Zdrave varijante božićnih kolačića

Dolazak božićnih blagdana vrijeme je zajedništva i veselja, ali i bogate blagdanske trpeze. Mnogi od nas u to vrijeme pretjeraju s hranom i tako nakupe višak kilograma, no postoji rješenje. Umjesto klasičnih kolača pripremite zdravije varijante, pogodne i za osobe na dijeti.

Čokoladni zobeni kolačići

Sastojci:

  • 2/3 šalice javorovog sirupa
  • ¼ šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
  • 1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
  • ½ šalice maslaca od kikirikija
  • 5 žličica kakaa
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 žličica prave vanilije

Priprema:

Na laganoj vatri miješajte javorov sirup, ulje, kakao i cimet. Pustite da ključa tri minute, neprekidno miješajući. Nakon što maknete s vatre dodajte maslac od kikirikija, zob i vaniliju i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Žlicom oblikujte kolačiće, a zatim ih pustite da se ohlade.

SAVJET: Maslac od kikirikija možete pripremiti i sami. Sve što vam je potrebno je 55 grama neslanih prženih kikirikija i 2,5 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja ili meda. Sve  to izblendajte u glatku pastu, po potrebi dodajte još ulja da se smjesa lakše maže.

Polumjeseci od vanilije i badema

Sastojci:

  • šalica mljevenih badema
  • 1 1/3 šalice integralnog brašna
  • 1 šalica bijelog brašna
  • ¾ šalice nerafiniranog šećera
  • ¾ šalice hladno prešanog suncokretovog ili kokosovog ulja
  • ¼ šalice vode
  • 1-2 žličice prave vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Sameljite šećer i bademe, pomiješajte ih s brašnom i malo soli, dodajte ulje, vodu i vaniliju. Oblikujte tijesto u polumjesece s debljom sredinom i tanjim završecima. Stavite ih na podmazani lim i pecite 12 do 15 minuta, dok lagano ne posmeđe. Po želji ih pospite nerafiniranim šećerom u prahu.

Medenjaci od integralnog brašna

Sastojci:

  • šalica integralnog brašna
  • 2/3 šalice raženog brašna
  • 1/3 šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
  • 1/3 šalice meda
  • korica limuna
  • ½ žličice sode bikarbone
  • cejlonski cimet
  • klinčić u prahu
  • kardamom

Priprema:

Zagrijte i miješajte med i ulje tek toliko da se sjedine. Zamijesite sve sastojke, zamotajte ih u plastičnu vrećicu, te ostavite u hladnjaku najmanje dva sata (a poželjno je ostaviti preko noći).

Oblikujte kolačiće i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15 do 20 minuta. Možete ih preliti čokoladnom glazurom. Kardamon možete zamijeniti muškatnim oraščićem.

Veganska orehnjača

Sastojci:

  • 250 grama integralnog brašna,
  • 250 bijelog brašna
  • 1 dcl hladno prešanog maslinovog ulja,
  • 1 žličica soli i 2 žličice nerafiniranog šećera,
  • 2-3 dl sojinog mlijeka,
  • 1 svježi kvasac

Nadjev:

250 grama mljevenih oraha

180 grama nerafiniranog šećera,

sojino mlijeko

Priprema:

U šalicu stavite dvije žličice šećera, izmrvite kvasac, prelijte toplim mlijekom i ostavite na toplom mjestu. Umiješajte dobivenu smjesu u brašno. Dodajte sol, šećer, ulje, limun i sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže.

Napravite nadjev od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom i dodajte šećer. Kad se tijesto udvostruči, razvaljajte ga na debljinu od 1 cm. Tijesto napunite nadjevom, savijte u roladu, stavite u nauljeni lim i pustite da se diže još oko 30 min. Pecite 30 minuta na 200°C.

SAVJET: Umjesto oraha možete koristiti i mak, rogač ili čokoladu.

Kuglice od kokosa i grožđica

Sastojci:

  • ¼ šalice badema
  • 1 šalica grožđica
  • ¼ šalice sirovih bučinih sjemenki
  • 1/5 šalice sirovih suncokretovih sjemenki
  • 4 žlice kokosovog brašna
  • 2 žlice kakaa
  • pola žličice vanilije

Priprema:

Ostavite bademe i sjemenke da se moče u vodi preko noći. Nakon toga ih osušite i dobro izblendajte u mikseru ili blenderu. Dodajte grožđice, kakao, vaniliju i kokos te opet sve izblendajte u čvrstu gustu smjesu. Od smjese formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokos.

