost. Može se uzimati i u većim dozama.
*

Griffonia

 – sadrži 5HTP (iz kojeg se stvara serotonin). Dobra je kod teškog usnivanja, anksioznosti, depresije, pesimizma, slabe vjere u sebe, živčanosti, napetosti koja se može očitovati kroz migrene ili napetost čeljusti, kroz žudnjeu za slatkom ili slanom hranom.
*

5HTP 

– riječ je o aktivnom prekursoru serotonina, što znači da diže koncentracije serotonina. Dobar je kod psihičke napetosti i svih simptoma manjka serotonina. Uzima se samo uz liječničku preporuku jer može doći u interakciju s antidepresivima.
*

CBD 

– osim na spavanje, utječe i na hormone, cirkadijani ritam, osjet boli, anksioznost, apneju u spavanju… Stoga, imate li kombinirane poremećaje (što je često) preporučuje se samo uz liječničku kontrolu.
*

Hmelj 

– izvrsna biljka koja djeluje na niz simptoma disbalansa estrogena. Hmelj je dobar za osobe koji pate od histeričnih napada i tjeskobe. Brzo djeluje, adaptogen je i uzima se uz nadzor stručnjaka.
*


K
ombinacija hmelj i valerijana

Vitamin E 

– pomaže kod sindroma nemirnih nogu, u menopauzi, kod valunga, pomaže za usnivanje, i omogućuje dublji san.
*

B complex

– smanjuju umor, pomažu kod nesanice, straha, reguliraju nivo triptofana.
*

Rhodiola 

– adaptogen s kojim treba oprezno i kratkoročno.
*

Kombinacija rhodiola sa šafranom

Sladić 

– uz niz drugih performansi, sladić ima i antibiotsko djelovanje (fenoli i triterpenoidi) te jako antidepresivno djelovanje. Smanjuje noćno znojenje. Njegov deglicirizirani oblik DGS najbolji je oblik za liječenje čira na želucu. Djeluje primarno na estrogen (oponaša ga) i kortizol kod adrenalnog umora (snižen kortizol ili snižen i povišen istovremeno). 
U Italiji možete pronaći bombone od sladića u gotovo svim prodavaonicama. No, to ne znači da se sladić kao lijek može uzimati poput bombona, naprotiv.
*

Kalcij 

– pomaže iskoristivosti triptofana u mozgu i kod nesanice. Protiv nesanice sigurno pomaže i njegov pozitivan učinak na nepravilan srčani ritam i grčeve u mišićima.
*

Kombinacija L triptofan, 1 g melatonin i vitamin B complex

Kombinacija matičnjak, hmelj i B vitamini

Kombinacija vitamina D3, vitamina E, magnezija i melatonina


K
ombinacija L-teanina, ekstrakta gloga, crategusabakopa, korijena valerijane, magnezijev citrat, prašak višnje, ekstrakt crvene rodiole, prašak indijske komsulje, cink, kalijev klorid, ekstrakt pasiflore i ekstrakt crnog papra

Kombinacija valerijana, hmelj, pasiflora

 – ako drugačije nije propisano i ako nemate kontraindikacije, prijedlog je da započnete s ovim preparatom. Uzimajte 1 tabletu prije spavanja.
*

Kombinacija hmelj i valerijana

Kombinacija magnezija, vitamina B6 i melatonina

GABA 

– inhibitorni je neurotransmiter koji regulira tlak, ciklus i nesanicu. Pogodan je za osobe pod izrazitim mentalnim i fizičkim naporima, za umorne, osobe pod jakim stresom, one kojima se grče mišići, osobe s  palpitacijama i paničnim napadajima, osobe koje se ne mogu smiriti, živčane su, tresu se, prejedaju, imaju vrtoglavice i sve one kojima manjka samopouzdanja… Doziranja ovise o stanju. Protiv stresa i anksiznosti uzima se 100-200 mg, dok se za visoki tlak uzima 10-20 mg. Treba uvijek uzimati u obzir nuspojave svakog lijeka, preparata ili dodatka prehrani. Nuspojave koje se mogu pojaviti kod uzimanja GABA-e su mučnina, smanjen apetit, konstipacija, mišićna slabost, umor, bolovi u trbuhu…
*

L glutamin 

– povećava proizvodnju GABA-e i ponajviše se uzima za zacjeljivanje crijeva. Zdrava crijeva indirektno djeluju na sve funkcije tijela, pa tako i san. No, ima niz nuspojava, pa bi ga osobe s bolestima jetre, bubrega i Reynaud-ovim sindromom trebale izbjegavati. Najbolje je uzimati ga na prazan želudac i kroz hranu. Dobar je za akutne periode stresa. Zdravo tijelo može samo proizvesti GABA. Glutamin i glutamat su esencijalne aminokiseline za funkcije i metabolizam mozga. Glutamin je prekursor GABA-e i glutamata (ekscitatorni neurotransmiter).
*

Glicin 

– inhibitorni je neurotransmiter. Dobar je kod jakog umora i jakog stresa, kod nemogućnosti smirivanja misli. Ima utjecaj i na protok žuči.
*

teanin

 – ima ga u zelenom čaju, umiruje um, opušta bez pospanosti, povećava razine dopamina, serotonina, GABA-e… Može imati nuspojave kao što su proljev ili napetost. Dobar je kod nesanice uzrokovane stalnim razmišljanjem. Može povećati razine dopamina, poboljšati raspoloženje te se zajedno s GABA agonistima može uzimati protiv anksioznosti i depresivnih stanja. Obavezna je kontrola liječnika.
*


K
ombinacija L teaninapasiflore i vitamina B

Triptofan 

– utječe na proizvodnju melatonina i serotonina koji imaju umirujuće djelovanje. Posebno smanjuje anksioznost, regulira apetit, djeluje na depresivna raspoloženja, razdražljivost i nesanicu. Ne smije se kombinirati s 5-HTP dodacima i antidepresivima. Dobar je za ublažavanje blagih poremećaja nesanice, no individualno potencijalno može imati ozbiljne nuspojave.
*

Kombinacija 5HTP Griffonia, L tirozin i glutaminska kiselina

Homeopatski pripravciCoffea CrudaAconitum Nux Vomica, Nat MurLachesisArsenicumSulphurMercuriusStaphisagriaCarcinosin….i svaki konstitucijski homeopatski lijek

Homeopatska kombinacija passiflore, valerijane, bakrenog acetata, hyosciamus nigera

Homeopatska kombinacija asafoetideignatieavene sative, valerijane i argentumnitricuma

Kombinacija gloga i pasiflore

Šafran 

– svježi ili u lijekovima diže raspoloženje, smanjuje nesanicu i djeluje na serotonin.
*

Proteolitički enzimi

 – čiste organizam, indirektno djeluju na niz procesa poboljšavajući opće stanje organizma i poboljšavaju san. Daju se u visokim dozama individualno. Razlike u sastavu pojedinih proizvoda definiraju njihovu paletu indikacija (probavne tegobe, visoki lipidi, problemi zgrušavanja krvi, problemi štitnjače…).
*

Vitamin B12 

– daje se kod jakog umora povezanog s nesanicom. Često nedostaje kod upaljenih crijeva, kod intolerancija na hranu i kod vegetarijanaca. Česti simptomi njegovog nedostatka uz umor i nesanicu su glavobolje, debljanje, vrtoglavice i slaba memorija.
*


tirozin 

– može pomoći kod anksioznosti, depresije i nesanice. No, imate li nesanicu zbog povišenog noćnog kortizola, ona može biti pogoršana L tirozinom, jer se on pretvara u adrenalin i noradrenalin.
*

Kombinacija valerijane, gospine trave i triptofana

Hidrolizirani casein 

– po studijama ima odlične učinke i brzu učinkovitost na san. No, u praksi postoje jake individualne razlike. Razlika je u tome što nečije tijelo može primiti/apsorbirati i što preraditi do aktivnog učinka.
*

Fosfatidil serin

 – može liječiti nesanicu, ali je i uzrokovati. Može imati nuspojave ako se ne uzima pod stručnim vodstvom.

*

D fenil alalnin

– posebno se preporuča osobama koje pate od bolova.
*

Reishi

 – odličan izbor kod razdražljivih umornih ljudi sa slabim imunitetom.
*

Kora magnolije

 – izaziva brzu pospanost, dobro snižava razinu kortizola, posebno budite li se vrlo rano ujutro (oko 4-5 sati).
*

Magnezij 

– zlatni mineral za rješavanje niza problema. Često je u deficitu. Opušta mišiće i um i dobar je kod nemirnog spavanja. Ovisno o individualnim potrebama liječnik će izabrati za vas jedan od 7 oblika magnezija.

*


I
nositol 

– oblik vitamina B koji se često daje za liječenje policističnih jajnika.  Može pomoći kod nesanice, primarno kod osoba koje su živčane, napete, anksiozne a to je sve često posljedica diglikemije (koju je najbolje rješiti s protokolom terapijske prehrane.
*

Maracuja 

– pomaže kod blage nesanice i stresa jer je jako bogata vitaminom E. Preporučuje se posebno u menopauzi, kod prisutnih infekcija i akutnog stresa.
*

Riblje ulje, posebno ono s visokim udjelom DHA

– smiruje, djeluje protupalno, dugoročno odlično djeluje na sve funkcije mozga.
*

Agnus castus

 – najbolje ga je uzimati za nesanicu uz koju idu simptomi smanjenog progesterona, a posebno kod jakog PMS-a, otečenosti i neraspoloženja.
*

Gospina trava

 – gospina trava pravi je antidepresiv. No, ulazi u interakcije s mnogim lijekovima, stoga je potreban oprez kod njene primjene.
*

Taurin

 – prekursor GABA-e i inhibitorni neurotransmiter koji smiruje. Može se uzimati s theaninom kod anksioznosti i depresivnih stanja.
*

Kamomila

 – smiruje, a u većim dozama uznemirava i dovodi do iritabilnosti.
*

Tiamin 

– sintetiziraju ga bakterije u crijevima i kod disbakterioze dolazi do njegovog manjka. Dnevno potrebna je količina tiamina za dobro raspoloženje je 1 mg. Može pomoći kod nesanice.
*

Eterična ulja, a posebno lavanda, melisa i tamjan te blender Peace & Calming.

I niz drugih.

Dr. Meri Bura: Zašto i kako dolazi do nesanice? (1. dio)

Dr. Meri Bura: Higijenske mjere i terapija protiv nesanice (2. dio)

Dr. Meri Bura: Posljedice nesanice i hormoni kao njen uzrok (3. dio)

Dr. Meri Bura: Identifikacija najčešćih uzroka nesanice (4. dio)

Dr. Meri Bura: Nesanica u praksi (5. dio)

To nisam ja – to je moja Štitnjača!


Meri Bura, dr.med

Doktorica sam koja se bavi prirodnim načinima liječenja i koja je svoju štitnjaču izliječila na prirodan način, vratila svoje zdravlje i svoj život u svoje ruke. www.mulier.hr

WordPress Ads