Srijeda je dan Merkura, zabave i novih početaka

Već smo naučili da svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom, pa tako i mi u sebi nosimo dio njegove energije. Srijeda je dan Merkura, planeta komunikacije i naše mentalne energije. Na sanskrtu se Merkur zove Buddhi, a odnosi se percepciju, inteligenciju, sposobnost izražavanja, načine mišljenja, opažanja i pamćenje. On je poput mosta između unutarnjeg i vanjskog svijeta.

Novi susreti i novi počeci

Srijeda je dobar dan za razne susrete, sastanke, pregovore, dogovore, marketing i poslove sličnog tipa. Kao i za sve što ima veze s financijama, govorom, predavanjima ili pak zabavom jer Merkur voli zabavu i igru.

Srijeda je najbolji dan za početak novih poslova. Odjenite nešto žute, zelene ili tirkizne boje, istaknite se i budite drugačiji.

Bilje i plodovi kojima Merkur vlada su bosiljak, mažuran, djetelina, komorač, kopar, kumin i lješnjak, koje možete dodati svojim jelima. Kako Merkur vlada i biljkama, i biljem općenito, posvetite srijedom malo više brige i nježnosti svojim biljkama.

Merkur vlada i živčanim sustavom, ušima, dišnim organima, ramenima, rukama, dlanovima i prstima. Tako možete prilagoditi i yogu. Napravite Buddhi mudru da pojačate protok prane i dišite danas punim plućima.

Yoga vježbe disanja olakšavaju i energiziraju 

Pomaknite granice vježbajući

Vaša yoga srijedom može imati veću koncentraciju na otvaranje grlene čakre – Visuddhi, za bolje izražavanje i kreativnost. To možete ostvariti jednostavnim kruženjem vratom ili asanama poput svijeće (sarvangasana), pluga (halasana), položaja ribe (matsyasana) i sl., s fokusom energije kroz grlo i cijelo to područje.

Merkur voli pokret i gibanje. On je okretan i spretan. Unesite danas u svoju praksu sve ono što se odnosi na pripreme za inverzije i skokove. Osvijestite svoj centar tijela koji vas nosi. Prepustite se!  To možete u varijacijama pripreme za pincha mayurasanu (stoj na laktovima), stoj na rukama, gandha berundhasanu, eka pada koundiyasanu i slično.

Unesite danas u svoju praksu sve ono što se odnosi na pripreme za inverzije i skokove. Osvijestite svoj centar tijela koji vas nosi. Prepustite se!

Iako vježbe yoge pretpostavljaju ozbiljnost, ponekad u njih možete unijeti i malo zabave, igre, nabaciti osmjeh i iskrenu dječju radost. Ove pripreme vas posebno uče da je u yogi potrebno itekako puno entuzijazma. Merkur je radoznao i zato istražite malo vlastite granice ili neke nove varijacije.

Naše razmišljanje utječe na naše zdravlje pa je srijeda pravi dan za malu analizu kakve nam misli prolaze kroz glavu. Koncentrirajte se samo na one pozitivne! Od nervoznih misli često boli želudac, a za bolju stimulaciju tog dijela tijela napravite uddiyana bandhu, agni-sara ili nauli kriyu, ili sve tri za redom (ako ste iskusni).

To je pročišćavajuća serija i odlična je za stimulaciju probavnog sustava, solarnog pleksusa, za podizanje energije snage i ekspanzije. Uddiyana bandha će vam dati puno prane, a prana izravno utječe na um i svijest.

Vježbe yoge za zdravu štitnjaču 

Predlažemo vam da se iskušate u ovim vježbama:

Brahmari pranayama

Ova vesela pranayama vrlo je jednostavna i u duhu Merkurovog dana. Pročišćava grlo, proizvodi pranu i djeluje na područje glave, što je dobro za jasne misli, bolje pamćenje, oštroumnost i slično.

Izvodi se tako da podignite ruke sa strane. Laktovi su u visini ramena. Izdahnite potpuno, stavite kažiprste na ušne školjkice i potpuno udahnite. Nakon udaha proizvedite izdahom, što glasnije i duže zvuk mmm… zatvorenih usta, poput pčele. Oči bi trebale biti zatvorene s unutrašnjim pogledom u centar između obrva. Napravite barem tri serije brahmari pranayame kako bi pročistili 72,000 nadija i unaprijedili koncentraciju. Slobodno povećajte do 9 i vidjet ćete kako radost preplavljuje svaku vašu stanicu.

Meditacija – Samo-promatranje

Udobno sjednite i promatrajte svoje misli. Pustite tijelo neka sjedi i dah neka ide svojim tokom. Budite svjedok misli koje su poput mjehurića, neka plove i nestanu. Promatrajte sve aktivnosti svojih misli i kako one utječu na vaše tijelo i osjetila. Ovo je vrlo moćna dharana/dhyana tehnika i može se prakticirati cijeli dan.

Danas je i dan Ganeshe!

On je povoljan za nove početke i otklanja sve prepreke onima koji mu se obrate. Ponudite mu slatkiše danas s ljubavlju i on će biti zadovoljan.

Utorak – dan Marsa, energije i dinamičnosti 

Nedjelja je Dan Sunca – pozdravite Sunce i napunite se pranom 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads