9 činjenica o pričama koje su postale uzor i razbijaju stereotipe

Danas je više-manje poznato kako je ova fantastična knjiga ugledala svjetlo dana. Nagrađivana novinarka i medijska poduzetnica Elena Failla te spisateljica i nagrađivana kazališna redateljica Francesca Cavallo udružile su snage i osnovale Timbuktu Labs, dječji medijski inovacijski laboratorij. Kroz dugogodišnji rad s djecom primijetile su kako na tržištu prevladavaju slikovnice i knjige u kojima djevojčice samo čekaju da ih spasi princ na bijelom konju. I tako se rodila ideja o knjizi koja će biti puna hrabrih i odvažnih žena čiji će životi postati uzori i smjernice u razbijanju stereotipa – Priče za laku noć za mlade buntovnice.

Ovaj projekt odlučile su financirati putem internetske platforme Kickstarter. Za one koji ne znaju, Kickstarter je web-portal na kojem predstavljate neki projekt te ga plasirate u javnost u nadi da će ga prepoznati individualni investitori. Čim je inicijalna ideja za knjigu objavljena, dolari su počeli puniti blagajnu i, ulog po ulog, priču, koja je u početku izgledala kao bajka, približavati njezinu materijalnom ostvarenju Ukratko: u samo nekoliko mjeseci prikupljeno je milijun dolara te je ovo postala senzacija u izdavačkom svijetu.

Sanjajte još veće snove, težite višem, borite se žešće, a kad posumnjate, ne zaboravite: vi ste u pravu.

Zašto su nam “buntovnice” tako važne?

1. Stvarne ženske priče

Jer sadrži pripovijetke o hrabrim i odvažnim ženama koje su svojom upornošću, radom i strašću uspjele ostaviti neizbrisiv trag u povijesti. Okupile su sto stvarnih ženskih priča, sto žena koje su tijekom stoljeća mijenjale svijet, a mnoga njihova imena gotovo da su bila zaboravljena.

5 legendarnih modnih lekcija Coco Chanel

2. Nikada nije prerano, ni prekasno početi ostvarivati svoje snove

U knjizi se ne spominju samo velike znanstvenice, književnice i aktivistice iz nekih prošlih stoljeća, nego i djevojke današnjice koje su sve redom mlađe od dvadeset godina, a koje su pokazale da poriv za mijenjanjem svijeta i ostvarenjem svojih snova ne poznaje granice u godinama.

3. Nezaobilazne životne prepreke

Ono što je zajedničko svim ženama i djevojkama, bez obzira na to u kojem stoljeću živjele, jest to što su nailazile na prepreke. Nerijetko nisu imale ni podršku obitelji, a još manje šire zajednice. No, to ih nije spriječilo da propitkuju svijet, da se odupru patrijarhatu i odluče reći glasno “Ne!” onome što se očekivalo od njih, a što one nisu htjele učiniti. Jednako tako nisu posustajale ni kada su se na njihovom putu našli zdravstveni problemi, crne prognoze za budućnost, život u izoliranim krajevima svijeta i slično.

4. Priče koje su uvod u život

Manja djeca, bar za sad, ne shvaćaju bit ovih priča, ali ih one uvode u život. Odrastat će u saznanju da postoje izuzetne žene koje su svojim postojanjem učinile ovaj svijet boljim mjestom za život.

Životne mudrosti sjajne žene Oprah Winfrey

10 sjajnih izjava Helen Mirren

5. Potiču znatiželju (Mama, čitaj mi…)

Priče potiču znatiželju jer, iako djeca ne mogu zapamtiti sva imena ili pojmove, pamte neke detalje i povezuju ih s pričama: “Mama, čitaj mi priču o onoj teži koja je napisala priču o najsnažnijoj djevojčici na svijetu, Pipi Dugoj Čarapi.” Ili “Mama, čitaj mi o onoj ženi koja je napisala prvi računalni program.” Ili “Mama, čitaj mi o onoj ženi koja je vozila formulu.”

Mudre priče Žene koja trči s vukovima

6. Obogaćuju vokabular

Ovim pričama djeca obogaćuju vokabular novim nepoznatim riječima: „Mama, što je to aktivistica, švelja ili tranzistor?“ Uče o zanimanja koja su češće povezana s muškarcima, a žene ih vrlo uspješno obavljaju: vozačica motocrossa, dizačica utega, majstorica za tetovaže, dirigentica ili vozačica formule 1. Priče potiču na raspravu pa djecu često zanima zašto su neke tete u ovoj knjizi smeđe kao čokolada, a neke bijele kao snijeg, ili kako to da djevojčice prije nisu smjele u školu i zar su stvarno knjige bile zabranjene? Uz ove priče djeca putuju svijetom i otkrivaju daleke zemlje iz kojih dolaze ove fantastične žene.

7. Neka ih čitaju i dječaci!

Iako naslov sugerira da je ova knjiga samo za djevojčice, ove priče trebaju čitati i dječaci kako bi mogli odahnuti od rodno nametne uloge spašavanja svih princeza i dama u nevolji. U mnogim slikovnicama i knjigama dječaci susreću nametnute likove s kojima se mogu poistovjetiti, ali im šalju pogrešne poruke koje pridonose usvajanju rodnih stereotipa. Kroz ove priče osvijestit će da su žene donosile odlučujuće i važne odluke koje su mijenjale povijest, i da to nisu uvijek bili samo muškarci.

 

Ova knjiga zaslužuje biti na polici svake djevojčice i svakog dječaka jer ove žene su uzor, nadahnuće i vječna inspiracija bez obzira na spol ili rod.

 

8. Poseban umjetnički izričaj

Čak šezdeset umjetnica iz različitih država (Italija, Belgija, SAD, Poljska, Kolumbija, Filipini, Itd.) sudjelovalo je u ukrašavanju ove knjige originalnim portretima – nevjerojatno je koliko je različitih stilova i tehnika korišteno, a rezultat je taj da buljiš i listaš i ne znaš odlučiti koje su ti najdraže.

9. Važna poruka za kraj

Najvažnija poruka ove knjige jest da ako si uporan, hrabar i odvažan, možeš ostvariti sve svoje snove. Životi i postignuća ovih fantastičnih žena inspiracija su za sve nas, i velike i male.
Na kraju knjige ostavljen je prostor da napišemo i svoju priču ili priču svoje kćerkice, i uz to zalijepimo ili nacrtano jedan lijepi portret.

Drugi dio ove knjige objavljen je na engleskom jeziku, a mi se nadamo skorom prijevodu na hrvatski jezik, kako bi obogatili maštu naših velikih malih sanjara.

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads