Složenac s tikvicama, paprikom i jajima

Priznajte koliko često ostanete bez ideje za ručak, pa vrtite stalno jedna te ista jela. Prednost, naravno, imaju ona jednostavnija bez puno kompliciranih postupaka i ona za čiju pripremu ne treba odvojiti previše ionako predragocjenog slobodnog vremena. Svi se vrtimo u istom začaranom krugu i zadnjim atomima snage pokušavamo smisliti nešto drugačije, fino i po mogućnosti – zdravo. Zato nam je svaka sugestija dobrodošla, svaki recept koji će nam olakšati boravak u kuhinji, a ručku dati novu i drugačiju dimenziju.

Naš je današnji prijedlog složenac s tikvicama, paprikom i jajima. Pa, krenimo…


Složenac s tikvicama, paprikom i jajima

Sastojci:

  • 250 g tikvica
  • 1 crvena paprika
  • maslinovo ulje
  • 400 g sjeckane rajčice
  • sol
  • ½ žličice slatke mljevene paprike
  • ¼ žličice češnjaka u prahu
  • mrvljeni čili
  • ½ žličice sušenog timijana
  • papar
  • 12 žlica umaka arrabbiata
  • 4 tortilje
  • 255 g ocijeđenog crvenog graha
  • 200 g naribanog sira
  • 6 jaja
  • svježi origano
  • 1 mladi luk


Priprema:

Tikvicu ogulite i narežite na kockice. Stavite je u cjedilo, posolite i pustite da se ocijedi 10-ak minuta. Papriku također narežite na kockice.

*

U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte tikvicu i papriku. Pržite ih oko 5 minuta. Potom ulijte sjeckanu rajčicu i dobro promiješajte.

*

U povrće dodajte sol, slatku mljevenu papriku, češnjak u prahu, mrvljeni čili (prema želji), sušeni timijan i papar. Promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.

*

Pripremite keramički pekač (cca 33×23 cm). Na dno stavite 6 žlica umaka od rajčice s čilijem (arrabbiata) i razmažite.

*

Na umak položite 4 bezglutenske tortilje tako da njima obložite dno i rubove pekača. Potom na tortilje istresite ocijeđeni crveni grah, a na njega smjesu s povrćem.

*

Smjesu premažite s još 6 žlica umaka od rajčice s čilijem (arrabbiata).

*

Preko umaka pospite naribani sir. Žlicom napravite šest plićih udubljenja te u svako dodajte po jedno jaje.

*

Pecite u pećnici na 190 °C oko 25 minuta, odnosno dok jaja ne budu pečena.

*

Na kraju pospite listićima svježeg origana i kolutićima mladog luka.

*

Hashimoto dijeta: pregled, hrana, dodaci prehrani i savjeti

Zoodles – špageti od tikvica s rajčicom i bosiljkom

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads