Elafitski otoci s rajskim plažama i kristalno čistim morem

Elafiti su skupina otoka smještenih zapadno od Dubrovnika. Iako danas na njima više ne obitavaju jeleni, otočje upravo njima duguje svoje ime pa se još nazivaju i Jelenski ili Jelenji otoci. Elafite čini velik broj grebena i hridi te osam otoka i pet otočića, od kojih su samo tri naseljena – Šipan, Koločep i Lopud. Svojim prekrasnim krajolicima i pješčanim plažama privlače brojne turiste pa ih pri posjetu Dubrovniku ne smijete propustiti obići. Na trima najvećim otocima pronaći ćete i mnoštvo crkvica, kapelica i ljetnikovaca dubrovačke vlastele, a dnevno su povezani brodskim linijama iz Dubrovnika.

 

ŠIPAN

Šipan je najveći otok Elafita, a ujedno i najudaljeniji od Dubrovnika. Na njemu se nalaze dva naselja, Šipanska Luka i Suđurađ, smještena u dvije suprotne uvale koje dijeli samo polje. S tihim uvalama i divnim plažama, prepun starih građevina razasutih po šumovitim obroncima te s dugom poviješću prepletenom mnogim pričama, Šipan je jedan od bisera dubrovčkog kraja.

Bogat je vinogradima i maslenicima, a njegovi stanovnici poznati su po svojoj gostoljubivosti pa će vas uvijek rado ponuditi hranom i vinom iz svojih vinograda, povesti u polje ili na ribarenje. Valja spomenuti i da je Šipan jedini otok na kojem cestom koja spaja spomenuta otočka naselja prometuju automobili i autobusi.

KOLOČEP

Zeleni otok Koločep najbliži je Dubrovniku pa je zbog toga jedno od najdražih izletišta Dubrovčanima. Njegova suptropska vegetacija, svježi morski zrak, borove šume i masline čine ga izrazito privlačnim. Koločep je po mnogočemu poseban. Radi se o najjužnijem hrvatskom naseljenom otoku te je jedan od rijetkih (ako ne i jedini) jadranski otok koji ima dva naziva. Naime, lokalno stanovništvo isključivo rabi naziv Kalamota.

U njegove dvije najveće uvale smjestila su se naselja Gornje i Donje Čelo koja su povezana stazom dovoljno širokom za pješake, ali ne i za vozila. Na čitavom otoku sačuvani su brojni ostaci stare arhitekture, od crkvica, ljetnikovaca, kula stražarica. S istoka i zapada obrastao je gustom borovom šumom koja se spušta sve do morskih stijena, dok njegovo bistro more obiluje ribama i školjkama.

 

LOPUD

Između Koločepa i Šipana leži Lopud, otok predivnih pješčanih plaža. Jedan je od turistički najrazvijenijih otoka duborvačkog arhipelaga. Na njemu živi 220 stanovnika i nema automobila. Naselje Lopud smješteno je na sjeverozapadnoj strani otoka i ima pogled na Šipan. Brod će vas iz Dubrovnika dovesti do naselja odakle šetajući možete doći do uvale Šunj na drugoj strani otoka koja krije prekrasnu plažu s bijelim pijeskom.

Baš kao i ostala dva otoka, i Lopud obiluje bogatom kulturnom baštinom. Posvuda su razasute crkvice, ljetnikovci, tvrđave i samostani bogati vrijedim umjetničkim djelima. Osim prekrasnih plaža, Lopud obiluje bujnom vegetacijom i može se pohvaliti divnim vrtovima i parkovima.

 

Foto: Instagram

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.