Utorak – dan Marsa, energije i dinamičnosti

Poznato je da su se u drevnim kulturama planete smatrale pravim nebeskim božanstvima, gospodarima, vladarima ili pak utjelovljenjima duhovnih sila i djelovanja. Svaki planet zadužen je za određeni dio našeg života i posebno utječe na naš život. Svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom, pa tako i mi u sebi nosimo dio njegove energije.

Danas je utorak – dan Marsa

Mars se na sanskritu zove Mangal i predstavlja energiju koja pokreće. Simbolizira akciju, dinamiku i fizičku snagu, volju za životom i djelovanje. Razvija optimizam, pravednost i pridonosi uspješnom radu. Utorak je dobar dan za sve poslove u koje je potrebno uložiti puno energije – za fizički rad, rekreaciju i sport. Utorkom je dobro započeti nove poslove jer to donosi uspjeh. Neka vaša odjeća bude crvene, tamnocrvene ili koraljne boje. Mars pokreće, poduzima i razvija energiju za rast i razvoj. Obogatite i svoje omiljeno jelo Marsovim biljima i začinima poput goruščice, bosiljka ili peršina.

Dobro je raditi i nešto što smiruje strasti, ali istovremeno naglašava snagu koncentracije i izdržljivosti. U yogi na primjer, uživajte u Ratnicima. Podsjetite se na svjesnost koju označavaju položaji ratnika (virabhadrasana) ili konjanika (ashva-sanchalasana). Pravi ratnik je mudar, staložen, pravedan, odlučan, koncentriran, discipliniran, postojan i hrabar. On je budan i snažan, ali istovremeno pun suosjećanja i dobrote. Odani je pratitelj i zaštita. Razmišljajte malo i o tim kvalitetama u vama samima.

Kako je Mars povezan sa uzemljenjem i stabilnosti, stavite u fokus asane koje razvijaju koncentraciju i postojanost, poput Ratnika III, utkatasana (položaj moćnog čučnja), vrksasana (položaj stabla), patan-vrksasana (položaj srušenog stabla), natarajasana (položaj plesača) i sl. Pokušajte više istraživati mulabandhu ili ashvini mudru koje vas povezuju sa energijom uzemljenja i buđenja.

Pranayama

Ujjayi dah: „Onaj koji se izražava glasnim disanjem“ ili „Onaj koji vodi prema pobjedi“. To je dah pobjednika. Potpuno i polagano, a istovremeno snažno i sigurno disanje. Ono stvara tzv. zvuk valova koji se proizvodi u stražnjem dijelu grla. Ritam „valova“ pomaže vam održati pravilan i prirodan ritam disanja bez naprezanja.

Meditacija „Pozitivnih kvaliteta“

Usmjerite svoju pažnju na nekoga tko vas inspirira svojim dobrim odlikama. Izaberite kvalitete kao što su poštovanje, postojanost, snaga, strpljenje, suosjećanost i sl. Zatim prinesite svoje misli i pokušajte razumjeti svaki aspekt tih odabranih kvaliteta.

Mars nam daje mudrost i odlučnost u našoj akciji, sposobnost pronaći pravi smjer u životu i donositi ispravne odluke. Utorak je dobar za poduzimanje takvih radnji i svakako budite aktivni danas.

Ukoliko se Marsova energija ne iskoristi prema van, ona ostaje potisnuta, poput plamena koji tinja. Fizičko vježbanje ili rad oslobađa ovu energiju, a ako je ne izrazite može vas odvesti prema frustracijama (jer nismo aktivni ili nismo ništa poduzeli) i prema eksplozivnim reakcijama. Pojačajte svoju praksu yoge – danas dinamično!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads