„Prirodno liječenje“ poremećaja menstruacijskog ciklusa

Oficijelna medicina blagonaklono gleda na alternativne oblike pripomoći očuvanju zdravlja, u smislu da ono što dokazano ne šteti, a pojedinac ima dojam kako od nekih postupaka ili preparata, dodataka prehrani ima koristi, ne zabranjuje. Međutim, liječenje se provodi lijekovima i medicinskim postupcima, uz koje je moguće, prema želji pojedinca, koristiti, odnosno primijeniti i tzv. alternativnu medicinu, ako nešto od toga nije u koliziji s preporučenim liječenjem. U ovom kontekstu poglavito se misli na razne tablete, kapi, tinkture i drugo, koji su registrirani kao dodaci prehrani i u slobodnoj su prodaji u ljekarnama i drogerijama.

Je li „prirodno“ uvijek najbolje?

Osoba koja iz svojih uvjerenja želi „sve prirodno“ i odbija liječenje, može se naći u nezavidnim situacijama, pa i u situacijama kada si nesvjesno ugrožava život.

Kada je riječ o tzv. prirodnom liječenju poremećaja menstruacijskog ciklusa, nećemo ići tako daleko pa reći kako odbijanje liječenja može fatalno završiti, no nećemo reći ni kako je to prava odluka žene.

Poremećaj menstruacijskog ciklusa vrlo je širok pojam, uključuje različite uzroke, pa je tako i postupanje različito. U slučajevima kada do poremećaja menstruacijskog ciklusa dođe, između ostaloga i uslijed neurednog načina života, onda tzv. prirodni pristup ima smisla. Naime, promjenom životnih navika eliminiraju se negativni utjecaji loših životnih navika, što posljedično može doprinijeti regulaciji menstruacijskog ciklusa.

„Prirodno liječenje“ poremećaja menstruacijskog ciklusa promjenom životnih navika

Kada, dakle, „prirodno liječenje“ u regulaciji menstruacijskog ciklusa može polučiti rezultate? Neke najčešće takve situacije pojašnjene su u nastavku, uz napomenu da se u tim slučajevima zapravo uvažavanjem uopće urednog stila života posredno djeluje i na menstruacijski ciklus, do čijeg poremećaja je i došlo zbog neurednog stila života.

Promjenom životnih navika eliminiraju se negativni utjecaji loših životnih navika, što posljedično može doprinijeti regulaciji menstruacijskog ciklusa.

Regulacija menstruacijskog ciklusa „prirodnim putem“ može se očekivati ako je poremećaj menstruacijskog ciklusa nastupio kao posljedica:

promjena u režimu prehrane

Najčešće se ovdje radi o drastičnim djetama, koje u potpunosti isključuju neke važne nutrijente, odnosno kalorijski su znatno ispod preporučenog dnevnog unosa (čak i kada se zbog medicinski indiciranog mršavljenja preporučuje imati kalorijski deficit u prehrani). Tada će se planski osmišljenom i nadgledanom prehranom isključiti negativan utjecaj loših i nezdravih prehrambenih navika i na menstruacijski ciklus. U nastavku se može očekivati regulacija menstruacijskog ciklusa, no do toga uglavnom neće doći odmah, nego će trebati neko vrijeme, što je individualno.

promjena u fizičkim aktivnostima

Uslijed bavljenja ekstremnim fizičkim aktivnostima, bilo u svrhu mršavljenja ili u natjecateljske svrhe, često dolazi do poremećaja menstruacijskog ciklusa. Profesionalne sportašice najčešće zanemare taj aspekt ženskog zdravlja i zapravo dok su u natjecateljskom režimu u fazi su dugotrajne amenoreje. U ostalim slučajevima, redovitost menstruacijskog ciklusa postiže se reduciranjem fizičkih aktivnosti, odnosno prilagođavanjem fizičkih aktivnosti svakoj ženi ponaosob. To se postiže bavljenjem fizičkim aktivnostima uz stručni nadzor, uz pomno osmišljeni plan fizičkih aktivnosti, ali i, ne zaboravimo, prehrane. Kao i kada je samo prehrana u pitanju i ovdje može proći neko vrijeme do regulacije menstruacijskih ciklusa.

emocionalnih i psihičkih promjena

Poznato je da izniman stres ima negativan utjecaj na menstruacijski ciklus. U psihologiji i psihijatriji je stres jasno definiran pojam. Može se reći da su kao objektivno visoko stresni događaji smrt bliske osobe (roditelja, djeteta, životnog partnera), teška osobna ili bolest bliskog člana obitelji, egzistencijalna nesigurnost, prirodne katastrofe (primjerice potresi, pandemije i slično) itd. U ovim slučajevima teško je savjetovati isključiti se iz takvog toksičnog okruženja.

No, pojam stresa je i izrazito individualna kategorija, pa će netko neku situaciju, događaj doživjeti vrlo dramatično, dok netko drugi tu istu situaciju ili događaj neće ni registrirati. Tako, u slučajevima kada se žena požali na stres, potrebno je najprije provesti razgovor i zaključiti o čemu se radi. Ako je u pitanju osobna percepcija, onda se distanciranjem od situacija, događaja, ljudi koji imaju takav negativan utjecaj na ženu može mnogo postići, pa i u smislu regulacije menstruacijskog ciklusa.

U drugim slučajevima, sve iz palete tzv. alternativne medicine je svakako pohvalno primijeniti, ponajprije s aspekta zdravlja općenito, no regulacija menstruacijskog ciklusa može se očekivati tek uz oficijelno liječenje.

Ovaj osvrt više je nego prikladno završiti latinskom izrekom „Primum non nocere.“ („Prvo, ne naštetiti.“)

 

Autorica: prim.dr.sc. Vesna Stepanić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads