Suho četkanje kože

Postoji puno načina detoksikacije organizma – čišćenje jetre, bubrega, pluća, crijeva… Međutim, ponekad zaboravljamo da je koža naš najveći organ. Što je s njom? Postoji li način detoksikacije kože? Postoji.

Suho četkanje (engl.- dry brushing) je tehnika koja omogućuje čišćenje kože, uz istovremenu detoksikaciju unutarnjih organa. Metodu suhog četkanja uveo je finski doktor Paavo Airola prije 30 godina. Ova metoda je popularna i danas i primjenjuje se u mnogim spa salonima i centrima zdravlja. Međutim, ova metoda nije nešto novo. Suho četkanje primjenjuje se u Rusiji, Turskoj i Skandinaviji već stotinama godina.

Ovo četkanje poznato je po svome kozmetičkom efektu obnavljanja kože: uklanja staru, suhu kožu, a na njeno mjesto dolazi nova, glatka i nježna koža. No, obnavljanje kože nije jedina dobrobit suhog četkanja.

Poznato je da suho četkanje:

 • rješava celulit
 • čisti limfni sustav
 • uklanja naslage mrtve kože
 • jača imunitet
 • stimulira rad hormona i žlijezda
 • zateže kožu, spriječava njezino prijevremeno starenje
 • stimulira cirkulaciju krvi
 • poboljšava rad živčanog sistema
 • potiče probavu
 • lijepo oblikuje mišiće
 • jednostavno je, jeftino i ne zahtijeva puno vremena!


Što je sve potrebno za suho četkanje kože?

Jedino što će vam trebati je četka s dugačkom ručkom, napravljena od prirodnih materijala. Bolje je ako četka ima odvojivi vrh s remenom za ruku, a možete je nabaviti u trgovinama zdrave hrane i prirodne kozmetike.

Ako ne možete pronaći odgovarajuću četku, nije strašno. Poslužit će vam i spužva od prirodnih materijala (lufa spužva) ili hrapavi ručnik. Većina sintetičkih četki su previše oštre i mogu oštetiti kožu. Ako nađete mekaniju četku i ona može poslužiti. Glavno je da radite ono što odgovara vašoj koži. Kada se koža navikne na mekšu četku, možete prijeći i na nešto „jače“.


Kako se radi suho četkanje?

 1. Četkanje se uvijek radi na suho. Nakon četkanja potrebno je otuširati se ili okupati, kako bi sa sebe uklonili stanice stare kože i toksine koji se oslobađaju u ovom procesu.
 2. Dugačkim, ravnim pokretima četkajte noge od stopala prema gore, zatim ruke od šaka prema ramenima, leđa odozgo prema dolje i trbuh odozdo prema gore. Takvo četkanje će usmjeriti limfu prema srcu.
  (Napomena: Četkanje u suprotnom smjeru se ne preporučuje, jer usmjerava limfu od srca, što može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih čvorova.)
 3. Suho četkanje kože preporučeno je raditi jednom dnevno – najbolje odmah ujutro, prije tuširanja. Za detaljno suho četkanje trebat će vam samo 15 minuta. Ali čak i 5 minuta četkanja donijet će dobrobit vašem zdravlju. Osjećate li se bolesno, povećajte četkanje kože na 2 puta dnevno.
 4. Na mjestima s tvrdom i grubom kožom – poput tabana, dodatno lagano pritisnite četku.
 5. Želite li se riješiti celulita, posvetite problematičnim mjestima više vremena. Četkajte područja zahvaćena celulitom od 5 do 10 minuta dnevno. Da bi dobili dobar rezultat, trebali bi ste ovu metodu provoditi bar  5 mjeseci za redom.
 6. Izbjegavajte suho četkanje na mjestima gdje vam je koža osjetljiva ili oštećena (rane, posjekotine, mjesta zahvaćena infekcijom ili osipom).
 7. Završite suho četkanje tuširanjem. Na kraju tuširanja napravite tri vruća i tri hladna ciklusa:
  – na pet sekundi pustite vruću vodu (razinu topline provjerite tako: možete pod njom izdržati tek nekoliko sekundi– ne preporučuje se srčanim bolesnicima!).
  – zatim provedite pet sekundi pod hladnom vodom (isti test hladnoće, da možete izdržati tek par sekundi pod njom).
  – ponovite to 3 puta
  – završite tuširanje hladnom vodom.
 8. Vruće-hladno tuširanje dodatno jača kožu, pospješuje izlučivanje toksina, stimulira cirkulaciju krvi i hrani vanjski sloj kože.

Nakon tuširanja

Dobro se obrišite i umasirajte u kožu prirodna ulja poput maslinovog, bademovog, sezamovog, kokosovog ulja, maslaca shea, kakaa, avokada itd. Imate li artritis, u mješavinu ulja dodajte malo maslaca kikirikija i ricinusovog ulja.

Održavajte četku tako da je operete barem jednom na tjedan, vodom i sapunom. Nakon pranja, ostavite četku na suhom i prozračnom mjestu kako bi se dobro osušila.

Dobrobiti ove metode osjetit ćete nakon od prilike 30 dana. Kako biste napravili duboko čišćenje limfe, nastavite sa četkanjem bar 3 mjeseca.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads