11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Već tradicionalno, na Cvjetnom trgu po jedanaesti put je obilježen Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice s ciljem podizanja svijesti o prevenciji HPV infekcije i raka vrata maternice.

Kupnjom i prodajom mimoza podršku akciji dao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako je podatak da mjesečno deset žena umre od ove zloćudne bolesti upozorenje da treba ulagati u preveniranje bolesti.

“Pozivam sve žene u Zagrebu i Hrvatskoj, da razmišljaju o svome zdravlju i redovito odlaze na preglede kako bi spriječile bolest”, zaključio je Bandić.

Dan mimoza

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Udruge Zdravka i Zajednice pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te Gradske skupštine Grada Zagreba.

Mimoza – simbol borbe protiv raka vrata maternice

Uz edukaciju i savjete liječnika kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti razorne posljedice ove opake bolesti,  oboljelima od raka  iz Hrvatske lige protiv raka, građani su pomagali donacijama za cvijet mimoza koji već niz godina predstavlja simbol borbe protiv raka vrata maternice.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads