Božićna torta koja će oduševiti čokoladoljupce i ljubitelje PALEO prehrane

Ako vam treba jednostavna i ukusna slastica, onda je ova božićna torta savršeni izbor. Malčice čak podsjeća na bajaderu. Čokoljupci i ljubitelji paleo prehrane će biti zadovoljni!

Paleo božićna torta

Sastojci za biskvit (kalup od 26 cm):

2 žlice brašna tapioke

4 žlice sirovog kakaa

4 žlice kokosovog šećera

1 žličica himalajske soli

1/2 žličice sode bikarbone

4 jaja (lagano umućena)

200 g couverture čokolade

80 g javorovog sirupa

100 g maslaca

1 čepić vanilije

4 žlice sirupa od bazge (ili jabuke ili limuna)

1 espresso (ili 2 žlice kuhane crne kave)

Sastojci za kremu:

250 g ricotta sira

250 g vrhnja za šlag (najmanje 32% mliječne masti, idealno 36%)

250 g namaza od badema i tonke (ili bilo koji sličan namaz po izboru, npr. od makadamije)

1 žličica limunovog soka

Kokosov šećer (po želji)

Ukrašavanje i priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte suhe sastojke. Odložite sa strane.

Na pari otopite čokoladu i maslac. U otopljenu smjesu dodajte ostale mokre sastojke osim jaja. Kada se smjesa ohladi ili bude mlaka (ali nikako vruća) polagano dodavajte jaja konstantno miješajući. Zatim mokroj smjesi dodajte suhe sastojke i sve dobro izmiješajte. Možete i mikserom!

Biskvit stavite peći 20-ak minuta te ga ostavite da se ohladi.

Smiksajte namaz, ricottu i limun. Kremu probajte, ako vam nije dovoljno slatko, dodajte kokosov šećer. Zatim dodajte vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete približno strukturu šlaga, ali nemojte premiksati jer bi vam se moglo dogoditi da se krema ne zgusne.

Kremu izlijte preko biskvita te tortu ostavite preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja, ukrasite je tostiranim bademima.

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads