Umorni, natečeni, bezvoljni?

Patite od alergija, probavnih tegoba, depresije, visokog tlaka ili hormonalnog poremećaja? Ili ste “samo” umorni, podbuhli, s nekoliko kilograma viška, slabog imuniteta i promjenjivog raspoloženja? Uzrok mnogih tegoba suvremenog čovjeka upravo su otrovi kojih se tijelo teško uspijeva samo riješiti. Dr. Alejandro Junger, kardiolog s uspješnom praksom u New Yorku, i sam je osjetio posljedice suvremenog života u vidu viška kilograma, problema sa srcem, probavom i na kraju – depresijom.

Tražeći rješenje za svoje tegobe, otkrio je kako je jedan od najvećih medicinskih problema današnjeg čovjeka previše različitih otrova u tijelu. U svojoj hit knjizi “Clean – program za detoksikaciju organizma” donosi zdravstveno siguran i iznimno učinkovit trotjedni detoksikacijski program. Njemu je, a poslije i njegovim pacijentima, pomogao riješiti svoje zdravstvene probleme. Zbog svoje učinkovitosti i cjelovita pristupa, ovaj je program čišćenja stekao velik broj poklonika. Među njima su mnogi: od liječnika koji ga preporučuju svojim pacijentima, pa sve do nezaobilaznih holivudskih zvijezda, poput Gwyneth Paltrow.

Tajna uspjeha Jungerove metode je u tome što logično i znanstveno utemeljeno prati i podržava prirodnu sposobnost tijela da se očisti od nakupljenih otrova. A kako točno ti otrovi djeluju na zdravlje?

Konstantan unos kofeina tijekom nekog razdoblja može rezultirati iscrpljenošću nadbubrežnih žlijezda, a da uopće nismo svjesni koji je stvaran uzrok tog stanja


Utjecaj otrova

Postoje mnogi načini na koji otrovi utječu na normalnu fiziologiju života. Mogu blokirati određeni enzim potreban za važnu tjelesnu funkciju. Mogu uništavati dobre bakterije u crijevima. Mogu spriječiti vezanje kisika s crvenim krvnim stanicama. Mogu onemogućavati sintezu DNK ili blokirati apsorpciju različitih vitamina. Neki mogu tako uporno poticati određenu tjelesnu funkciju da ona počne uzrokovati oštećenja. Kofein, kad ga se konzumira često tijekom dana potiče rad nadbubrežnih žlijezda. Time se ubrzava rad srca, povisuje krvni tlak, povećava budnost i temperatura. Konstantan unos kofeina tijekom nekog razdoblja može rezultirati iscrpljenošću nadbubrežnih žlijezda, a da uopće nismo svjesni koji je stvaran uzrok tog stanja.

Svaki od u nastavku navedenih primjera opisuje kako određeni tip otrovne molekule utječe na sposobnost održavanja ravnoteže nužne za zdrav život.

Morao sam u svojoj praksi naučiti razmišljati o zatrovanosti na način koji bi mi omogućio da pomognem pacijentima. Kad sam prestao promatrati pojedinačne molekule i krenuo sagledavati osobu u cjelini, počela se javljati mnogo jasnija slika. / dr. Alejandro Junger


Podbuhlost

Većina istočnjačkih oblika medicine govori o tome da je sluz otrovni otpad iz tijela. Kad sam prvi put čuo liječnika kineske medicine kako govori o sluzi koja je prisutna u čitavom sustavu, to mi je bilo smiješno. Sjećam se da sam pomislio: “O čemu govori?” Pitao sam ga: “Gdje je sluz?” Dr. William So, korejski akupunkturist koji me otad mnogo toga učio o kineskoj medicini, smireno je odgovorio: “Svugdje. U stanicama, oko stanica, u krvi, u crijevima. Čak i u mislima.”

Sluzavu težinu u tijelu, što može biti prva faza bolesti, nazivam “podbuhlošću”. Gotovo su svi ljudi  koji žive modernim načinom života do određene mjere “podbuhli”

  • Koža se možda malo opustila, umjesto da je napeta i čvrsta.
  • Ujutro, nakon buđenja, vidljivi su podočnjaci.
  • Tijelo je naduto i katkad postoji višak kilograma koji se nikako ne daju skinuti, iako osoba broji kalorije i vježba. Odjeća steže ili je trbuh napet, čak i kod mršave osobe. U tijelu se osjeća podbuhlost, nabreklost, osobito u predjelu crijeva; nema pražnjenja stolice i dolazi do zatvora.
  • Ujutro se na stražnjem dijelu jezika može vidjeti bijeli sloj. Ako ga se uoči, treba ga sastrugati strugačem za jezik. (Veća količina upućuje na to da ste jeli i pili kasno navečer kad bi se probavni sustav trebao odmarati.)
  • Može se osjećati tromost ili letargija, koja se katkad manifestira i kao smušenost.

Što je, ustvari, sluz?

Sluz je prirodna obrambena reakcija protiv nadražaja. Ako prilikom kuhanja udahnete kajenski papar, počet će vam curiti nos jer se pokušava riješiti iritansa. Sluz je gel koji obavija česticu papra, kako ne bi mogla nadraživati osjetljivu sluznicu nosa i koji olakšava njezino izbacivanje.

I prekomjerna količina pogrešne hrane ili drugih otrova iz okoliša također može izazvati nadražaj. Kad otrovi nadraže crijevne stanice, baš kao što nadražuju one u nosu, stanice se brane stvarajući zaštitni tampon od ljepljive sluzi kako bi se ogradile od otrovnih čestica. To može označiti početak zatvora, stanja koje se obično pogoršava lošim stanjem crijevne flore.

Nakon toga iritansi se kroz crijevnu stijenku provlače u krvotok. Kako putuju krvotokom, tako izazivaju nadraženost gdje god stignu, potičući proizvodnju sluzi u mišićnim i tkivnim stanicama i oko njih. S obzirom na to da je ta sluz kisela, dodatno povećava već ionako prekomjernu kiselost tijela. A budući da je poput spužve i upija svu vodu, uzrokuje oticanje stanica. Zbog toga se i mi onda “nadmemo” – izgledamo i osjećamo se podbuhlo i mlitavo.

Sluz u tijelu treba izvući iz stanica, vratiti u krvotok, pa njime kroz crijevnu stijenku do lumena, gdje je se može eliminirati. No, za sve to potrebna su sredstva. A ako je razina otrova u tijelu visoka, zbog premale količine energije kojom raspolaže, tijelo je sklono izbjegavanju napada. Toliko je zaokupljeno oblaganjem iritansa da ih ne stigne izbaciti. Kao da svi gradski smetlari samo stavljaju smeće u vreće, a nitko ih ne odvozi na smetlište. Ako je crijevna stjenka oštećena, postaje hiperaktivna i stvara kaos, čak i kad alergen dolazi u dodir s unutrašnjošću na sasvim drugom kraju tijela, kao udahnuta pelud.

Što učiniti?

Što više jedemo i grickamo, to manje energije preostaje za izbacivanje smeća. Uporni kilogrami ne daju se s tijela. Podbuhlost lica ne prolazi unatoč dijeti. Stvari se ne mijenjaju sve dok se ne počne s koncentriranim razdobljem detoksikacije. No, kad jedete umjereno, unosite hranjive tvari koje potiču detoksikaciju i počnete vježbati – jednostavno “splasnete”. To možete osjetiti ubrzo nakon što samoinicijativno izbacite štetne namirnice. Nakon nekoliko dana na pravom i učinkovitom detoksikacijskom programu ili čišćenju, učinci su mnogo dublji.

Ne iznenađuje da se poslije čišćenja tijelu i umu vraćaju osjećaji bistrine i lakoće. Vitalne, svježe namirnice i nadahnjujuće, pozitivne misli također se međusobno privlače i pristaju jedne uz druge. Previše negativnih osjećaja ili misli navest će vas da žudite za namirnicama koje potiču proizvodnju sluzi. Uljuljkat će vas u obrasce lijenog načina života (bez tjelovježbe), koji pridonose njezinu akumuliranju.


Zatvor

Zatvor je jedna od najčešćih tegoba zapadnog svijeta. Laksativi su unosan posao, a mnogi ljudi ulažu mnogo napora, vremena i novca kako bi suzbili taj simptom. Neki iskušavaju prirodne metode i uvode male promjene u prehrani. Jedu više voća, što može, ali i ne mora poboljšati stanje. No, sve dok ne obnove crijevnu floru i trajno s jelovnika ne izbace određene namirnice, rješenja su im uglavnom neučinkovita. Npr. prekomjernim unosom voća može se povećati količina šećera koji potiče disbiozu, prekomjernu prisutnost gljivica ili štetnih crijevnih bakterija.

Ono što većina ljudi smatra “normalnim” pražnjenjem crijeva zapravo je zatvor prezentiran kao zdravo stanje. Pražnjenje crijeva nakon svakog obroka bliže je onom što je normalno za tijelo – no to nije nešto što je danas uobičajeno.

Nije ni sva sluz loša. Crijevna je stijenka obložena tankim slojem korisne sluzi. U njoj živi crijevna flora i ona djeluje antimikrobno na štetne bakterije. No, prevelikim unosom ugljikohidrata i mliječnih proizvoda, koji se teško probavljaju, potiče se stvaranje ljepljivije sluzi koja blokira apsorpciju hrane i usporava crijeva. Kad se tek djelomice probavljena hrana zadržava u crijevima, gljivice i štetne bakterije bujaju. Tako stvaraju više toksičnog otpada koji uzrokuje daljnje zadržavanje u debelom crijevu i odgađanje izbacivanja stolice.


Važnost detoksikacije

Kad se stolica predugo zadrži u debelom crijevu, njezini se otrovi mogu reapsorbirati u tijelo. To se onda manifestira kao glavobolja ili bolovi u tijelu koji prate zatvor. Ako je to redovito stanje, zatvor postaje kroničan. Djelomice zato što korisne bakterije odumiru, dok štetne bujaju. Zapamtite da su korisne bakterije nužne za redovito pražnjenje crijeva.

Da bi detoksikacijski program bio potpun, mora se riješiti problem zatvora. I to tako da se eliminira nadražujuće otrove koji uzrokuju nakupljanje sluzi. No. Nisu sve osobe jednako pogođene. Namirnice koje najčešće stvaraju sluz su pšenica, mliječni proizvodi, rafinirani šećer i prekomjerne količine crvenog mesa. Kompletan detoksikacijski program također obnavlja dobre bakterije i uništava štetne. Usto, Programom Clean nadoknađuju se neke od hranjivih tvari nužnih za zdravlje crijeva, kao što su jod i magnezij, nužan za kontrakciju crijevnih mišića. Program je kompletan jer unosi u tijelo hranjive tvari, uklanja izloženost otrovima i povećava neutralizaciju i eliminaciju štetnih molekula i sluzi stvorene kako bi ublažila nadražujuće djelovanje tih štetnih molekula.


Alergije

Alergije su jedan od najuobičajenijih simptoma zatrovanosti. Međutim, otkriti uzrok nije jednostavno, kao ni kloniti se stvari zbog kojih kišemo. Alergijske reakcije na hranu ne manifestiraju se tako da je veza između uzroka i posljedice očita kao kad, recimo, pijemo mlijeko i odmah dobijemo osip ili grčeve. Alergijska reakcija može uslijediti satima poslije, manifestirajući se tijekom dana kao proljev ili glavobolja.

Ako je crijevna stjenka netaknuta i ako je crijevna flora zdrava, crijevno limfno tkivo je budno, ali mirno. Ako je crijevna stijenka oštećena, postaje hiperaktivna i stvara kaos, čak i kad alergen dolazi u dodir s tkivom na sasvim drugom kraju tijela, kao udahnuta pelud. Tijelo prima poruku o dolasku uljeza i pokreće obrambenu reakciju. Stvara sluz i privlači našu pozornost svrbežom.

Uklanjanje najuobičajenijih nadražujućih namirnica iz prehrane tijekom Programa prvi je korak u uspostavljanju reda u tijelu i sprječavanju alergija. No, budući da se uzročno-posljedična veza između sladoleda, pšenice ili bilo koje druge namirnice koja uzrokuje problem i kihanje ne vidi, eliminiranje namirnica iz prehrane nije uvijek jedini korak koji treba poduzeti. Može proći i puno godina tijekom kojih ćemo i dalje konzumirati nadražujuće namirnice pateći od simptoma za koje smo uvjereni da ih izaziva sve drugo samo ne hrana.

*


Na proizvodnju serotnina bitno utječe prehrana. Jedan od temelja koje serotonin rabi za svoju izgradnju su određene aminokiseline, osobito triptofan. Ima ga u visokoproteinskim namirnicama, a čija je razina znatno smanjena u modernoj prehrani. U mesu životinja koje se hrane žitaricama ima ga mnogo manje, baš kao što ima i manje omega-3 masnih kiselina. Uz to, prirodnu proizvodnju serotonina koče kofein, alkohol i aspartam, nedovoljna izloženost suncu i nedovoljna tjelovježba.

Nakon obnavljanja oštećenih crijeva, važan korak u održavanju stabilnije razine serotonina uvođenje je plana zdravlja s prehranom koja se temelji na uravnoteženom unosu hranjivih tvari i, po mogućnosti, nadomjestaka, a među njima i probotika.

*

Prema knjizi “Clean – program za detoksikaciju organizma”, dr. Alejandro Junger, Planetopija

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads