Sikavica čuva jetru i pomaže joj ostati zdravom

Sikavica, poznata i pod latinskim nazivom Silybum marianum stepska je i kamenjarska biljka koja potječe iz južne Europe, središnje Azije i sjeverne Afrike. Pripada biljnoj porodici Asteraceae, čiji su članovi i biljke poput suncokreta i tratinčica. Naraste i do dva metra u visinu te je jako bodljikava, ali je vrijedna truda ubiranja zbog njezine ljekovitosti. Koristi se kao lijek više od dva tisućljeća. Grčki liječnik i botaničar Dioskorid već je 40. poslije Krista opisao ljekovita svojstva ove biljke. Od davnina je poznata kao najbolje sredstvo za zaštitu i obnavljanje jetre, ali posjeduje i brojna druga ljekovita svojstva.
*

*
1. Najbolji prirodni lijek za regeneraciju i detoks jetre

Kao najveći unutarnji organ, jetra je odgovorna za niz ključnih funkcija organizma. Naša krvna slika uvelike ovisi o njenom zdravlju. Jetra mora svakodnevno aktivno čistiti krv kako bi omogućila pravilno funkcioniranje svakog sustava u našem tijelu. Osim što odstranjuje štetne tvari iz krvi, jetra regulira proizvodnju hormona te ispušta glukozu u krvotok, čime tijelu osigurava dovoljnu količinu energije. Stoga je jasno zašto njezino nepravilno funkcioniranje može izazvati brojne zdravstvene probleme.

Sikavica štiti i regenerira jetru tako da obnavlja njezine stanice i odstranjuje toksine koje ovaj organ apsorbira. Službeno je prihvaćena kao lijek za različite bolesti jetre, poput sindroma masne jetre, oštećenja jetre kao posljedice alkoholizma, trovanja, uzimanja određenih lijekova ili hepatitisa. Prirodno i učinkovito neutralizira štetne učinke konzumacije alkohola, prisutnosti pesticida i teških metala u hrani, onečišćenja zraka te djelovanja različitih otrova.

2. Sprječava pojavu bubrežnih i žučnih kamenaca

S obzirom na to da jetra usko surađuje s drugim organima probavnog sustava, poput žučnog mjehura, gušterače, crijeva i bubrega, sikavica je iznimno korisna u prevenciji žučnih i bubrežnih kamenaca. Ova biljka podupire zdravlje probavnog trakta i endokrinog sustava stimulirajući proizvodnju žuči i enzima te pročišćujući krvožilni sustav. Također pomaže u uklanjanju metaboličkog otpada iz organizma te regulira funkciju žučnog mjehura, bubrega i slezene.

3. Pomaže oboljelima od dijabetesa

Američki Nacionalni institut za javno zdravstvo tvrdi da postoje uvjerljiva istraživanja koja potvrđuju učinkovitost silimarina u kontroli simptoma dijabetesa. Studije su pokazale da silimarin ima vrlo važnu ulogu u regulaciji razina šećera u krvi. Eksperimentalne i kliničke studije potvrdile su blagotvoran učinak antioksidativnih svojstava sikavice na snižavanje razine šećera u krvi kod pacijenata otpornih na inzulin.

Američka studija iz 2006. pokazala je da se razina glukoze i inzulina značajno poboljšala kod pacijenata koji su četiri tjedna uzimali ekstrakt silimarina u odnosu na pacijente koji su primali placebo. Ovi rezultati nisu iznenađenje za znanstvenike jer je poznato da je jetra između ostalog odgovorna i za reguliranje hormona, uključujući izlučivanje inzulina u krvotok.

Osim što odstranjuje štetne tvari iz krvi, jetra regulira proizvodnju hormona te ispušta glukozu u krvotok, čime tijelu osigurava dovoljnu količinu energije.


4. Njeguje i štiti kožu

Sastojci sikavice iznimno učinkovito sprječavaju posljedice oksidativnog stresa na kožu izazvanog pretjeranim izlaganjem suncu. Sikavicu smatraju snažnim inhibitorom utjecaja slobodnih radikala, koji su uzročnik raka kože. Primjena silimarina (aktivnog sastojka sikavice) na koži značajno ublažava oštećenja kože nastala kao posljedica kemoterapije kod pacijenata oboljelih od raka.

U studiji provedenoj 2008. znanstvenici Odsjeka za dermatologiju Sveučilišta Alabama Birmingham uspoređivali su učinke jakog UV zračenja na kožu miševa. Došli su do zaključka da je koža miševa kojima je ubrizgan ekstrakt sikavice pretrpjela znatno manja oštećenja od one miševa koji nisu primili ekstrakt.

5. Usporava starenje kože

Budući da antioksidansi sikavice značajno ublažavaju štetno djelovanje slobodnih radikala i pomažu pri odstranjivanju štetnih tvari iz organizma, ova biljka pridonosi usporavanju procesa starenja kože i kompletnog organizma. Aktivne tvari prisutne u sikavici smanjuju rizik od učestalih i ozbiljnih bolesti povezanih s procesom starenja. Njezina zaštitna i regenerativna svojstva čine sikavicu izvrsnom za ublažavanje vidljivih znakova starenja kože.

Ekstrakta sikavice štiti od oštećenja kože poput tamnih mrlja, bora i ožiljaka. Ista je antioksidativna obilježja čine idealnom za zdravlje očiju, mišića i zglobova.

6. Štiti stanice od mutacije

Sjemenke sikavice bogat su izvor antioksidativnog flavonoida silimarina. Silimarin smanjuje rizik od razvoja kancerogenih stanica jačanjem imunosnog sustava te sprečavanjem oštećenja DNK-a i rasta tumorskih stanica. Proučavajući niz studija o ljekovitim svojstvima sikavice, znanstvenici Sveučilišta u Minnesoti 2007. su zaključili da postoje dovoljno snažni i uvjerljivi pretklinički dokazi koji potvrđuju hepatoprotektivno i antikancerogeno djelovanje silimarina. Oni uključuju i njezin inhibitorni učinak na rast kancerogenih stanica prostate, kože, dojki i vrata maternice.

Znanstvenici Odsjeka za eksperimentalnu i kliničku medicinu Sveučilišta Magna Graecia smatraju da silimarin djeluje antikancerogeno jer funkcionira kao blokator toksina i sprečava njihovo vezivanje na receptore staničnih membrana.


Upotreba sikavice

Količina aktivnih sastojaka u proizvodima od sikavice može uvelike varirati, ovisno o brendu i različitim metodama priprave. Trenutačno je na tržištu dostupno nekoliko različitih pripravaka sikavice, a najbolje je da koristite upute proizvođača. Iako preporučene doze još nisu standardizirane, za većinu ljudi savjetuje se dnevna konzumacija od 20 do 300 mg sikavice.

Za brzu detoksifikaciju organizma preporučuje se uzimati 150 mg sikavice 1-3 dnevno.

Ova prilično visoka doza služi za prirodno čišćenje jetre. Za daljnju upotrebu s ciljem održavanja zdravlja jetre unosite 50-150 mg sikavice dnevno.

Masna jetra – kako riješiti problem?

Jetra – tumačenje nalaza

Medicinski medij: Usporena jetra razlog je rasta broja kilograma

Iz knjige Zdrava jetra: Namirnice za zdravlje i spas jetre

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.