Chia puding s borovnicama i mangom

Sićušne chia sjemenke bijele ili tamnosmeđe do crne boje imaju visoku prehrambenu vrijednost. Tijelo opskrbljuju proteinima, vitaminima A, B, E i D i mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom. Osim toga, odličan su izvor vlakana – balastnih tvari koje pospješuju.

Chia sjemenke imaju: osam puta više omege-3 od lososa, šest puta više kalcija od mlijeka, tri puta više željeza od špinata, petnaest puta više magnezija od brokule, šest puta više bjelančevina od graha i četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka.

Ove sjemenke imaju brojne prednosti pred lanom, “suparnikom” među izvorima omege-3. Dok je lan nužno usitnjavati radi optimalnih učinaka, chia sjemenke u svakom obliku imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost. Dobra je strana ovih sjemenki i mogućnost da budu dugo pohranjene bez gubitka svojstava. Stoga danas pripremamo chia puding s borovnicama i mangom,

Uživajte u okusu i zdravlju!

Sastojci:

  • 7 dl kokosova mlijeka
  • 80 g chia sjemenki
  • 2 žlice meda
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice ekstrakta badema
  • 80 g borovnica
  • 50 g manga


Priprema:

U plastičnoj zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, chia sjemenke, med, sol i ekstrakte. Poklopite posudu i ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje tri sata.

Kad se smjesa zgusne, poslužite puding  u staklenim čašama.
*
Dodajte u svaku čašu sitno nasjeckani mango i na vrh borovnice. Ako želite, možete svaku porciju posuti s malo naribanog nezašećerenog kokosa i medom.
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads