Marokanska salata s mrkvom i indijskim orašćićima

Ljeti želimo što je moguće manje vremena provoditi u kuhinji, stoga je ovo godišnje doba kao stvoreno za osvježavajuće salate koje pršte od okusa. A da salata ne mora biti monotona i isključivo zelene boje, dokazuje i ova marokanska salata od mrkve i oraščića. Efektan izgled daje joj mrkva naribana na trakice. Za takvo rezanje mrkve možete se poslužiti julienne rezačem, spiralizatorom ili pak običnim ribežom.

Bogatstvo biranih zdravih sastojaka čini ovu salatu nutritivno iznimno bogatom. Lako se pretvara i u kompletan obrok, posebice zahvaljujući obilju antioksidansa i proteina iz slanutka i indijskih oraščića. Salata od mrkve i oraščića podignuta je na višu razinu dodatkom osvježavajućeg citrusnog dresinga koji obiluje zdravim i pikantnim začinima. Iako u dresingu nema dodanog ulja, u samoj salati ne manjka zdravih masnoća iz oraščića i sjemenki. Slatkoća mrkve i indijskih oraščića savršeno se slaže s ostalim okusima – kiselim, pikantnim i osvježavajućim. Ova istovremeno osvježavajuća, ali i zasitna salata izvrsna je ideja i za ljetni ručak, vrtnu zabavu ili obiteljska okupljanja.

Preostane li vam salate, stavite je u posudu s poklopcem i pohranite u hladnjak – tako vam može potrajati do 3 dana.


Marokanska salata od mrkve i oraščića s citrusnim dresingom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 šalica indijskih oraščića (oko 145 g)
  • 450 g mrkve
  • 1 konzerva slanutka (zajedno s tekućinom)
  • 1 šalica zrna nara (1 veći nar)
  • ½ šalice zlatnih grožđica
  • ½ šalice preprženih suncokretovih sjemenki
  • ¼ šalice sezamovih sjemenki
  • ½ šalice fino nasjeckanog svježeg korijandera
  • ½ šalice fino nasjeckane svježe metvice
  • 2 mlada luka, nasitno narezana

Za citrusni dresing:

  • ¼ šalice (oko 60 ml) svježe iscijeđenog soka od naranče
  • 1 žlica (15 ml) sačuvane tekućine od slanutka
  • naribana korica i sok od 1 veće limete
  • 3 žlice (45 ml) crvenog vinskog octa
  • 1,5 žlica javorova sirupa ili meda
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice crnog papra
  • ½ žličice đumbira u prahu
  • ½ žličice kumina u prahu
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ¼ žličice kajenskog papra
  • ¼ žličice cimeta


Priprema:

1. Želite li malo zapeći indijske oraščiće, zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje, pa po njemu rasporedite oraščiće. Pecite ih 8 do 12 minuta i izvadite iz pećnice (pazite da se previše ne zapeku, samo neka poprime lagano zlaćanu boju).

2. Očistite i operite mrkvu, pa je uz pomoć julienne rezača (ili ribeža) narežite na trake. Prebacite svu narezanu mrkvu u veću zdjelu. Dodajte ocijeđeni slanutak, indijske oraščiće, nar, grožđice, suncokretove i sezamove sjemenke, korijandar, metvicu i mladi luk te sve izmiješajte. Stavite salatu na stranu.

3. Za citrusni dresing, u blender dodajte tekućinu od slanutka, sok od naranče, sok i koricu limete, ocat, javorov sirup, kurkumu, sol, crni papar, kumin, đumbir, češnjak, kajenski papar i cimet. Miksajte sastojke u blenderu oko 30 sekundi dok ne dobijete fini dresing. Potom kušajte dresing i po potrebi prilagodite okus. Po želji dodajte još malo soli, papra ili javorova sirupa.

4. Prelijte dresing preko salate i sve dobro izmiješajte (najbolje je ako imate zdjelu s čvrstim poklopcem kako biste poklopljenu salatu mogli dobro protresti). Rashladite salatu u hladnjaku oko pola sata prije posluživanja.

Preostane li vam salate, stavite je u posudu s poklopcem i pohranite u hladnjak – tako vam može potrajati do 3 dana.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads