Zobeni keksi s đumbirom

Zobene pahuljice rade se od sirove zobi koja se čisti, lagano peče na cca 80 °C, suši i odvaja od vanjskih slojeva i nejestivih dijelova. Zahvaljujući ovom tretmanu, arome i vrijedne hranjive tvari prenose se u jezgru koja se zatim preša u pahuljice. Postoji razlika između krupnih zobenih pahuljica, koje se dobivaju prešanjem cijelog zrna i sitnih zobenih pahuljica, koje se dobivaju prešanjem već mljevene zobi.

Sva ova svojstva čine zobene pahuljice proizvodom od cjelovitih žitarica s puno vlakana, hranjivih tvari kao što su željezo, kalcij, kalij, fosfor, magnezij, bakar, cink, mangan, selen i vitamini. Također su prirodno bez glutena. Zato ne postoji nijedna druga obična žitarica koja se može mjeriti sa zobenim pahuljicama po nutritivnom bogatstvu i zdravstvenim prednostima.

Zobene pahuljice mogu poboljšati probavu – zahvaljujući brojnim vlaknima koja bubre u gastrointestinalnom traktu.


Zobeni keksi s đumbirom

Sastojci:

za 16 velikih keksa
*
  • 3 šalice zobenih pahuljica (720 ml)
  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 1/3 šalice smeđeg šećera (80 ml)
  • 1/3 šalice meda (80 ml) (u zamjenu može i rižin ili ječmeni slad)
  • 2 žličice cimeta
  • 2 jušne žlice ribanog đumbira (može poslužiti i manja količina suhog đumbira u prahu)
  • ¼ šalice kokosovog brašna (60 ml) (umjesto kokosa možete upotrijebiti mljevene bademe ili orahe)
  • ½ žličice soda bikarbone
  • prstohvat soli


Priprema:

1. Sve sastojke miješajte sve dok se tijesto ne počne formirati u kuglu.
*
2. Izvadite tijesto na komad folije, zamotajte ga i stavite u hladnjak oko sat vremena, a može i preko noći.
*
3. Zagrijte pečnicu na 175 C. Priredite dva kalupa za pečenje keksa te ih obložite papirom za pečenje ili namažite uljem.
*
4. Podijelite tijesto na pola, zatim svaku polovicu na 8 djelova.
*
5. Oblikujte kuglice koje zatim spljoštite među dlanovima kao da radite pogačice.
*
6. Poslažite pogačice u kalupe za pečenje ostavljajući puno razmaka između njih.
*
7. Odrežite komad plastične folije veličine kalupa pa prekrijte pogačice folijom i rukom pritiščite dok keksi ne postanu vrlo tanki.
*
8. Pažljivo odlijepite foliju te u svaki keks, za ukras, utisnite malu žličicu zobenih pahuljica.
*
9. Pecite kekse 10 minuta, s tim da nakon 5 minuta rotirate kalup kako bi se keksi ravnomjerno pekli.
*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads