Čitanje je najljepši božićni ritual

Svjetlucaju lampice, pjevuše se božićne pjesmice, svi nekud jure i žure, peku kolače i kupuju poklone, često ne razmišljajući na stanje u novčaniku. Ali prave, istinske vrijednosti nalaze se duboko u nama. Zato preskočimo konzumerizam i klasičnu božićnu strku, pretjerano trošenje i velike, skupe poklone. Otvorimo svoja srca i počastimo se knjigama, onima koje upućuju na prave životne vrijednosti, na ljubav, povjerenje, nježnost, predanost, toplinu i solidarnost, jer čitanje je najljepši božićni ritual.

Znate li tko je prozvan čovjekom koji je izmislio Božić; jeste li znali da postoji klub prefinih božićnih kolačića; da je moguće preskočiti Božić; da postoji vlak koji na Badnju večer djevojčice i dječake vozi prema Sjevernom polu?!

Predlažemo vam nekoliko nezabilaznih božićnih klasika za dobar osjećaj tijekom blagdana.

Božićna priča Charlesa Dickensa nastala je davne 1843. godine. Napisao ju je kako bi otplatio dugove i nije mogao ni zamisliti da će upravo njegovo djelo postati jedan od najboljih božićnih klasika svih vremena i da će upravo on, Dickens, biti prozvan “čovjekom koji je izmislio Božić”. Ezekiel Scrooge, namrgođeni starac, nikada nije nikoga volio i niti imao prijatelje. Jednoga Božića opsjedaju ga duhovi: Božić Prošlost, Božić Sadašnjost i Božić Koji Dolazi. Potresen onime što vidi, glavni se junak postepeno mijenja vraćajući tako vjeru u  ljubav, darežljivost, ljubaznost, dobru volju i humanost.

Božićni pulover Glenna Becka je priča o dvanaestogodišnjem dječaku Eddieju, koji živi u siromašnim uvjetima s majkom, a za Božić silno priželjkuje bicikl. No,  ispod bora ga je dočekao božićni pulover. Spoznaja da život ne nosi sve što želimo, ali i količina ljubavi koju je majka utkala u pletenje pulovera emotivno nas povezuju s pričom u kojoj pratimo prerastanje dječaka u muškarca i njegovu spoznaju o istinskim životnim vrijednostima. Ova je priča dirnula srca mnogih pa je s razlogom bila proglašena  najprodavanijom knjigom prema istraživanju New York Timesa.

Božićna kutija Richarda Paula Evansa pisana je kao izraz očinske ljubavi autora prema svojim dvjema kćerima, Jenni i Allyson. Shvatio je da djeca ne mogu pojmiti roditeljsku ljubav sve dok sami ne postanu roditelji pa je napisao priču u nadi da će njegove kćeri, kad postanu majke, moći shvatiti osjećaje koji su ga prožimali i biti zahvalne za ono što imaju. Umnožio je dvadeset primjeraka i podijelio obitelji i prijateljima. Priča je polako kolala dalje i osvojila srca mnogih. Zahvaljujući upravo ovoj priči o mladoj obitelji koja dolazi živjeti kod usamljene udovice u zamjenu za obavljanje kućanskih poslova i čarima božićne kutije, o njihovom zbližavanju i privrženosti, Evans je postao planetarno popularan.

Kako preskočiti Božić Johna Grishama klasična je priča o supružnicima Lutheru i Norai Krank koji planiraju put na Karibe baš namjerno u vrijeme Božića. Žele “preskočiti” kupnju darova, kićenje drvca, svečane obroke i obiteljska okupljanja, a ubrzo shvaćaju da sve to skupa i ne čini Božić, da prave vrijednosti koje Božić nameće nitko nikada ne bi trebao “preskočiti”.

Klub božićnih kolačića Ann Pearlman priča je o Marlie i njezinih dvanaest bliskih prijateljica koje se svakoga prvog ponedjeljka u prosincu sastaju u njezinom domu. Svaka ima zadatak donijeti kolačiće koje je sama spravila, bocu vina i dobru priču. Priče su isprepletene, a prijateljice se suočavaju s riskantnim trudnoćama, prevarama, lošim brakovima, financijskim krizama. Božićni duh kojim je roman prožet potiče na iskrenost, razumijevanje i praštanje.

Božić Hercuela Poirota Agathe Christie roman je za  one koji ne vole klasične božićne knjige, već su veliki ljubitelji kriminalističkih romana. Legendarni detektiv Poirot uvijek se nekako nađe u neobičnim situacijama koje zahtijevaju njegovu intervenciju. Tako je bilo i jedne godine na Božić kada ga je na večeru pozvao gospodin Lee, patrijarh, tiranin i nimalo ugodan čovjek koji se obogatio dijamantima iz Južne Afrike. Tijekom svih godina braka bio je nevjeran supruzi i imao je nekoliko izvanbračne djece. Ove godine Lee odlučuje okupiti cijelu svoju obitelj, ali božićna večera ne završava onako kako je mislio. On je brutalno ubijen, a  naš Poirot kreće u potragu za ubojicom.

Male žene Louise May Alcot bezvremeni je klasik koji na prvi pogled nema poveznicu s Božićem. Međutim, radnja romana započinje baš tijekom priprema za Božić. Upoznajemo četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee, a njihov je otac otišao u američki Građanski rat. Tako one Božić dočekuju same, s manje materijalnog bogatstva nego ikada prije. No čak i u tim situacijama pokazuju koliko im je stalo do drugih pa oduzimaju od svojih usta kako bi dale onima koji imaju još manje. Iako su sestre karakterno različite, one pokazuju da za sretan život nije potrebno veliko materijalno bogatstvo, već dobro srce i čista duša.

 

I djeca vole knjige, jer djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle!

Polarni express Chrisa van Allsburga fantastična je priča o vlaku koji na Badnju večer djevojčice i dječake vozi prema Sjevernom polu. Sva djeca imaju samo jednu želju, a to je upoznati Djeda Božićnjaka. Putovanje je puno dogodovština, a kako se vlak približava domu Djeda Božićnjaka, uzbuđenje među djecom sve više raste.  Glavni junak izabire prvi poklon, a iako može izabrati bilo što na svijetu, on odabire zvono koje je nosio Djedičin sob. Međutim, na povratku kući on izgubi svoje zvono.

Orašar i kralj miševa T. A. Hoffmana pravi je dječji klasik,  na temelju koje je i nastao jedan od najslavnijih baleta svih vremena Petera Iliča Čajkovskog. Hofman je radnju svoje priče smjestio na Badnjak u dom malenih Clare i Fritza koji s oduševljenjem primaju poklone svog kuma mađioničara i lutkara Drosselmeyera. Iako im je poklonio i skupocjene lutke koje „same plešu“, Clari pozornost privlači drveni orašar u obliku čovječuljka. Fritz namjerno slomi igračku, no kada svi zaspu Clara se vraća u salon kako bi ga pogledala i tada nastaje čarolija.

Čudo u 34. ulici Valentine Davies priča je o djevojčici Susan koja ne vjeruje u Djeda Božićnjaka. No, čini se da Djed Božićnjak itekako postoji te je upravo u misiji spajanja Susanine mame i njihovog susjeda. Postoji li ipak čudo, je li moguće ostvariti svoje skrivene želje i kakvu ulogu u svemu tome ima Božić, saznajte čitajući ovaj klasik za sve generacije.

Djevojčica sa šibicama Hansa Christiana Andersena jedna je od najtužnijih božićnih priča za djecu. Siromašna djevojčica prisiljena je prodavati šibice na velikoj hladnoći kako bi strogom ocu koji je samo iskorištava donijela novac. Međutim, prodaja ne ide najbolje, a djevojčica pali posljednje šibice koje ima kako bi se ugrijala. Kako pali šibice, tako joj se prikazuju događaji o kojima je uvijek maštala. Sanjala je o ukusnoj hrani i toploj odjeći, no kada bi joj se činilo da gotovo može dohvatiti hranu, šibica bi se uvijek ugasila. Kada je zapalila svoju posljednju šibicu, ukazala joj se voljena pokojna baka koja ju je odvela s ovoga svijeta na neko bolje mjesto. Neka vam ova priča uvijek bude podsjetnik da nemaju svi tu sreću uživati u blagdanskom obilju toploga doma. Napravite dobro djelo i učinite Božić čarobnim onim ljudima kojima je to potrebno.

 

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads