Vježbe yoge za zdravu štitnjaču

Štitnjača – ta mala, ali iznimno važna žlijezda u donjem dijelu vrata, koja izgledom podsjeća na leptira, zadužena je za funkciju svake stanice u tijelu, stoga o njezinom zdravlju ovisi zdravlje cijelog organizma. Poremećaj u radu štitnjače jasan je signal kako je vrijeme za promjene životnih navika.

Najmanje 15 razloga zašto prakticirati yogu

Ako već niste, započnite s yogom i osjetite kako djeluje iznutra aktivirajući mehanizam za samoozdravljenje. Poznato je kako se jogom smanjuje stres, najveći problem suvremenog društva. Budući da je upravo stres glavni okidač za bolesti štitnjače, općenito se preporučuje izvođenje vježbi koje imaju relaksirajući učinak. Iznimno su korisne vježbe koje uključuju istezanje i opuštanje vrata i ramena te različiti pretkloni i asane s pritiskom koje masiraju ovu žlijezdu i potiču lučenje tiroksina – hormona koji upravlja metabolizmom.

Kad ste pod stresom, dah vam je vrlo plitak. Stoga, uvedite novu praksu – dišite punim plućima i trbuhom kako biste maksimalno reducirali stres.

Ova će meditativna vježba na jednostavan način pomoći da se povežete sa svojom štitnjačom.

Sjednite na prostirku i zatvorite oči.
Jednu ruku stavite na prsni koš i pratite disanje.
Produbite dah i svjesno ga usmjerite prema štitnjači – vizualizirajte je kao prekrasnog, svjetlucavog leptira koji se nježno smjestio u donjem dijelu vašeg vrata.
Sa svakim udahom, on širi svoja blistava krila, a sa svakim izdahom ih skuplja.
Ovoj vizualizaciji možete dodati i ujjayi disanje – lagano stisnite glasnice i dišite u stražnji dio grla proizvodeći zvuk koji podsjeća na šum mora.

Kapalabhati

Kapalabhati stimulira štitnjaču, snaži je i regulira rad hormona te čisti cijeli dišni sustav.

  • Zauzmite ugodan sjedeći položaj prekriženih nogu i uspravne kralježnice.
  • Zatvorite oči. Izdahnite do kraja, pa duboko udahnite.
  • Zatim počnite naglo izdisati kroz nos (ponovite barem 15 puta) tako da se izdisaji izmjenjuju s pasivnim, kratkim udisajima.

 

Bhramari pranayama (zujanje pčele)

Dobrobiti ove asane su sljedeće: opušta, ubrzava ozdravljenje, snaži glasnice i štiti od bolesti grla.

  • U sjedećem položaju zatvorite oči pa duboko udahnite lagano stisnutih glasnica.
  • Potom polako izdahnite kroz nos tako da u grlu proizvedete zvuk sličan zujanju pčele. Ponovite 10 puta.
  • Potom ostanite u tišini nekoliko minuta zatvorenih očiju.

 

3 jogijske asane za hipotireozu

Ako je rad vaše štitnjače usporen, tada su za vas idealan odabir asane koje stimuliraju rad ove žlijezde. Položaj svijeće stvara snažan pritisak na vrat, pa štitnjača počinje lučiti više hormona, potiče rad hipofize i epifize, koje također stimuliraju ovu žlijezdu. Položaj halasane poboljšava protok krvi prema štitnjači, a položaj matsyasane nježno masira ovu žlijezdu.

1. Sarvangasana (svijeća) 

Ako imate problema s vratom, ispod leđa stavite presavijeni ručnik ili tanku dekicu (u tom slučaju rub dekice treba doći do ruba ramena). Cijelo je tijelo u okomitom položaju, oslanjate se samo na nadlaktice, ramena i zatiljak. Ostanite u položaju barem 15 udaha i izdaha.

 

2. Halasana (položaj pluga)  

Iz položaja svijeće prebacite noge preko glave i oslonite se na stopala. Ako stopala ne možete spustiti do poda, ostavite noge paralelne s prostirkom. Isprepletite prste i oslonite šake na prostirku. Podignite sjedne kosti što više prema gore i udaljite bradu od prsnog koša.

 

3. Matsyasana (položaj ribe) 

U ovaj položaj možete ući nakon izvođenja halasane. Noge i stopala ispružite na prostirci, s udahom podignite prsni koš te s izdahom polako spustite tjeme prema podu. Ako imate problema s vratom, tjeme naslonite na jastučić. Ostanite tako uz nekoliko udaha i izdaha, pa nježno izađite iz položaja.

 

3 jogijske asane za hipertireozu

Budući da pojačani rad štitnjače izaziva anksioznost i razdražljivost, obično se izvode asane koje imaju umirujući učinak na cijelo tijelo.

1. Marjariasana (položaj mačke i krave) 

Spustite se na sve četiri. Dlanovi su u širini ramena, a koljena u širini kukova. S udahom polako spustite pupak prema dolje i zabacite glavu.  S izdahom zaoblite kralježnicu poput mačke i približite bradu što više prsima. Izvodite naizmjence položaj krave i mačke tijekom 5 udaha i izdaha.

Osim što smiruje štitnjaču, marjariasana uklanja ukočenost vrata i cijelog ramenog pojasa, gdje se stres najviše nakuplja.

2. Setu bandhasana (mali most) 

Lezite na leđa, savijte koljena i privucite stopala do sjednih kostiju. S udahom podignite kukove što više i podvucite ramena. Isprepletite prste na prostirci ispod leđa, izdužite vrat i udaljite bradu od prsnog košta. Ostanite u položaju 8 – 10 udaha i izdaha. Potom s izdahom spustite sjedne kosti na pod. Kako biste opustili leđa, koljena spustite prema podu prvo na jednu pa na drugu stranu.

3. Savasana (položaj mrtvaca) 

Ovaj položaj, kojim završava sat joge, zapravo je kruna čitavog vježbanja, jer tijelo tada upija sve dobrobiti. Lezite na pod, zatvorite oči, okrenite dlanove prema gore i pustite da stopala padnu malo šire od širine kukova. Polako opuštajte dio po dio tijela usmjeravajući unutrašnji pogled prvo prema stopalima, gležnjevima, bedrima, kukovima, trbuhu, dlanovima, podlakticama, nadlakticama. Osjetite kako tijelo postaje tako lagano da možete poletjeti na krilima leptira.

 

Napomena:
Ako imate većih problema sa štitnjačom i redovito uzimate lijekove, prije izvođenja ovih vježbi posavjetujte se s liječnikom-specijalistom.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads