Zašto je važno čitati djeci?

Postoji li ljepši osjećaj za svakog roditelja od onog kad sa svojom djecom ušuškano sjedi u fotelji ili leži u krevetu i čita mu priču za laku noć?  To je svakako jedan od najljepših rituala koji koji bi roditelji trebali što češće prakticirati, krajnje je jednostavan, ali višestruko značajan.

Važnost čitanja – Čitaj mi!

Kako bi istaknuli dobrobiti čitanja i potaknuli roditelje i druge odrasle osobe da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja, 2013. godine pokrenuta je prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja pod nazivom Čitaj mi!. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle osobe na čitanje djeci kako bi ta aktivnost postala dijelom obiteljske svakodnevice i kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita.

Glasno čitanje je aktivnost je koja uključuje cijelu obitelj – roditelje, bake i djedove, braću i sestre, rođake, ali i prijatelje. Izuzetno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti djece, a osobama koje su uključene u glasno čitanje djeci, osigurava čvrstu vezu s djetetom.

Djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi ona mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima, čuti zvukove, rime i riječi, kako bi mogla koristiti svoja osjetila sluha, vida i opipa te stvarati zvukove i počela razumijevati da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline.

Činjenice koje potkrepljuju važnost glasnog čitanja djeci

1. Glasno čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji.

2. Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i proširuje njihovo opće znanje.

3. Glasno čitanje omogućuje roditeljima, bakama i djedovima, braći i sestrama, učiteljima, rodbini i prijateljima da budu čitateljski uzori djeci. Na taj se način njihova ljubav prema knjizi lako prenosi na djecu.

4. Glasno čitanje omogućuje djeci upoznavanje s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora, ili jezika koji se čuje na televiziji, pročita u novinama ili čuje u filmovima. Na taj način djeca bolje razumiju složene rečenične strukture.

5. Glasno čitanje omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.

6. Glasno čitanje stvara vezu između djeteta i odraslog koji mu čita te im tako osigurava zajedničke teme za razgovor. Govorenje i razgovor pomažu u razvoju vještina čitanja i pisanja.

7. Glasno čitanje pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti kroz razgovore o pročitanom.

Čitanje bebama

Bebe koje su premale da bi razumjele priču može umiriti glas roditelja koji mu čita. Za roditelja i bebu to su trenuci posebne bliskosti, ugode i opuštanja. Za bebe je od izuzetne važnosti slušati što više različitih glasova i zvukova, ali i ponavljati ih. Dobro je mijenjati ton, visinu i jačinu glasa prilikom čitanja što će djetetu pomoći u razvoju razvoju slušne osjetljivosti i receptivnog rječnika.

Čitanje maloj djeci

Maloj djeci bit će zanimljivo ako sama odaberu knjigu koja će im se čitati jer će se na taj način osjećati uključenima. Isto tako, poželjno je iznova čitati djetetove omiljene knjige jer to doprinosi učenju jezičnih struktura, načinima funkcioniranja priče te poboljšava pamćenje.

Ideje kako čitati djetetu:

  • Uzmite dijete u krilo i to tako da ono može gledati slikovnicu.
  • Igrajte se riječima, stvarajte rime, pjevajte, uključite ime djeteta u priču ili pjesmu jer djeca to vole.
  • Dijete će htjeti dirati, hvatati, okusiti slikovnicu jer dijete tako uči i upoznaje svijet oko sebe, pa mu možete dati igračku koju će držati dok zajedno čitate.
  • Ne zamarajte se brojem pročitanih stranica. Nekada ćete pročitati jednu ili dvije stranice. S vremenom će taj broj porasti.
  • Neka dijete slobodno okreće stranice. Možda će djetetu biti zanimljivija sama knjiga od čitanja. Dopustite mu da se poigra s knjigom.
  • Obavezno pokazujte ono o čemu govorite, opisujte što se događa na slikama.
  • Uključite dijete u priču. Postavljajte pitanja: Što je ovo? Gdje je nešto na slici? I pričekajte da dijete odgovori ili pokaže.
  • Potaknite dijete da se uključi u priču – neka oponaša zvukove ili glasove životinja ili neka ponavlja za vama rimu.
  • Zadržite se na stranici koliko god je potrebno i koliko god se djetetu sviđa, no ukoliko se djetetu više ne sluša, ostavite knjigu sa strane.

Motivirajte djecu da postanu ljubitelji pisane riječi

Čitanje kao nježni večernji ritual jedan je od najvrjednijih poklona koji kao roditelj možete podariti malom djetetu. Stručnjaci koji se bave iscrpnim istraživanjem ove problematike tvrde da djeca kojoj roditelji redovno čitaju knjige lakše savladavaju tehniku čitanja i kasnije u školi lakše postaju uspješniji.

Čitanje knjiga oplemenjuje djetetov um, razvija njegovu maštu, ukazuje mu na razne mogućnosti i izbore u realnom životu. Osim čitanja najboljih knjiga za djecu pred spavanje, roditelji mogu i na razne druge načine doprinijeti da njihovo dijete postane ljubitelj pisane riječi.

1. Odvedite dijete u knjižnicu

Zajedno s djetetom napravite listu tema koje ga najviše zanimaju, a kada primijetite da je mališan pokazao interes za neko novo područje, na primjer, za određene vrste životinja, za dinosauruse, za avione, kamione, brodove, dodajte te teme na listu. Zatim odvedite dijete u knjižnicu i tamo pronađite knjige vezane za teme koje su mu interesantne.

2. Posjećujte knjižare

Stvorite naviku kod vašeg djeteta da svraća u knjižaru. U knjižari mališani mogu prelistavati knjige i čita njihove dijelove. Ako uočite da mu se neka knjiga baš dopala, kupite je. Tako ćete na jednostavan način usrećiti vašeg mališana i podariti mu najljepši poklon.

3. Kupujte specijalizirane časopise

Danas u ponudi postoji mnoštvo specijaliziranih časopisa namijenjenih upravo djeci. Zajedno s djetetom odaberite neki koji ćete redovno kupovati. Takvi časopisi obično izlaze jednom ili dva puta mjesečno, pa će dijete s nestrpljenjem isčekivati novi broj, a dan kada se on pojavljuje u prodaji za mališana će biti pravi mali praznik.

4. Neka vam poklanjanje knjiga postane obiteljski običaj

Ne mora to biti pretjerano često, ali na primjer, jednom mjesečno možete kupiti neku knjigu za koju znate da će se svidjeti djetetu i staviti je pred spavanje pod njegov jastuk. Nema tog djeteta koje se neće obradovati kada ispod jastuka pronađe novu slikovnicu, bajku ili ilustriranu knjigu s njegovim omiljenim životinjama ili omiljenim likom.

Poklanjajte djetetu knjige u posebnim prilikama. Neka dio poklona za božićne ili uskršnje praznike obavezno bude i neka dobra knjiga. Učite dijete da i ono poklanja drugima knjige, recimo kada ide na rođendane kod prijatelja iz vrtića ili škole.

5. Djeci čitajte poeziju

Svako dijete rado sluša i pamti pjesmice pisane u rimi, pa vašeg mališana možete uspavljivati recitiranjem ili čitanjem pjesama za djecu. Kako dijete raste, tako proširite repertoar pjesama koje mu čitate. Postepeno uvodite nove, duže i složenije pjesmice.

6. Oživite junake iz knjiga

Dok čitate knjigu za laku noć probajte oživiti junake priče. Mijenjajte intonaciju i boju glasa za svakog junaka, a možete i atmosferu u sobi prilagoditi radnji knjige koju čitate, uz pomoć osvjetljenja, fotelja, igračaka i raznih drugih predmeta koji se nalaze u sobi.

Mala djeca obožavaju da glume pa bez straha imitiraju omiljene likove iz knjiga. Ako im pružite podršku u tome i sami se uključite u ovakvu spontanu „predstavu“, a vi ćete im još više približiti knjige.

7. Knjige su važan dio odrastanja

Iz knjiga dijete može naučiti mnoge životne lekcije. Tolerancija, empatija, plemenitost i mnoge druge pozitivne osobine često su glavne karakteristike likova iz dječjih knjiga. Roditeljima će u mnogim situacijama biti lakše da uz pomoć kvalitetne knjige djetetu objasne neku konkretnu životnu okolnost, nego da s njim vode iscrpljujući razgovor na tu temu. Pozitivni primjeri iz bajki, basni i drugog štiva za djecu su mnogobrojni. Mališani će uz pomoć tih primjera lako shvatiti i usvojiti određene modele ponašanja. Daleko lakše nego roditeljskim uvjeravanjima i kritikama.

Što Dance i njihovu djecu čini najsretnijim ljudima na svijetu?

9 činjenica o pričama koje su postale uzor i razbijaju stereotipe

Čitanje je najljepši božićni ritual

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads