Endometrioza – sindrom kronične abdominalne boli

Endometrioza je kronična bolest koju karakterizira pojava endometrija, to jest tkiva sluznice koja oblaže maternicu bilo gdje izvan nje, na mjestima na kojima se normalno ne bi trebala nalaziti. Obično nastaje na potrbušnici ili površini trbušnih organa te priraste za jajovode, jajnike i ligamente koji stabiliziraju maternicu. Međutim, može prirasti i za druge strukture, npr. za mokraćni mjehur, tanko i debelo crijevo, završno debelo crijevo (rektum), pa čak i za postoperativne ožiljke u trbušnoj šupljini (npr. one od carskog reza).

Uzimajući u obzir da se endometrioza obično može dijagnosticirati samo izravnim prikazom (tijekom operacije), nema preciznog podatka koliko žena pati od ovog poremećaja. Čak je moguće da endometriozu ima veliki postotak neplodnih žena, jer je narav bolesti takva da može spriječiti prolaz jajne stanice od jajnika preko jajovoda do maternice, odnosno stvarati mehaničku zapreku začeću.

Endometrioza se smatra neuroupalnim poremećajem ovisnim o estrogenu uslijed kojeg dolazi do pojave sluznice maternice na mjestima na kojima se ona inače ne nalaz.

Prema najnovijim spoznajama endometrioza se smatra neuroupalnim poremećajem ovisnim o estrogenu. S obzirom da je endometrioza prepoznata kao sindrom kronične abdominalne boli, to jest boli koja traje duže od šest mjeseci, jasna je nužnost dugoročne skrbi za postizanje optimalnog terapijskog rezultata.

Specijalizirani centri koji pružaju multidisciplinarnu njegu ovim pacijenticama mogu kombinirati kirurško liječenje s fizikalnom terapijom, specijaliziranim liječenjem boli (farmakoterapija/akupunktura), savjetima o prehrani i dodacima prehrani te psihološkom podrškom.

*

Simptomi endometrioze i njihov značaj u dijagnostici

Većina žena s endometriozom ima jedan ili više simptoma poput bolne mjesečnice (dismenoreje), kroničnih bolova u donjem dijelu trbuha, bolova pri spolnom odnosu (dispareunija) i defekaciji, teškoća ili nemogućnosti zanošenja, pojave krvi u mokraći i stolici i brojnih drugih. Svaki simptom pojedinačno, a poglavito ukoliko je istodobno više prisutnih, značajno može narušiti fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje žene.

Pri procjeni boli povezane s endometriozom kliničar treba imati na umu i neka druga stanja i bolesti koje mogu uzrokovati ili doprinijeti nastanku boli u zdjelici kao što su zdjelične upalne bolesti, priraslice, upalne bolesti crijeva, upale mokraćnog mjehura (intersticijski cistitis) i mišićne boli, ali i depresija i seksualno zlostavljanje u anamnezi.

Razinu boli uobičajeno detektiramo i dokumentiramo pomoću tzv. vizualne analogne skale (obično od 0 do 10) gdje viši broj označava intenzivniji osjet boli. Pritom treba naglasiti činjenica kako ne postoji uvijek jasna poveznica između intenziteta boli i težine (proširenosti) bolesti. Ona je obično prisutna kod duboke infiltrirajuće endometrioze, dok kod endometriotičnih cisti na jajnicima veličina ciste nije povezana  s intenzitetom  boli.

*

Tipovi endometrioze

Tijekom kirurškog zahvata mogu se uočiti tri tipa endometrioze:

  • ciste jajnika koje nazivano endometriomi
  • površinski endometriotski implantati prvenstveno po površini potrbušnice (peritoneuma)
  • duboka infiltrirajuća endometrioza (definira se kao čvor koji se proteže više od 5 mm ispod potrbušnice).

Dijagnostika endometrioze

Obrada pacijentica s kroničnom zdjeličnom boli i sumnjom na endometriozu mora uključivati detaljan razgovor, uzimanje obiteljske povijesti bolesti i osobne povijesti bolesti. Naglasak je na upit o eventualnim ranijim operacijama za koje se zna da povećavaju rizik razvoja i širenja endometrioze (poputa carskog reza i odstranjivanja mioma – miomektomije). Nakon toga slijedi i detaljan ginekološki pregled.

Slikovne tehnike u dijagnostici endometrioze

Slikovne tehnike (ultrazvuk i magnetska rezonancija) imaju važan značaj u dijagnostici kronične boli. Kod pacijentica s endometriozom osjetljivost pojedinih slikovnih tehnika značajno ovisi o ranije navedenim tipovima lezija.

Ultrazvuk zdjelice je tehnika koja zbog široke dostupnosti i mogućnosti detekcije i drugih uzroka boli u zdjelici treba biti prvi dijagnostički izbor. A njegova dijagnostička vrijednost ovisi o iskustvu i vještini liječnika koji ga izvodi.

Transvaginalni ultrazvuk ima najveću osjetljivost i specifičnost u identificiranju endometrioma jajnika. Ultrazvučni pregled zdjelice kod procjene duboke infiltrirajuće endometrioze ima definirane korake i nerijetko predstavlja dijagnostički izazov. Naime, precizna preoperativna detekcija, odnosno mapiranje duboke infiltrirajuće endometrioze omogućit će temeljitije savjetovanje pacijentice o terapijskim opcijama, specifičnostima  kirurškog  zahvata, rizicima, kao i mogućoj potrebi resekcije dijela crijeva i/ili mokraćnog mjehura. Preoperativno otkrivanje duboke infiltrirajuće endometrioze također omogućuje i upućivanje pacijentica u centre izvrsnosti koji su kadrovski i tehnički osposobljeni za liječenje.

Primjena magnetske rezonancije standard je kod nejasnog ultrazvučnog nalaza. Posebno ako je postavljena sumnja na širenje procesa na crijeva i/ili mokraćni mjehuri te se planira operacija koja može zahtijevati resekciju zahvaćenog dijela.

*

Mogućnosti liječenja endometrioze

Medikamentozno liječenje

Osnova konvencionalnog medikamentoznog liječenja endometrioze desetljećima su bili nesteroidni protuupalni lijekovi i kombinirani oralni kontraceptivi, agonisti gonadotropin oslobađajućeg hormona (GnRH) i oralni progestini.

Kirurško liječenje

Kirurško liječenje omogućuje izravnu vizualnu identifikaciju bolesti i detaljan uvid u njezinu proširenost. Stoga predstavlja temeljni dijagnostički i terapijski alat. Glavni cilj kirurškog  liječenja je spriječiti ponovnu pojavu bolesti i ublažiti simptome. Time se eliminira potreba za ponovljenim kirurškim zahvatom ili se produljuje vremensko razdoblje između operacija.

Kirurško liječenje može se provoditi otvorenim pristupom (laparotomija) ili više poštednim pristupom (laparoskopija). Ona ostavlja minimalan ožiljak i omogućava brži postoperativni oporavak. Laparoskopija je danas u većini slučajeva operativni pristup izbora jer omogućava izvođenje cjelovitog operativnog odstranjenja kako endometrioma jajnika, tako i duboke proširene endometrioze. To uključuje i zahvate koji podrazumijevaju resekciju crijeva i/ili mokraćnog mjehura.

Hormonska supresija

Prije same operacije pacijentici je potrebno objasniti da je endometrioza kronična bolest. Pritom treba naglasiti da to zahtijeva i kontinuirano liječenje. No, i nakon operacije treba ustrajati na pojašnjenju naravi same bolesti. Naime, neke pacijentice mogu apelirati na operativni postupak za trajno uklanjanje lezija endometrioze i pružanje trajnog ublažavanja boli. Međutim, kod većine pacijentica navedeno je teško postići samo s poštednim operativnim liječenjem. Stoga je nakon operacije nužna kontinuirana hormonska supresija. Bez hormonske supresije simptomi boli se ponovo javljaju. Prema podacima iz literature, rizik iznosi 50 posto nakon pet godina. Kako je nužno dugoročno uzimanje terapije, idealan terapijski režim trebao bi biti isplativ, dobro podnošljiv i bez rizika za pacijentice.

*

Alternativni pristup liječenju simptoma endometrioze

Ovaj pristup može uključivati upotrebu preparata u vidu dodataka prehrani koji mogu ometati ključne patofiziološke procese odgovorne za nastanak boli. Posljednjih godina, veza između prehrambenih čimbenika i endometrioze postala je tema od interesa u stručnoj literaturi, posebno uzimajući u obzir činjenicu da prehrana može utjecati na fiziološke i patološke procese bolesti. Kao što je ranije navedeno endometrioza se danas smatra neuroupalnim poremećajem ovisnim o estrogenu, tako da sastojci u nekim dodacima prehrani – poput kvercetina, N- acetilcisteina i kurkume – mogu blagotvorno djelovati na simptome endometrioze.

Kvercetin

Kvercetin je glavni je prehrambeni flavonol koji se nalazi u različitom voću (poput kore jabuke) i povrću (npr. luku, cvjetači, salati i čili papričicama). U brojnim recentnim istraživanjima kvercetin je opisan kao funkcionalni spoj koji pokazuje širok spektar bioloških učinaka (antioksidativnih, protuupalnih i antiangiogenih) kod pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta tumora. Terapijski učinak kvercetina na neke od mehanizama zaslužnih za progresiju endometrioze opisani su u znanstvenim studijama. Dokazano je da kvercetin ima svojstvo smanjena proliferacije. Stoga potencijalno može djelovati kao prirodno terapijsko sredstvo za smanjenje i liječenje endometrioze.

Kurkuma

Kurkuma je prirodni proizvod koji se dobiva iz rizoma Curcuma longa i ima polifenolična fitokemijska svojstva. Tradicionalno se koristi u azijskim zemljama zbog svojih ljekovitih protuupalnih svojstava. Neke studije su pokazale ulogu kurkumina u prevenciji i liječenju karcinoma različitih lokalizacija, uključujući kožu te limfni, dišni, probavni i reproduktivni sustav.

N-acetilcistein (NAC)

N-acetilcistein (NAC), acetilirani oblik aminokiseline cistein, koji je prirodno prisutan u nekim tvarima (poput češnjaka). Ima izrazito antiproliferativno djelovanje u in vitro uvjetima na stanice raka epitelnog podrijetla. A one imaju isto podrijetlo kao i stanice endometrija.

Podaci dobiveni iz studija ukazuju kako sva tri spoja imaju protuupalno djelovanje. Na taj način oponašaju farmakološko djelovanje najčešće korištenih lijekova za terapiju endometrioze.

Autorica: dr. sc. Ines Krištofić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Maternica – endometrioza, miomi, polipi

Prepoznajte na vrijeme genitourinarne fistule

Bol u donjem dijelu trbuha – najčešći ženski razlozi

Promjene u menstrualnom krvarenju

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads