Nedjelja je Dan Sunca – pozdravite Sunce i napunite se pranom

U mnogim drevnim kulturama planete se smatraju pravim nebeskim božanstvima, gospodarima, vladarima, utjelovljenjima duhovnih sila i djelovanja. Svaki planet zadužen je za određeni aspekt našeg života i specifično utječe na naš život. Mi nosimo dio njegove energije, kao što i svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom.

Nedjelja je dan Sunca (Surya na sanskrtu). Sunce predstavlja izvor energije, svjesnost, osobni identitet i mušku energiju. S njim počinje putovanje u potrazi za samim sobom. Sunce je simbol života, zdravlja, dobra i sreće. Izražava stvaralačku energiju, vitalnost, duhovnost i aktivnost.

 

Nedjeljom budite aktivni, punite se energijom i pranom, najbolje negdje u prirodi. Ako ipak ostajete doma, provedite dan u obiteljskom okruženju ili se posvetite novim planovima i idejama. Unesite u nedjeljni ručak sunčeve okuse. Sunce vlada rižom koju možete začiniti biljem poput lovora, ružmarina ili šafrana, a za slasticu izaberite nešto u kombinaciji s orahom.

Pozdrav Suncu

Svoj nedjeljni Pozdrav Suncu ili Surya namaskar možete produbiti tako da pjevušite njegova imena (mantre) dok ga izvodite. Mnoge tajne yoge nalaze se upravo u Pozdravu Suncu, kao što on sadrži i većinu najvažnijih asana. Sunce vlada srcem i cirkulacijom pa su Pozdravi Suncu odlični za poboljšanje cirkulacije i u fizičkom i u energetskom tijelu. Sunce grije, pa se tako i naše tijelo zagrijava kroz ovaj slijed vježbi. To je dobar prirodni detox s kojim vatra pročišćava sve nečistoće. Vaši će energetski kanali (nadiji) bolje raditi, a samim time i čakre. Tako prana može slobodno teći.

 

 

Pranayama – pozitivno disanje

Dišite samo kroz desnu nosnicu. Desna nosnica povezana je sa Sunčevom stranom, Surya ili Pingala nadi, ono aktivno i vatreno u nama. Udah je 8 (brojite u sebi do 8), zadržavanje daha 6 (brojite u sebi do 6) i izdah 8 (ponovno brojizpte do 8). Ova pranayama povećava pozitivne osjećaje, podiže toplinu i poboljšava probavu. Dišite barem 10 minuta, nakon toga nestaje strah i bude se novi potencijali, vjera, volja i optimizam.

Dharana

Koncentracija ili dharana može biti jednostavna OM Japa. Verbalno, riječima, tiho i polako ponavljajte „Om“. Već nakon par minuta bit ćete uronjeni u više duhovne vibracije ovog svetog zvuka.

Sunce je najmoćnija planeta u našem sustavu jer se oko njega vrte sve druge planete. Bez njega nema ni života ni svjetlosti. Ono je pokretač i snaga obnavljanja koja može transformirati identitet i unijeti novu energiju.

Iskoristite nedjelju za neke od ovih aktivnosti, posvetite se sebi i sigurno ćete se osjećati bolje.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads