Božićni medenjaci Lucy Watson

“Božić je vrijeme za uživanje, bilo da ste vegan ili ne. To je i vrijeme za kvalitetno druženje s obitelji i prijateljima, zato tada najviše uživam u kuhanju i pečenju. Ovaj je recept sjajan ako imate mlađe članove obitelji koji se mogu uključiti u ukrašavanje jela.” piše u svojoj prekrasnoj kuharici „Vegan svaki dan“ britanska aktivistica, ambasadorica PETA-e,  glumica i model Lucy Watson.

Kuharicu možete pronaći na hrvatskom jeziku u izdanju Planetopije.

Božićni medenjaci Lucy Watson

ZA 24–30 MEDENJAKA | 1 SAT + VRIJEME HLAĐENJA

Sastojci:

265 g glatkog brašna

1 žlica đumbira u prahu

½ žličice cimeta u prahu

1/4 žličice sitne soli

170 g mekoga tamnog smeđeg ili kokosovog šećera

1 žlica crne melase

3 žlice zlatnog sirupa ili meda

130 g veganskog maslaca, otopljenog

50 g veganske bijele čokolade, po želji


Priprema:

Prosijte brašno, začine i sol u veliku posudu. Dodajte šećer, pa rukama utrljajte melasu, zlatni sirup i margarin dok ne dobijete tijesto. Lagano mijesite tijesto na radnoj površini, da se suhi dijelovi dobro povežu. Od tijesta oblikujte kuglu i prepolovite je.

Na radnu površinu stavite komad prozirne folije veličinepapira A4. Polovicu tijesta stavite na foliju i prekrijte ga s još jednim komadom folije iste veličine. Ravnomjerno razvucite tijesto između dvije folije na oko 3 mm debljine. Ponovite s drugom polovicom tijesta pa oba razvučena tijesta stavite u hladnjak na 20–30 minuta da odstoje i stvrdnu se.

Zagrijte pećnicu na 180 oC (160 oC s ventilacijom, plin 4) i veliki lim obložite papirom za pečenje. Izvadite tijesto za medenjake iz hladnjaka. Modlicama različitih blagdanskih oblika izrežite svoje božićne keksiće. Stavite na pripremljeni lim, dovoljno udaljene jedne od drugih da se ne spoje u pečenju, i pecite na sredini pećnice 10–15 minuta dok keksi ne potamne. Ostavite ih na rešetki da se potpuno ohlade. Ne brinite ako su keksi malo meki na dodir kada ih izvadite iz pećnice – stvrdnut će se kako se budu hladili.

Želite li ukrasiti kekse, rastopite čokoladu u vatrostalnojposudi iznad zdjele s lagano ključalom vodom, pazeći da dno posude ne dodiruje vodu. Čokoladu žlicom stavite uslastičarsku vrećicu. Istisnite različite oblike na kekse i ostavite da odstoje prije posluživanja.

Violetini Božićni kolači BEZ GLUTENA

Božićna torta koja će oduševiti čokoladoljupce i ljubitelje PALEO prehrane

Prefini domaći keksi iz mamine knjige recepata

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads