Vodootporna zaštita od sunca

Proizvodi za zaštitu kože od sunca, osim što su prilagođeni različitim tipovima kože i dermatološkim stanjima kože, podijeljeni su i prema obliku i teksturi proizvoda. Zaštita od sunca za kožu razlikuje se prema zaštitnom faktoru, vodootpornosti  i fotostabilnosti. U posljednjih nekoliko godina sve su traženiji laganiji proizvodi koji dolaze u obliku fluida, laganih losiona, sprejeva, ali koji imaju i oznaku da su vodootporni.

Što su vodootporni proizvodi za zaštitu od sunca?

Kako na tržištu već niz godina postoji vodootporna dekorativna kozmetika, tako su sve zastupljeniji i vodootporni proizvodi za zaštitu od sunca. To su proizvodi koji se ne bi smjeli ukloniti kupanjem u moru i umivanjem jer svojom teksturom poput dodatnog zaštitnog sloja na koži ostaje učinkovit u određenom vremenskom periodu nakon uranjanja ili doticaja s vodom.

Takvi proizvodi izrazito su prihvaćeni kod osoba koje se jako znoje jer bi se svakim jačim znojenjem proizvod za zaštitu od sunca otopio s površine kože, pa tako zaštita od sunca ne bi imala konkretnu zaštitnu ulogu od sunca.

Kako izabrati najbolju zaštitu od sunca?

Kako se zaštititi i s kojim proizvodima ovisi i o intenzitetu UV zraka i koliko dugo boravimo na otvorenom. Intenzitet ultraljubičastog zračenja ovisi o godišnjem dobu, dijelu dana, geografskoj širini, nadmorskoj visini, o oblačnosti i čistoći zraka.

UVA i UVB zrake mogu na kožu djelovati trenutno i kumulativno. UVB zrake čine 5% sunčevog zračenja, a uzrokuju crvenilo, opekline, oštećenja u koži i nastanak tumora kože. UVA zrake čine 95% sunčevog zračenja, prodiru u kožu i uzrokuju oštećenja, alergijske reakcije, pigmentacije i prijevremeno starenje.

Pozitivni i negativni utjecaji sunca na kožu

Sunce ima pozitivne i negativne utjecaja na naše zdravlje. Od pozitivnih se mora naglasiti utjecaj na stvaranje vitamina D u koži, potom liječenje određenih kožnih bolesti. Sunce djeluje dobro na imunitet i na raspoloženje. Loši utjecaji su mnogobrojni i mogu biti u obliku opeklina, alergija na sunce, hiperpigmentacija, malignih tumora kože i preuranjenog starenja kože.

Da sve to izbjegnemo od velike pomoći mogu biti voodootporni proizvodi sa zaštitnim faktorima od sunca širokog raspona od 15 pa do 50. Oznaka SPF predstavlja stupanj zaštite kože od opeklina. Zaštitni faktor 15 označava da se suncu možemo izlagati 15 puta dulje nego što bismo mogli bez zaštite.

Vodootporni proizvodi bi se trebali ponavljano nanositi na kožu kako bi ona bila dovoljno zaštićena od ultraljubičastih zraka.

 

Autorica: mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads