Tijekom proljeća sunce nas grli i grije sve intenzivnije i češće, što potiče snijeg na topljenje i vodu da teče sa planina. Isti proces događa se i u našem organizmu. Nakupine Kapha doše (sluz) u tijelu pretvaraju se u tekućinu i izlaze van. Ukoliko nismo spremni i u ravnoteži, često se javljaju simptomi proljetnih viroza, problema sa sinusima, šmrcanja, proljetnih alergija… Kada biljke i cvijeće počnu puštati pelud i mirise, mnogi ljudi osjećaju alergije i povišenu temperaturu.
Kao što nećemo nositi zimsku bundu u proljeće, jednako je važno i svoju prehranu te ritam života i navike uskladiti s godišnjim dobom.
Kroz Ayurvedu je lako uočiti koliko mnogo faktora utječe na naše zdravlje i dobro stanje. Hrana, tjelovježba, životni stil, godine, klima, godišnja doba – sve to ostavlja bitan utjecaj na zdravlje. Svaka sezona ostavlja traga na naš organizam i bitno je da joj se znamo prilagoditi. Kao što nećemo nositi zimsku bundu u proljeće, jednako je važno i svoju prehranu te ritam života i navike uskladiti s godišnjim dobom.
Proljeće je, prema Ayurvedi, Kapha sezona, kada vlažno i prohladno vrijeme dodatno pojačava tešku, vlažnu i hladnu kvalitetu Kapha doše koja dominira ovim periodom godine. Vrijeme je za razbuđivanje, čišćenje i akciju! Priroda se budi – bilo bi nepravedno da čovjek ostane spavati.
Kako balansirati organizam tijekom proljeća?
Mnogi ljudi imaju naviku raditi veliko čišćenje doma u proljeće, a jednako tako važno je i očistiti organizam iznutra.
DETOKS
Proljeće je idealno vrijeme za detoks, poput Ayurvedskih Pancha Karma tretmana. Na taj način očistiti ćete iz tijela nakupine kapha doše (ponajviše sluz) karakteristične za ovo doba godine. Isprat ćete i toksine akumulirane u organizmu tijekom zime. Pancha Karma djeluje preventivno na alergije, povišenu temperaturu, virozu i probleme s sinusima.
POST
Proljeće je idealno doba godine za post sa sokovima, dobrodošli su sokovi od jabuke, nara ili bobičastog voća. Jedite laganu hranu. Umjesto mlijeka, ujutro popijte čašu tople vode s medom i limunom, kako bi potaknuli probavne vatre i očistili organizam. Izbjegavajte tešku, masnu hranu kao i mliječne proizvode, te vrste hrane pojačavaju izlučivanje sluzi u tijelu, karakteristične za proljeće.
GORKE NAMIRNICE
Opor, gorak i trpak okus dobrodošli su u proljeće jer će pridonijeti čišćenju organizma. Zeleno lisnato povrće, salate, peršin i špinat su gorke namirnice koje potiču čišćenje organizma. Preporučuje ih se u proljeće konzumirati što više i što češće, najbolji način je, osim salata, piti ih u obliku svježe iscjeđenog soka od voća i zelenog lisnatog povrća.
Kurkuma čisti tijelo i smanjuje upale. Korjenasto povrće, primjerice cikla i mrkva, kuhane ili pripremljene u obliku svježeg soka – čiste jetru i cijeli organizam. Opora hrana poput bobičastog voća ili, pak, grejpa, vrlo je pročišćavajuća za svaku stanicu u tijelu. Opor okus luka, češnjaka i đumbira pojačava cirkulaciju, omogućujući tako krvi da pročisti cijeli organizam. Dobar proljetni ručak uključuje juhu od mungo graha i basmati riže, sa Gheeom, cilantrom, posipana kokosom.
Ujutro i navečer, njegujte svoje nosnice ayurvedskim Nasya uljem, koje pročišćava sinuse, smiruje um, rješava energetske blokade i pročišćava kanale u glavi, te djeluje vrlo opuštajuće. Proljeće je idealno vrijeme za razbuđujuću energičnu tjelovježbu kako bi pokrenuli tromost karakterističnu za zimsko razdoblje. Šetnje i joga u prirodi su također dobrodošle aktivnosti.
MASAŽE I TOPLE KUPKE
Dobrodošle su masaža i tople kupke.Napunite kadu toplom vodom, dodajte u nju šaku mineralnih soli i latice suhog ili svježeg cvijeća: ruže, lavande, nevena, te suhu koricu citrusnog voća.
Uživajte u lakoći proljeća čistim i punim plućima! Opijeni božanstvenim mirisima prirode koja se budi.
Autorica: Tanja Kraljić Strgačić
Proljeće je, a u meni… ALERGIJA!
Prehranom protiv proljetnog umora
Proljetni smoothie za zdravo mršavljenje
Nježni proljetni ayurvedski čaj za probavu