Kako izabrati kvalitetnu energetsku pločicu?

Jednom kvalitetnom energetskom pločicom možemo unijeti dovoljno energije kako bi izdržali između dva obroka. Pitali smo ekipu iz BiteMe! na što treba obratiti pažnju pri odabiru i dali su nam odlične savjete.

Iako male, jer obično teže 45-80 grama, energetske pločice sadrže puno više energije, čak oko 200 -300 kcal. Ipak, nemoj se dati zavarati! Možda čokolada od 50 g ima oko 250 kalorija, ali naše tijelo je savršen stroj koji raspoznaje odakle te kalorije dolaze. Ono prepoznaje ugljikohidrat i vrste šećer. Vrlo dobro zna ima li hrana vlakana, proteina, kakvu vrstu masti i nutrijente unosimo i sukladno tome prilagođava obradu, pohranu i njihovu iskoristivost. Upravo iz ovog razloga često ćemo naići na pojam praznih kalorija. To su one kalorije koje nam kratkoročno daju osjećaj sitosti, a potom ponovo traže dodatan unos hrane. Posljedica? Višak kilograma.

Energetske pločice koje imaju značajniji udio prirodno prisutnih proteina i dobrih masnoća dat će energiju koja će vas duže držati u pogonu.


Kako odabrati kvalitetnu energetsku pločicu?

Na tržištu se danas nalazi mnogo energetskih pločica različite kvalitete i sastava. Mnoge od njih sadrže i velike količine šećera, sladila i aditiva te je zaista izazovno među njima pronaći onu zdraviju varijantu. Prilikom odabira energetske pločice obrati pažnju na ovih sedam stvari.

Deklaracija i sastav

Čitajte deklaracije i upoznajte sastav pločice. Tako ćete biti sigurni da razumijete sve tvrdnje na energetskoj pločici. Primjerice, sirova (raw) namirnica može biti samo ona koja nije obrađena na temperaturi višoj od 60C.

Izvor nutrijenata

Sirove pločice dobar su izvor nutrijenata kao što su vitamini i minerali. Naime, svako izlaganje namirnica visokim temperaturama znači da će se udio nutritivno vrijednih elemenata smanjiti. Neki vitamini osjetljivi su na visoke temperature, neki su topivi samo u mastima. Iz tog razloga sirove namirnice i masti koje dolaze iz sjemenki i orašastih plodova bit će podrška apsorpciji vitamina kao što je primjerice vitamin E. Jasno je stoga zašto su sirove energetske pločice puno bolji odabir.

EKO certifikat

Ukoliko energetska pločica sadrži službenu europsku oznaku ekološke proizvodnje, znači da su svi sastojci od kojih je napravljena pločica također organskog porijekla. Certificirani proizvodi kojima znamo porijeklo sastojaka i u kakvim su uvjetima nastajali, daju nam sigurnost da proizvod koji jedemo nije kontaminiran štetnim tvarima.

Udio ugljikohidrata i šećera

Tražimo li brzi izvor energije, tada trebamo šećere. Kod nutritivnog sastava energetske pločice važno je obratiti pažnju na količinu ugljikohidrata i udio šećera u istima. Iznenadit ćete se kako kod nekih pločica udio šećera u ugljikohidratima seže i preko 90%. Istaknimo dodatno da je važno porijeklo šećera. Proizvodi s prirodno prisutnim šećerima iz voća uvijek su bolji izbor od onih koji imaju dodane šećere.


Proteini i masti

Energetske pločice koje imaju značajniji udio prirodno prisutnih proteina i dobrih masnoća dat će energiju koja će vas duže držati u pogonu. U sastavu pločica stoga obratite pažnju na udio orašastih plodova i sjemenki koji su dobar izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina.

Što manje dodataka

Često se u energetsku pločicu dodaju šećeri i aditivi iz različitih izvora. Dodani šećeri mogu biti u vidu različitih sirupa, ali i tvari koje pomažu da proizvod bude kompaktan za konzumaciju i da se ne kvari. Pločice bez ovih dodataka je izazovno napraviti, ali ne i nemoguće. Upravo zbog njihove čistoće i cijena će pratiti kvalitetu. Možete li birati, preporučujemo pločice koje ne sadrže dodane šećere, sladila, aditive, konzervanse.

Bez glutena

Danas dosta slušamo o utjecaju glutena na naša crijeva koji usporava apsorpciju hranjivih tvari. Sve je više osoba koje bilo iz zdravstvenih razloga ili pak osobnog odabira nastoje konzumirati hranu bez glutena. Stoga na pločicama potražite energetsku pločicu s oznakom gluten-free.


To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.