Kućni testovi koje priznaje moderna medicina

Zahvaljujući Googleu, većina nas dolazi k liječniku s određenom idejom što zapravo znače naši simptomi i kako ih rješavati. Nekim liječnicima drago je kada im dođemo s nekim “uputstvima”, dok druge takve stvari neviđeno nerviraju. Naime, google je super, no nekad nas zna nepotrebno uplašiti. Jedan simptom obično ne čini bolest, ali može biti indikativan. Povremeno nam se učini da bismo trebali ići liječniku, a ne odemo, a nekada odemo bez ikakve potrebe. No, i prije google-a, naši su djedovi i bake znali kako po nekim znakovima na tijelu prepoznati trebaju li liječničku pomoć. Napravite kućni test! Puno tih starih savjeta i iskustava potvrdila je i moderna medicina, a mi smo istražili kako ćete sami otkriti trebate li ići liječniku ili se nepotrebno brinete.

LEĐA

Stanite uspravno, a onda se savijte u struku unazad koliko najviše možete. To će pojačati kontakt između pršljenova, kostiju i zglobova. Osjetite li jaku bol u leđima odmah ili sljedećeg dana kad budete ustajali iz kreveta ili sa stolca, vrijeme je za detaljniji pregled koji će pokazati ima li potrebe za fizioterapijom ili injekcijama steroida koje smanjuju upalu.

PLUĆA

Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodanjem ili penjanjem uz stepenice dok razgovarate s prijateljem. Vježbanje potiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili otežano dišete, tako da vam je neugodno, vrijeme je za doktora. Razgovor tijekom uspona dodatno opterećuje pluća.

ŠTITNA ŽLIJEZDA

Ispružite ruke s dlanovima prema dole i stavite na njih A4 papir. Ako ruke drhte, moguće je da je štitnjača proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Proizvodi li premalo hormona, usporavaju se refleksi. Stavite potkoljenicu jedne na koljeno druge noge pa je ispružite i kucnite Ahilovu tetivu žličicom kako biste provjerili reflekse.

SAMOPREGLED DOJKE

Da bi samopregled imao svrhu, dakle bio uspješan, morate zapamtiti strukturu tkiva dojke, kada je opipate prstima. Tako ćete moći osjetiti bilo koju promjenu na njima. Ovu vrstu provjere poželjno je raditi isključivo prije kraja ili neposredno nakon okončanja menstrualnog ciklusa, jer su dojke tada opuštene. Slijedite korake koje preporučuju liječnici:

  1. Pogledajte dobro dojke u ogledalu, posebno izgled kože i bradavica.
  2. Testirajte elastičnost dojki pri podizanju ruku i pratite izgled kože, kad ih pomičete u raznim smjerovima.
  3. Pri pregledu desne dojke desnu ruku podignite iznad glave, a lijevu stavite iznad bradavice i pomičite dojku.
  4. Pratite ima li promjena na koži dojke dok je pomičete, napinje li se koža preko nečega ili je nešto povlači.
  5. Namažite grudi uljem, spojite prste te ispipajte dojke u sjedećem i ležećem položaju – desnom rukom lijevu i obrnuto.
  6. Pri samopregledu desne dojke, desnu ruku najprije stavite bočno uz tijelo pa je podignite iznad glave.

CRIJEVA

Usporen rad crijeva može biti znak upalnih bolesti i gastroenteritisa, a rjeđe tumora debelog crijeva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sustav, pojedite malo slatkog kukuruza. Njegova žuta ljuska je neprobavljiva pa ćete moći izmjeriti vrijeme probavljanja. Ako se kukuruz zadržao duže od 72 sata, varenje je presporo.

SLUH

Sa starenjem polako sluh slabi. Da biste utvrdili u kakvom je trenutno stanju potrebna vam je ručni sat s kazaljkama i prostorija bez buke. Jedno uho dobro začepite prstom, a pokraj drugog stavite ručni sat čiji se otkucaji dobro čuju. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte. Otkucaje sata trebali biste čuti i kad ruku potpuno ispružite, odnosno kad je ručni sat za cijelu dužinu ruke udaljen od uha. Nakon što ste testirali jedno, ponovite isto s drugim uhom. Ako nemate prikladan sat, neka vam neko od ukućana nešto šapne, morali biste ga čuti kada se udalji na tridesetak centimetara. I televizor je odlična za test kvalitete slušnog aparata, dok testove za ovu namjenu možete naći i na internetu.

MOZAK

Problemi s koordinacijom mogu upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sjednite nasuprot prijatelju. Slijedite očima njegov prst dok ga pomiče lijevo-desno te ga pokušajte dodirnuti, a potom dotaknuti svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.

SRCE

Nepravilan rad srca znači pet puta veću vjerojatnost za srčani udar. Da biste ispitali ritam srca, ispružite ruku dlanom okrenutim prema gore. Srednji prst i kažiprst druge ruke stavite na nadlanicu. Kad osjetite puls, nogom kuckajte u ritmu srca jednu minutu. Ako je kucanje u ritmu sata, rad vašeg srca je u redu.

SLEZENA

Bilo kakva hormonalna promjena prvo će se vidjeti na licu, a ako se promjene uvijek pojavljuju između obrva – jetra ne radi kako treba.

ODNOS STRUKA I BOKOVA

Zašto ovaj test? Veći stupanjj debljine podrazumijeva i veću rezistentnost na inzulin, koja dovodi do dijabetesa tip 2 ili njegovog pogoršanja. Problem s viškom masti u tijelu nije samo količina već i mjesto na kojem se masne naslage gomilaju. Masne naslage oko trbuha najviše se povezuju s inzulinskom rezistentnošću i srčanim bolestima.
Kako ga napraviti? Omotajte krojački metar oko najužeg dijela struka (preko trbuha) i zapišite broj; zatim izmjerite obim kukova na najširem dijelu. Podijelite obujam struka s obujmom kukova. Za žene ispod 60 godina, dobiveni broj trebao bi biti manji od 0,86, a za muškarce, manji od 0,95.

TJELESNA TEŽINA

Zašto ovaj test? Iznenadni porast tjelesne težine može imati različite uzroke. Određeni lijekovi utječu na debljanje pa je najbolje da se konzultirate s doktorom. Drugi, ozbiljniji problemi iznenadnog dobivanja na težini uključuju zadržavanje vode u organizmu, kao posljedice bolesti srca, bubrega ili hipotireoze.
Kako napraviti test? Osim ako ne pokušavate smršavjeti, kad se preporučuje svakodnevno mjerenje, stanite na vagu jednom tjedno, uvijek u isto doba dana, najbolje ujutro i bez odjeće.

RAVNOTEŽA

Zašto ovaj test? U medicinskom magazinu Stroke (Moždani udar) objavljen je podatak da se nemogućnost stajanja na jednoj nozi tijekom 20 sekundi ili duže povezuje s bolestima sitnih krvnih žila u mozgu, koja povećavaju rizik od moždanog udara i smanjenih kognitivnih funkcija.
Kako ga napraviti? Stanite tako da vam je težina ravnomjerno raspoređena na obje noge. Podignite jednu nogu i gledajte na sat koliko dugo možete tako stajati. Cilj je da izdržite najmanje 20 sekundi.
Loša ravnoteža povećava opasnost od padova i povreda, a povezuje se s neuropatijom i bolestima srednjeg uha. Ukoliko ne možete stajati najmanje 20 sekundi na jednoj nozi, razgovarajte s liječnikom o tome.

PULS U MIROVANJU

Zašto ovaj test? Povišen puls u položaju za odmaranje, dok se ne obavlja nikakva fizička aktivnost, smatra se faktorom povećanog rizika od dijabetesa. U nekim se istraživanjima navodi da svakih 10 otkucaja više od normalnog broja u minuti povećava za 23% rizik od dijabetesa. Drugim riječima, puls od preko 80 otkucaja u minuti pokazatelj je povećanog rizika i od dijabetesa i od srčanih bolesti.
Kako napraviti test? Ujutro, prije nego ustanete iz kreveta ili poslije pet minuta odmaranja, pronađite točku pulsa na vratu ili ručnom zglobu i izbrojte otkucaje srca u minuti. Ponovite provjeru nekoliko puta tijekom dana kako biste dobili prosječnu vrijednost. Ako vam je puls tijekom odmaranja veći od 80 otkucaja, uključite više fizičke aktivnosti u dnevnu rutinu.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads