Dobrobiti hijaluronske kiseline

Anti-age serumi, losioni, kreme te injekcije koji smanjuju bore i pomlađuju kožu, često sadrže jedan ključan sastojak. Riječ je, naravno, o hijaluronskoj kiselini koja je, osim što briše godine s lica, izvrsna i za zglobove i hrskavicu. Ovu prozirnu tvar, koja je po sastavu polisaharid, ljudsko tijelo proizvodi samo. No, s godinama, ona se u organizmu stvara sve manje. Najviše je ima u koži, zatim u zglobovima, hrskavici, tkivima i očima. Hijaluronska kiselina u organizmu djeluje poput svojevrsnog lubrikanta, koji pomaže održavanju vlažnosti tkiva, hrskavice i zglobova, kao i očuvanju kolagena. Ovaj je prirodni sastojak vrlo važan i za zdravlje očiju. Naime, tzv. staklasto tijelo, želatinozna struktura koja ispunjava očnu jabučicu između leće i mrežnice, sastavljena je uglavnom od hijaluronske kiseline. To je jedan od razloga zašto su kapi za oči često obogaćene upravo tim sastojkom.

Dok se za mladolik izgled kože preporučuju serumi s njezinim dodatkom, postoje i dodaci prehrani s hijaluronskom kiselinom koji se mogu uzimati kod mnogih stanja, primjerice naglašenih bora, suhoće oka, artritisa i osteoporoze, sindroma kroničnog umora, fibromialgije, nesanice, čak i urinarnih infekcija.

Ako se nanosi izravno na kožu, hijaluronska kiselina može smanjiti naglašenost bora u roku od šest tjedana.


Dobrobiti hijaluronske kiseline za kožu i zglobove

1. Smanjuje bore i poboljšava tonus kože

Ako se nanosi izravno na kožu, hijaluronska kiselina može smanjiti naglašenost bora u roku od šest tjedana.  Ovaj prirodni gel pomaže i kod dermatitisa i crvenila.

Klinička studija iz 2014. objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology otkrila je da hijaluronska kiselina ne samo da smanjuje bore nego i poboljšava tonus kože.  Ako se redovito koristi taj se učinak postiže u roku od 30 dana. Neki su sudionici uključeni u studiju nakon redovite primjene hijalurona primijetili i da imaju punije usne i naglašenije jagodice na obrazima te da je njihova koža poprimila mladenački izgled.

2. Hidratizira isušenu kožu i pomaže zadržavanju vlage

S godinama koža se sve više isušuje, stvaraju se vrećice ispod očiju i koža postaje manje elastična. Sve su to rezultati starenja, pretjeranog izlaganja suncu i nemogućnosti kože da zadrži vlagu. Upravo je hijaluronska kiselina odlično rješenje za takve probleme jer ima izvrsnu moć vezivanja vode na sebe. Istraživanja su pokazala da jedan gram hijaluronske kiseline može zadržati čak 6 litara vode! Zahvaljujući tome, na prirodan način ublažava znakove starenja te zaglađuje kožu i pruža joj mladolik izgled.

Studije su pokazale da je uzimanje od 120 do 240 mg hijaluronske kiseline na dan tijekom mjesec dana znatno poboljšalo hidrataciju i osjetno ublažilo problem suhoće kože kod odraslih.


3. Ubrzava zacjeljivanje rana i opeklina te obnovu tkiva

Hijaluronska kiselina odličan je saveznik kože i ako ste zadobili opekline, ozljede, ubode ili ranice. Ona pomaže opskrbi oštećenog tkiva i kože nutrijentima te izbacivanju toksina, kao i smanjenju upalnih procesa. Usto, pomaže stvaranju novih krvnih žila, čime ubrzava zacjeljivanje rana te obnovu tkiva.

4. Podmazuje zglobove te pomaže kod osteoartritisa

Znate li da se hijaluronska kiselina nalazi u svim kostima, zglobovima, vezivnom tkivu, tetivama i hrskavici? Na vrhu kostiju nalaze se svojevrsni jastučići, koji se nazivaju hijaluronska hrskavica. Također, hijaluronska kiselina glavni je sastojak guste sinovijalne tekućine, koja se nalazi između zglobova, a služi njihovu podmazivanju.

Hijaluronska kiselina potiče stvaranje novih stanica i tkiva te obnovu hrskavice i zglobova. Usto, djeluje protuupalno i smanjuje bolove u zglobovima.

Studija je pokazala da je uzimanje od 80 do 200 mg hijaluronske kiseline na dan u roku od dva mjeseca znatno ublažilo bolove u koljenima kod osoba oboljelih od osteoartritisa, posebno kod onih u dobi od 40 do 70 godina.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads