Fibromi

Fibromi su dobroćudne izrasline na koži koje nastaju na mjestima gdje se koža tare kao i na pregibima kože. Učestali su na kapcima, pazusima, vratu, ispod dojki i na preponama. Fibromi nisu zarazni, pa se ne mogu dobiti kontaktom od druge osobe, kao što neki misle. Njihov broj i veličina povećava se godinama, pa pacijenti često navode da su unatrag nekoliko godina imali nekoliko fibroma, a sada in opažaju na desetke.
*
Nije poznat uzrok njihova nastanka, no smatra se da nasljeđe ima određenu ulogu jer se učestalije viđaju u pojedinim obiteljima. Pacijenti navode da je to imala njihova mama, tata ili već netko u obitelji. Kod osoba koje imaju višak kilograma i gdje se koža pojačano tare fibromi češće nastaju baš na pregibima kože. Broj fiibroma može biti različit, pa netko može imati samo jedan, a pojedine osobe toliko da ih je teško izbrojati.
*
Mazanje različitim prirodnim recepturama kao što je bijeli luk, smokva, ocat, soda bikarbona i dr. ne dovodi do uklanjanja fibroma, već do iritacije okolne kože.


Iritacija i estetski problem

Vrlo često fibromi izgledaju poput različitih bradavica na trupu koje ne prolaze spontano. Rade problem na koži jer se često ozljeđuju, iritiraju pogotovo kada se koža pojačano znoji. Kod osoba koje su fizički aktivne ovaj problem može biti i izraženiji jer se  uslijed znojenja i jačeg trenja kože fibromi učestalije iritiraju. Mnoštvo fibroma na vratu predstavlja i estetski problem jer vrat tada radi mnoštva smećkastih točkica i izgleda kao da nije uredan i čist.
*

Fibrom može biti i promjena na koži, uglavnom u boji kože ili smećkasta. Ovakav fibrom, ako je na mjestu stalnog pritiska ili iritacije, može se upaliti, pocrveniti i krvariti ili spontano otpasti. No, i ako se to ne dogodi potreban je uvijek pregled kod dermatologa. Nikako se ne preporučuje podvezivanje fibroma koncem ili sl. jer vrlo često se promjena inflamira i ne otpadne kao što je očekivano. To je često radi bolnosti, crvenila i krvarenja razlog dolaska dermatologu.

*

Mazanje različitim prirodnim recepturama kao što je bijeli luk, smokva, ocat, soda bikarbona i dr. ne dovodi do uklanjanja fibroma, već do iritacije okolne kože.

*


Dijagnoza

Dijagnoza fibroma postavlja se liječničkim pregledom i dermatoskopijom, a o načinu liječenja odlučit će dermatolog. Najčešće se mnogobrojni  fibromi uklanjaju u hladnije doba godine kada je sunce manje izraženo kako bi se izbjeglo nastajanje hiperpigmentacija na mjestu uklanjanja. Također, kod osoba koje se jako znoje, fibromi na vratu i pazuhu uklanjaju se također u hladnije doba godine. No, ako se radi o fibromu na nekom drugom dijelu tijela, tada nije potrebno obraćati pažnju na godišnje doba.

Fibromi se mogu uklanjati elektrokoagulacijom, aplanacijom, radiokirurški, laserski… Potreban je samo jedan tretman, osim ukoliko se nalazi veći broj fibroma ili veća površina, tada je je tretman potrebno ponoviti. Svi načini uklanjanja nisu izražajnije bolni. No, ako je potrebno može se dati lokalna anestezija u obliku kreme s lokalnim anestetikom ili injekcije. Nakon uklanjanja zaostaju krastice ili krasta koje se mažu lokalnim antibiotikom pet dana uz uobičajenu higijenu i tuširanje.

Nakon zahvata potrebno je izbjegavati nekoliko dana jače znojenje i jače fizičke napore kako bi cijeljenje bilo uspješno i bez komplikacija.

*

Autorica: mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads