Tamjan, kurkumin i spirulina pomažu kod čvorova štitnjače

Povećana štitnjača ili čvor na štitnoj žlijezdi jedan je od najčešćih endokrinih poremećaja koji pogađa sve veći broj žena. Benigni čvorovi ili tumori su dobroćudne izrasline na štitnjači koje se obično otkriju na liječničkom pregledu. Većina njih ne stvara nikakve probleme pa ih je zato i teže detektirati. Iako ova dijagnoza kod mnogih pali alarm za uzbunu, zaista nema razloga za paniku. Povećanja i čvorovi na štitnoj žlijezdi mogu se liječiti uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane.

Premda postoje opcije poput odstranjivanja, radioterapije i laserske ablacije, istraživanja pokazuju da se ovo stanje može držati pod kontrolom i neinvazivnim putem. Od velike pomoći u ovom slučaju može biti kombinacija spiruline, kurkumina i tamjana. Ovaj trojac, pokazalo se, efikasna je neinvazivna opcija za čvorove ili nodule u štitnoj žlijezdi.

Kako biste potaknuli ozdravljenje štitnjače, povećajte unos hrane bogate cinkom i vitaminima B-skupine, poput špinata, gljiva, indijskih oraščića i šparoga.


Tamjan

Tamjan, smola koja se dobiva iz drveta Boswellia serrata, iznimno je ljekovit te ima izvanredno svojstvo razlikovanja stanica tumora od onih zdravih. Zahvaljujući tome sprječava njihov rast i širenje.

Kurkumin

Tamjan je izvrstan u kombinaciji s kurkuminom, aktivnom tvari iz kurkume koja također ima antitumorsko djelovanje. U sinergiji suzbijaju stvaranje upalnih citokina te pomažu u liječenju tumora i izraslina na štitnjači.

Spirulina

Uz tamjan i kurkumu, još jedan sastojak se može primijeniti u prirodnom liječenju štitnjače, a to je spirulina. Ova zelena alga, koja se s razlogom smatra superhranom, ima snažna antioksidativna svojstva te je bogata vitaminima, mineralima, proteinima i esencijalnim masnim kiselinama. I ona, u sinergiji s tamjanom i kurkuminom, može pomoći u suzbijanju rasta izraslina i tumora štitne žlijezde.

Premda najbolji učinak na štitnjaču možete postići kombinacijom ovih sastojaka, možete ih uzimati i pojedinačno. Primjerice, hranu možete bogato začiniti kurkumom i crnim paprom, koji će poboljšati njenu apsorpciju.


Studija potvrdila pozitivne učinke biljaka

Istraživanje je potvrdilo da upravo ovaj trojac može biti dobar izbor kad je riječ o neinvazivnim tretmanima u liječenju štitnjače. U jednu je studiju bilo uključeno 34 osoba s oboljenjem štitnjače (polovina njih primala je aktivne tvari, a druga polovina placebo).

Ispitanici su dvaput na dan, pola sata prije doručka i ručka, uzimali po 2 kapsule, od kojih je svaka sadržavala ili placebo ili 400 mg spiruline te po 50 mg tamjana i kurkumina.

Do kraja provedene studije kod njih 29 se čvor na štitnjači smanjio za 5 posto, dok se kod njih 22 u roku od tri mjeseca taj benigni tumor smanjio za 10 posto.

Povoljan učinak spomenutih sastojaka na štitnu žlijezdu postignut je upravo zahvaljujući njihovim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.


Zašto je važno promijeniti prehranu?

Osim terapije uz pomoć navedenih biljaka, kod poremećaja u radu štitnjače jako je važno promijeniti prehranu.Izbacite upalne namirnice poput glutena i visoko prerađene hrane. Njih zamijenite svježim bezglutenskim namirnicama bogatima nutrijentima, vitaminima i mineralima.

Kako biste potaknuli ozdravljenje štitnjače, povećajte unos hrane bogate cinkom i vitaminima B-skupine, poput špinata, gljiva, indijskih oraščića i šparoga.

Konzumirajte i namirnice bogate selenom, poput brazilskih oraščića, suncokretovih sjemenki, špinata i zobi.

Izlažite se sunčevim zrakama kako biste organizam opskrbili dostatnim količinama vitamina D.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads