Eckhart Tolle: Oslobodite se negativnih misli

Eckhart Tolle jedan je od vodećih autora našeg vremena iz područja duhovnosti. Svaka njegova misao počiva na osobnom, duboko proživljenom iskustvu. A knjige koje je napisao postale su bestseleri. Najpoznatije od njih su Moć sadašnjeg trenutka i Nova Zemlja koje su mnogim ljudima diljem svijeta iz temelja promijenile život.

Kad bi ljudi očistili unutarnje zagađenje, tada bi prestali stvarati ono vanjsko.


Od teške depresije do prosvjetljenja

U svojoj knjizi Moć sadašnjeg trenutka Eckhart Tolle govori o vlastitom iskustvu depresije. Živio je u disfunkcionalnoj obitelji i do svoje 13. godine bio je iznimno tjeskoban i više puta na korak od samoubojstva. Duga razdoblja depresije i tjeskobe potrajala su sve do 29. godine. A onda je jedne noći, kaže, doživio stanje užasa i rekao sam sebi: “Ne mogu više živjeti sam sa sobom”. Tada je shvatio da u njemu postoji dvojnost – jedno svjesno JA i drugo JA s kojim više ne može živjeti. Pitao se koje je od ta dva JA stvarno on.

I nakon te noći svijet više nije gledao istim očima. Unutrašnji spokoj koji je osjetio jednoga jutra više ga nikad nije napustio. Što mu se dogodilo te noći, shvatio je tek godinama poslije, nakon što je razgovarao s budističkim redovnicima.

Problem je u unutarnjem nezadovoljstvu

Tijekom odrastanja pod utjecajem obitelji i okoline počinjemo se poistovjećivati sa svojim umom. Stvaramo mentalnu sliku o tome tko smo i počinjemo vjerovati u svoje fantomsko, izmišljeno JA. To je naš ego, izvor naše patnje. A da bi ego mogao opstati, on se hrani našim razmišljanjem o prošlosti i budućnosti. Uspostavimo li prijateljski odnos sa sadašnjim trenutkom, naš se ego više neće imati za što hvatati.

Jeste li primijetili da vam stalno nešto nedostaje i da neprestano za nečim žudite? Iza toga se također krije ego. On želi stvari, novac, uspjeh, ugled, moć… jer tako dobiva na važnosti. No čak i kad mu sve to pružimo i dalje ostajemo prazni, neispunjeni i necjeloviti.

Tolle kaže kako ništa izvanjsko ne može ispuniti našu unutarnju prazninu. Nju možemo ispuniti samo iznutra. Tako što ćemo postati svjesni svog unutarnjeg bića, odnosno toga tko smo zapravo.


Bolest zvana kompulzivno razmišljanje

Nakon što je i sam iskusio teret svojih misli, Eckhart Tolle shvatio je da suvremeni čovjek boluje od jedne teške bolesti koja se službeno i ne smatra bolešću – jer je ima većina ljudi. Riječ je o kompulzivnom ili pretjeranom razmišljanju. Taj unutarnji glas koji stalno negoduje, kritizira i vrti iste priče izvor je naše patnje. On truje ne samo nas iznutra i okolinu, nego i planet na kojem živimo. A usto nas i energetski oslabljuje i iscrpljuje. Vrijeme je da konačno toga postanemo duboko svjesni.

Tolle kaže da naš um može biti vrlo koristan instrument, ali i razorna sila. Današnji se čovjek, nažalost, poistovjećuje sa svojim mislima, ne shvaćajući da se njegova prava priroda ne krije u umu, nego u dubini njegova bića.

Čak 80 do 90 posto naših misli potpuno je nepotrebno, kaže Tolle.

Razmišljanje o nečem što je bilo ili što će se tek dogoditi samo produbljuje osjećaj nezadovoljstva te nas udaljava od stvarnog života, koji se uvijek odvija samo SADA.

Tolle nas uči da ne postoje ni prošlost ni budućnost jer iskustveno možemo doživjeti samo – sadašnji trenutak. Dakle, stvaran je samo sadašnji trenutak – OVDJE i SADA, a prošlost i budućnost su psihološko vrijeme. Jednom kad osvijestimo ovu misao, naš bi se život mogao zauvijek promijeniti.


Vi ste čista svijest

Jeste li primijetili da su vaše misli vrlo nestalne i da ih ne možete kontrolirati? Ne znate otkud i zašto dolaze niti kamo nestaju. Dakle, one upravljaju vama, a ne vi njima, zar ne?No, to ne znači da ih se ne možete osloboditi.

Početak slobode jest spoznaja kako vi niste to biće koje vas opsjeda – taj mislilac” kaže Tolle.

Kada shvatite da vi niste vaše misli, nego čista svijest u kojoj se vaše misli pojavljuju, možete ih početi promatrati kao objektivni promatrač.

Tada postajete svjesni glasa koji čujete u svojoj glavi i koji uglavnom optužuje, kritizira i negoduje. Taj glas, kaže Tolle, pripada uvjetovanom umu koji je rezultat sveukupne vaše prošlosti, kao i kolektivnog kulturalnog misaonog sklopa koji ste naslijedili. Kada postanete svjesni svjedok svojih misli, one će polako gubiti na snazi i rasplinuti se. Tada ćete osjetiti veliko olakšanje i slobodu, a u vama će se stvoriti prostor za povezivanje s višom razinom svjesnosti.

Sadašnji trenutak je – vječan

Naše misli su samo sićušan vid prostranog carstva inteligencije kojim raspolažemo, smatra Tolle. Stvari koje su uistinu važne, poput ljepote, ljubavi, stvaralaštva, radosti i unutarnjeg mira izviru iz područja s druge strane uma, onog dijela koji nije racionalan.

Osim što možemo biti svjedok svojih misli, postoji još jedan način prekidanja struje misli, a to je potpuno usmjeravanje pažnje na sadašnji trenutak. Sadašnji trenutak je izvan vremena i on je vječan. Kada ga potpuno osvijestimo, oslobodit ćemo se tereta prošlosti i budućnosti, a samim time i stalne struje misli.

Ne možete ispraviti prošlost, ali možete promijeniti sadašnjost

Potisnuti bijes dovodi do problema u radu štitnjače

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads