Tortilje od kukuruznog brašna

Tortilje se najčešće pripremaju od pšeničnog ili kukuruznog brašna, vode, biljnog ulja i malo soli. Izvorno potječu iz Meksika i Srednje Amerike. Nekoliko je osnovnih načina pripreme:

  • enchilade se nadijevaju mesom, povrćem ili sirom, zamataju kao palačinke i zapeku prelivene umakom od rajčice ili pikantnom salsom
  • tacos je samo potrebno nadjenuti i presaviti tortilju
  • burrito se priprema slično kao enchilada, samo bez pečenja, a tortilja se zatvori na oba kraja
  • quesadille su zapravo sendviči od tortilja sa sirom, narezani na trokutiće.


Tortilje od kukuruznog brašna

Sastojci (za 4 osobe):

ZA TORTILJE
  • 400 g kukuruznog brašna
  • 300 ml kipuće vode
  • 50 ml tople vode
  • 5 g soli
ZA MESNO-POVRTNI NADJEV
  • 200 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 rajčice
  • pola crvene, žute i zelene paprike
  • 240 g crvenog graha
  • 150 g kukuruza
  • 1 veliki luk (srebrenac ili ljubičasti)
  • 2 češnja češnjaka
  • ulje, sol, papar, mljevene sjemenke korijandra, crvena paprika, čili, origano, peršin

*
Priprema tijesta za tortilje

1. U većoj posudi pomiješajte kukuruzno brašno i sol. Prokuhajte 300 ml vode i prelijte preko brašna. Dobro izmiješajte brašno dok se ne počne grudati. Prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite da se malo ohladi.
*
2. Kad se brašno malo ohladi, ulijte 50 ml tople vode i rukama izgnječite smjesu. Trebalo bi se moći formirati u kuglu. Premjeste ga na drvenu podlogu i premijesite nekoliko puta.
3. Razdijelite tijesto na onoliko dijelova koliko želite dobiti tortilja.
*
4. Svaki pijedinačni komad tijesta pobrašnite kukuruznim brašnom i izvaljajte na 2 mm debljine.
*
5. Sve komade tijesta nastojte izvaljati u što kraćem roku jer se tijesto lako i brzo suši.
6. Zagrijte tavu (najbolje neku staru koju više ne koristite) na najvećoj vatri i pecite jednu po jednu tortilju sa svake strane po cca 2 minute ili dok ne dobiju “pjege”
*
7. Vruće tortilje spremajte jednu na drugu u posudu s poklopcem tako da ostanu tople i budu podatne za savijanje.
*

Priprema mesno-povrtnog nadjeva

1. Nerežite luk i češnjak, rajčicu i paprike na sitno. Isperite crveni grah i pomiješajte ga s kukuruzom. Mljeveno meso posolite, dodajte papar, crvenu papriku, mljevene sjemenke korijandera, čili, origano i peršin.
*
2. Propirjati luk i češnjak na malo ulja, dodajte mljeveno meso i dobro ga usitnite kuhačom dok se prži. Ubaciti paprike, nakon 5 minuta dodati rajčice i pustite neka zakipi. Dodajte grah s kukuruzom, sve dobro promiješajte i eventualno još dosolite. Nakon par minuta je gotovo.
*

Posluživanje

U svaku tortilju stavite žlicu i pol nadjeva i žličicu nekog umaka po želji. Savijte rubove tortilje i uživajte.
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads