Kokosovo ulje za jačanje imuniteta u zimskim mjesecima

Hladniji dani kao da prizivaju šmrcanje, kihanje, kašalj i upaljeno grlo. O virusu Covid koji nas prati zadnje dvije godine da niti ne govorimo. Pitate se kako dodatno možete ojačati imunitet i zaštititi se? Rješenje se krije u jednostavnoj namirnici. Želite li ojačati svoj imunitet ove zime, iskoristite blagodati – kokosova ulja. To se ulje već tisućama godina primjenjuje u ayurvedskom liječenju, prema kojem ono hrani tijelo i daje mu snagu. Zahvaljujući sadržaju lipida, kokosovo ulje smatra se podjednako zdravim kao i majčino mlijeko. Masnoće koje također sadrži, lako su probavljive te se brzo apsorbiraju u organizmu. Ovo je ulje poznato i kao zdrava zamjena za maslac kod kuhanja ili pečenja.

No, naravno, kao što je to slučaj sa svim masnoćama, ni s kokosovim uljem ne biste trebali pretjerivati, nego ga koristiti umjereno.

Želite li na prirodan način ojačati obrambene snage organizma, možete uzimati 1-2 žlice ekstra djevičanskog kokosova ulja dnevno.


Zdrave masnoće

Osim vitamina E, kokosovo ulje sadrži i kaprilnu i laurinsku kiselinu, poznate po svom djelovanju protiv kandide i bakterijskih infekcija. Laurinska kiselina snižava i krvni tlak, kao i razine šećera u krvi. Osim toga zdrave masnoće iz kokosova ulja čiste krv, potiču probavu te samim time pridonose i gubitku kilograma. Kokosovo ulje sastoji se od 50% laurinske kiseline, koja se u tijelu pretvara u monolaurin, sastojak koji djeluje protiv raznih patogena. Ovo ulje također sadrži srednjelančane masnoće, koje jetra koristi za čišćenje organizma i opskrbu tijela energijom. Srednjelančane masne kiseline i monogliceridi iz kokosa djeluju kao prirodni antibiotici te stimulatori imunosnog sustava.

Ovo superzdravo ulje također jača već oslabljeni imunitet tako što potiče funkcije bijelih krvnih zrnaca u borbi protiv štetnih patogena i mikroba.

Svojstva kokosova ulja koja pridonose jačem imunitetu:

  • antioksidativna
  • protugljivična
  • antibakterijska
  • antimikrobna


Primjena kokosova ulja za jačanje imuniteta

Oralna primjena

Želite li na prirodan način ojačati obrambene snage organizma, možete uzimati 1-2 žlice ekstra djevičanskog kokosova ulja dnevno. Također, možete ga dodati i u jutarnju kavu, što je već svugdje postala popularna praksa. No, ovo ulje možete dodavati i u juhe, variva, deserte, zobenu kašu, smoothieje… Za najbolji učinak, koristite kokosovo ulje bez zagrijavanja.

Mućkanje kokosova ulja

Ovo je iznimno zdrava praksa koja može pomoći u čišćenju organizma od toksina, pa samim time i u jačanju imuniteta. Jednostavno ujutro natašte uzmite žličicu ekstra djevičanskog kokosova ulja pa je mućkajte u ustima 3-5 minuta. Potok ispljunite i isperite usta toplom vodom. Ovu praksu ponavljajte 3-4 puta tjedno.

U našim ustima, naime, krije se velik broj mikroba i bakterija koje mogu imati štetno djelovanje na organizam, a kokosovim uljem možemo ih eliminirati ili neutralizirati. Mućkanjem kokosova ulja i zubi će postati sjajniji i bjelji!

Vanjska primjena

Kokosovo ulje možete nanositi i na kožu te na taj način ne samo je zaštititi od štetnih vanjskih utjecaja nego i od patogenih mikroorganizama koji mogu narušiti imunitet. Naime, sve što nanosite na kožu, pa tako i kokosovo ulje, vrlo se brzo apsorbira u krvotok. Dobrobiti kokosova ulja za zdravlje možete postići i tako što ćete tijelu priuštiti masažu s dodatkom ovog ulja.

Važnost zdrave prehrane

Premda je kokosovo ulje zdravo, ono neće imati puno učinka ako je vaš organizam već zasićen toksinima iz hrane ili okoliša. Svakako trebate konzumirati zdravu hranu bogatu nutrijentima i antioksidansima, a kokosovo ulje će u tom slučaju organizmu dati dodatni poticaj u jačanju imuniteta. Bitno je i da za imunitet ne birate obično kokosovo ulje za kuhanje, nego ono ekstra djevičansko jer jedino takvo ima najljekovitija svojstva i najsnažniji učinak.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.