Treba li osuđivati namjerni prekid trudnoće?

Namjerni prekid trudnoće, pobačaj, lat. Abortus arteficialis, nije nužno uvijek povezan s neplaniranom trudnoćom. Veliki broj žena neplanirano zanese, ali nakon kraćeg promišljanja ipak se odluči zadržati trudnoću. U tim slučajevima donekle će si promijeniti životne prioritete, svakodnevni, poslovni i svaki ostali raspored, a po porodu će se definitivno odlučiti hoće li dijete zadržati ili dati na usvajanje. Određeni broj žena koje neplanirano zanesu, ipak će se odlučiti na pobačaj odnosno abortus. Razloga zbog kojih se žene odlučuju na pobačaj je mnogo. Ponekad je to školovanje koje je u tijeku, ponekad partner kojega žena ipak ne vidi kao oca svog djeteta, ponekad teška financijska ili obiteljska situacija… Odnedavno, i sve češće, žene se odlučuju na namjerni prekid trudnoće i zbog straha od gubitka posla.

Ukoliko trudnoća do daljnjega nikako nije opcija, trebalo bi razmisliti o nekoj od mnogih metoda zaštite od neželjene trudnoće.


Trudnoća nakon pobačaja

Kada se posumnja na trudnoću (izostanak menstruacije), najprije je potrebno učiniti tzv. kućni test na trudnoću (tzv. urin-trakica), te se javiti ginekologu. Trudnoću je potrebno ultrazvučno potvrditi. Ponekad će se tražiti i određivanje tzv. hormona trudnoće, beta-HCGa iz krvi. Ukoliko ne postoji medicinski razlog za prekid trudnoće, daljnje radnje u vezi pobačaja, prema našem zakonodavstvu, žena sama financira.

Namjerni pobačaj dozvoljen je do 10-12 tjedna trudnoće (UZV/amenoreja) i obavlja se u bolnici. Iza pobačaja je u pravilu potrebna antibiotska profilaksa i ukoliko nije praćen komplikacijama, fizičkih posljedica nema.

Ponekad će biti potrebno i psihološko savjetovanje, možda i određena terapija koju će psihijatar preporučiti, no to je vrlo individualno. Važno je shvatiti i prihvatiti da je pobačaj koji je obavljen bio u datim okolnostima upravo najbolje rješenje. Ukoliko trudnoća do daljnjega nikako nije opcija, trebalo bi razmisliti o nekoj od mnogih metoda zaštite od neželjene trudnoće. One su, iako ni jedna nije 100% učinkovita, ipak manje traumatične za organizam nego namjerni prekid trudnoće.

Žena kod koje je obavljen namjerni prekid trudnoće smije planirati trudnoću kada god želi.

U zaključku se moramo složiti s činjenicom kako je razloga za namjerni prekid trudnoće doista mnogo i koliko god je nekima sama ideja o prekidu trudnoće odbojna, treba imati razumijevanja i ne osuđivati nikoga ni za što. Napokon, svaka žena najbolje zna što je najbolje za nju samu.

Autorica: prim.dr.sc. Vesna Stepanić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.