Veganski čokoladni tartufi

Sastojci:

  • 240 grama veganskog kremastog sira
  • 2 šalice nerafiniranog šećera u prahu
  • 2 šalice tamne čokolade
  • mljeveni badem, orah ili kokosovo brašno (opcionalno)

Priprema:

Stavite sir u blender. Šećer polagano dodajte u sir dok ga blendate. Zatim u smjesu sira i šećera dodajte čokoladu, koju ste prethodno otopili. Sve to dobro izradite u blenderu dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Pustite da smjesa odstoji u hladnjaku dva sata. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos, orah ili badem. Zatim ih ponovno stavite u hladnjak.

Kolač od višanja i prosa

Sastojci:

  • 400 grama prosa
  • 1 l soka od jabuka
  • 3 vrećice agar agara
  • 500 grama višanja
  • 200 grama nerafiniranog šećera

Priprema:

Skuhajte proso u soku od jabuke. Ako smjesa postane pregusta, dodajte još malo soka ili vode. Istresite u posudu za pečenje kolača i poravnajte. Posložite višnje i prelijte ih zaslađenim agar agarom. Višnje možete zamijeniti drugim voćem poput kivija, breskvi, jagoda, borovnica, malina ili kupina.

Kolačići od đumbira

Sastojci:

  • pola šalice nerafiniranog šećera
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • ½-1 žličice sode bikarbone
  • pola šalice melase
  • ½ šalice sojina mlijeka
  • 2 i pol šalice integralnog brašna
  • malo soli

Priprema:

Promiješajte šećer, đumbir, cimet, sodu i sol. Dodajte melasu i sojino mlijeko te dobro izmiksajte. Na kraju, stalno miješajući s mikserom, dodajte brašno. Tijesto razvaljajte po pobrašnjenoj površini. Poželjno je da bude što tanje da kolačići budu hrskaviji.

Oblikujte kolačiće i stavite ih u pobrašnjeni i podmazani lim te pecite na 175 stupnjeva oko 20 minuta. Pustite ih da odstoje pet minuta, a zatim ih prebacite u zdjelu.

Talijanski božićni kruh

Sastojci:

  • ½ šalice tople vode
  • 2 čajne žlice suhog kvasca
  • ¼ žličice šafrana
  • ½ šalice sojinog mlijeka
  • ¼ šalice nerafiniranog šećera u prahu
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • ¼ žličice mljevenog anisa
  • 2 žličice prave vanilije
  • 1 žličica pravog ekstrakta badema
  • malo soli
  • 1 i pol šalice integralnog brašna
  • 1 šalica bijelog brašna
  • ¼ šalice pšeničnih klica
  • ½ šalice grožđica
  • ½ šalice sušenih marelica
  • opcionalno: ½ šalice prženih badema ili pinjola

Priprema:

Ostavite šafran i kvasac u toploj vodi desetak minuta. U vruće sojino mlijeko dodajte šećer i ulje, promiješajte. Kad se mlijeko ohladi, dobro ga promiješajte s mješavinom vode, šafrana i kvasca. Dodajte koricu limuna, anis, vaniliju, ekstrakt badema, sol, klice i šalicu brašna te sve sastojke dobro izradite mikserom.

Izvadite tijesto iz posude na stol, dodajte suho voće i mijesite na pobrašnjenoj površini s nauljenim rukama  5 do 10 minuta. Stavite tijesto u lagano podmazanu posudu, pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena. Zatim ga premjestite i stavite do polovice namašćenog kalupa.

Pokrijte ubrusom i ostavite neka odstoji oko 20 minuta kako bi se ponovno diglo. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta. Kolač nakon pečenja izvadite iz kalupa i ohladite.

Kako učiniti vaše omiljene kolače zdravijima

Da bi vaši kolači bili zdraviji, slijedite ove jednostavne savjete.

  1. Margarin zamijenite kokosovim uljem, a rafinirana biljna ulja hladno prešanim.
  2. Bijeli šećer nadomjestite nerafiniranim smeđim šećerom ili stevijom, medom, melasom, javorovim ili agavinim sirupom.
  3. Umjesto jaja upotrijebite lanene sjemenke s vodom, banane, jogurt, kupovne nadomjestke za jaja, kukuruzni  ili krumpirov škrob.
  4. Jedan dio bijelog brašna u receptu (od 30 do 50%) zamijenite brašnom od cjelovitih žitarica.

 

Božićni medenjaci Lucy Watson

Violetini Božićni kolači BEZ GLUTENA

Zdravi zobeni kolačići

Prefini domaći keksi iz mamine knjige recepata

Božićna torta koja će oduševiti čokoladoljupce i ljubitelje PALEO prehrane

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads