Dolazak božićnih blagdana vrijeme je zajedništva i veselja, ali i bogate blagdanske trpeze. Mnogi od nas u to vrijeme pretjeraju s hranom i tako nakupe višak kilograma, no postoji rješenje. Umjesto klasičnih kolača pripremite zdravije varijante, pogodne i za osobe na dijeti.
Čokoladni zobeni kolačići
Sastojci:
- 2/3 šalice javorovog sirupa
- ¼ šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
- 1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
- ½ šalice maslaca od kikirikija
- 5 žličica kakaa
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 žličica prave vanilije
Priprema:
Na laganoj vatri miješajte javorov sirup, ulje, kakao i cimet. Pustite da ključa tri minute, neprekidno miješajući. Nakon što maknete s vatre dodajte maslac od kikirikija, zob i vaniliju i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Žlicom oblikujte kolačiće, a zatim ih pustite da se ohlade.
SAVJET: Maslac od kikirikija možete pripremiti i sami. Sve što vam je potrebno je 55 grama neslanih prženih kikirikija i 2,5 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja ili meda. Sve to izblendajte u glatku pastu, po potrebi dodajte još ulja da se smjesa lakše maže.
Polumjeseci od vanilije i badema
Sastojci:
- šalica mljevenih badema
- 1 1/3 šalice integralnog brašna
- 1 šalica bijelog brašna
- ¾ šalice nerafiniranog šećera
- ¾ šalice hladno prešanog suncokretovog ili kokosovog ulja
- ¼ šalice vode
- 1-2 žličice prave vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Sameljite šećer i bademe, pomiješajte ih s brašnom i malo soli, dodajte ulje, vodu i vaniliju. Oblikujte tijesto u polumjesece s debljom sredinom i tanjim završecima. Stavite ih na podmazani lim i pecite 12 do 15 minuta, dok lagano ne posmeđe. Po želji ih pospite nerafiniranim šećerom u prahu.
Medenjaci od integralnog brašna
Sastojci:
- šalica integralnog brašna
- 2/3 šalice raženog brašna
- 1/3 šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
- 1/3 šalice meda
- korica limuna
- ½ žličice sode bikarbone
- cejlonski cimet
- klinčić u prahu
- kardamom
Priprema:
Zagrijte i miješajte med i ulje tek toliko da se sjedine. Zamijesite sve sastojke, zamotajte ih u plastičnu vrećicu, te ostavite u hladnjaku najmanje dva sata (a poželjno je ostaviti preko noći).
Oblikujte kolačiće i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15 do 20 minuta. Možete ih preliti čokoladnom glazurom. Kardamon možete zamijeniti muškatnim oraščićem.
Veganska orehnjača
Sastojci:
- 250 grama integralnog brašna,
- 250 bijelog brašna
- 1 dcl hladno prešanog maslinovog ulja,
- 1 žličica soli i 2 žličice nerafiniranog šećera,
- 2-3 dl sojinog mlijeka,
- 1 svježi kvasac
Nadjev:
250 grama mljevenih oraha
180 grama nerafiniranog šećera,
sojino mlijeko
Priprema:
U šalicu stavite dvije žličice šećera, izmrvite kvasac, prelijte toplim mlijekom i ostavite na toplom mjestu. Umiješajte dobivenu smjesu u brašno. Dodajte sol, šećer, ulje, limun i sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže.
Napravite nadjev od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom i dodajte šećer. Kad se tijesto udvostruči, razvaljajte ga na debljinu od 1 cm. Tijesto napunite nadjevom, savijte u roladu, stavite u nauljeni lim i pustite da se diže još oko 30 min. Pecite 30 minuta na 200°C.
SAVJET: Umjesto oraha možete koristiti i mak, rogač ili čokoladu.
Kuglice od kokosa i grožđica
Sastojci:
- ¼ šalice badema
- 1 šalica grožđica
- ¼ šalice sirovih bučinih sjemenki
- 1/5 šalice sirovih suncokretovih sjemenki
- 4 žlice kokosovog brašna
- 2 žlice kakaa
- pola žličice vanilije
Priprema:
Ostavite bademe i sjemenke da se moče u vodi preko noći. Nakon toga ih osušite i dobro izblendajte u mikseru ili blenderu. Dodajte grožđice, kakao, vaniliju i kokos te opet sve izblendajte u čvrstu gustu smjesu. Od smjese formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokos.
Veganski čokoladni tartufi
Sastojci:
- 240 grama veganskog kremastog sira
- 2 šalice nerafiniranog šećera u prahu
- 2 šalice tamne čokolade
- mljeveni badem, orah ili kokosovo brašno (opcionalno)
Priprema:
Stavite sir u blender. Šećer polagano dodajte u sir dok ga blendate. Zatim u smjesu sira i šećera dodajte čokoladu, koju ste prethodno otopili. Sve to dobro izradite u blenderu dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Pustite da smjesa odstoji u hladnjaku dva sata. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos, orah ili badem. Zatim ih ponovno stavite u hladnjak.
Kolač od višanja i prosa
Sastojci:
- 400 grama prosa
- 1 l soka od jabuka
- 3 vrećice agar agara
- 500 grama višanja
- 200 grama nerafiniranog šećera
Priprema:
Skuhajte proso u soku od jabuke. Ako smjesa postane pregusta, dodajte još malo soka ili vode. Istresite u posudu za pečenje kolača i poravnajte. Posložite višnje i prelijte ih zaslađenim agar agarom. Višnje možete zamijeniti drugim voćem poput kivija, breskvi, jagoda, borovnica, malina ili kupina.
Kolačići od đumbira
Sastojci:
- pola šalice nerafiniranog šećera
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- ½-1 žličice sode bikarbone
- pola šalice melase
- ½ šalice sojina mlijeka
- 2 i pol šalice integralnog brašna
- malo soli
Priprema:
Promiješajte šećer, đumbir, cimet, sodu i sol. Dodajte melasu i sojino mlijeko te dobro izmiksajte. Na kraju, stalno miješajući s mikserom, dodajte brašno. Tijesto razvaljajte po pobrašnjenoj površini. Poželjno je da bude što tanje da kolačići budu hrskaviji.
Oblikujte kolačiće i stavite ih u pobrašnjeni i podmazani lim te pecite na 175 stupnjeva oko 20 minuta. Pustite ih da odstoje pet minuta, a zatim ih prebacite u zdjelu.
Talijanski božićni kruh
Sastojci:
- ½ šalice tople vode
- 2 čajne žlice suhog kvasca
- ¼ žličice šafrana
- ½ šalice sojinog mlijeka
- ¼ šalice nerafiniranog šećera u prahu
- 3 žlice maslinovog ulja
- ¼ žličice mljevenog anisa
- 2 žličice prave vanilije
- 1 žličica pravog ekstrakta badema
- malo soli
- 1 i pol šalice integralnog brašna
- 1 šalica bijelog brašna
- ¼ šalice pšeničnih klica
- ½ šalice grožđica
- ½ šalice sušenih marelica
- opcionalno: ½ šalice prženih badema ili pinjola
Priprema:
Ostavite šafran i kvasac u toploj vodi desetak minuta. U vruće sojino mlijeko dodajte šećer i ulje, promiješajte. Kad se mlijeko ohladi, dobro ga promiješajte s mješavinom vode, šafrana i kvasca. Dodajte koricu limuna, anis, vaniliju, ekstrakt badema, sol, klice i šalicu brašna te sve sastojke dobro izradite mikserom.
Izvadite tijesto iz posude na stol, dodajte suho voće i mijesite na pobrašnjenoj površini s nauljenim rukama 5 do 10 minuta. Stavite tijesto u lagano podmazanu posudu, pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena. Zatim ga premjestite i stavite do polovice namašćenog kalupa.
Pokrijte ubrusom i ostavite neka odstoji oko 20 minuta kako bi se ponovno diglo. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta. Kolač nakon pečenja izvadite iz kalupa i ohladite.
Kako učiniti vaše omiljene kolače zdravijima
Da bi vaši kolači bili zdraviji, slijedite ove jednostavne savjete.
- Margarin zamijenite kokosovim uljem, a rafinirana biljna ulja hladno prešanim.
- Bijeli šećer nadomjestite nerafiniranim smeđim šećerom ili stevijom, medom, melasom, javorovim ili agavinim sirupom.
- Umjesto jaja upotrijebite lanene sjemenke s vodom, banane, jogurt, kupovne nadomjestke za jaja, kukuruzni ili krumpirov škrob.
- Jedan dio bijelog brašna u receptu (od 30 do 50%) zamijenite brašnom od cjelovitih žitarica.
Violetini Božićni kolači BEZ GLUTENA
Prefini domaći keksi iz mamine knjige recepata
Božićna torta koja će oduševiti čokoladoljupce i ljubitelje PALEO prehrane