dr. Irena Matić-Trputec: Čvorovi štitnjače

Pitanje

Možete li mi pojasniti kako se određuje veličina čvora štitnjače u tri dimenzije? Naime, danas sam bila na ultrazvučnom pregledu štitnjače i prilikom pregleda liječnik mi je rekao kako je veličina čvora 22x21x30. Na to sam reagirala i rekla mu kako je ta treća dimenzija dosta narasla. Liječnik je tada podrobnije pogledao i ustanovio kako je, ustvari, riječ o dva čvora, skoro spojena te da je ta treća dimenzija 15.

Čuvajte svoje zdravlje i provodite kontrole prema savjetu endokrinologa koji će pravodobno procijenti eventualnu potrebu za dodatnom dijagnostičkom obradom štitnjače.

Odgovor

Pretpostavlja se kako 20 do 50 % stanovništva ima čvorove u štitnjači. Ono što je potrebno pratiti je njihova veličina i brojnost. Po potrebi treba rasvijetliti i njihov karakter. Za to su nam na raspolaganju dodatne dijagnostičke mogućnosti, kao što je punkcija čvora, scintigrafija i drugo. Svaki čvor u štitnjači veći od 1 cm potrebno je obraditi citološkom punkcijom, kako bi se isključio maligni tumor štitnjače. Čvorove manje od 1 cm punktira se ukoliko imaju ultrazvučna obilježja koja nose veću vjerojatnost karcinoma.

Ultrazvučna obilježja čvora koja mogu upućivati na malignom su hipoehogenost, nepravilni rubovi, mikrokalcifikati, anterioposteriorni promjer čvora veći od transverzalnog, a na Color Doppleru prokrvljenost unutrašnjosti čvora.

Punkcija štitnjače izvodi se pod kontrolom ultrazvuka. Obrada bolesnika s čvorom štitnjače uključuje laboratorijsko određivanje tireotropina (TSH) u serumu kako bi se procijenila funkcija štitnjače. Ako postoji više većih čvorova u štitnjači (multinodularna guša) ili je TSH nizak, potrebno je učiniti i scintigrafiju štitnjače.

Ukoliko je čvor scintigrafski „vrući“ čvor, tada takav čvor ne treba punktirati, jer funkcionalni čvorovi nisu karcinomi. Iz navedenog je vidljivo da više faktora treba uzeti u obzir kod procjene prirode čvora u štitnjači. Čuvajte svoje zdravlje i provodite kontrole prema savjetu endokrinologa koji će pravodobno procijenti eventualnu potrebu za dodatnom dijagnostičkom obradom štitnjače. Svako dobro!

Irena Matić-Trputec dr.med.

Scintigrafija štitnjače

UZV štitnjače

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads