Dobrobiti naranče i njezine kore

Neovisno o tome jesu li cijeđene ili samo oguljene, njihova svježina osvaja baš svako nepce. No, sočne naranče pružaju puno više od obične svježine i bogatog okusa. Još su i drevni narodi znali za veličanstvene dobrobiti ovog citrusnog voća, koje izvorno potječe iz jugoistočne Azije, pa su ga koristili ne samo kao hranu nego i kao lijek.

Danas kada imamo golemi izbor egzotičnog voća, poput ananasa, papaje, manga, avokada, skromna naranča, koja izgleda poput minijaturnog sunca, kao da je pala u drugi plan. Doznajte za 9 fantastičnih dobrobiti naranče i neka vam to bude podsjetnik da svaki dan pojedete barem po jednu.

Naranča je izvrstan izvor vitamina C

Jedan njezin plod sadrži čak 116 posto dnevno preporučenih vrijednosti tog važnog antioksidansa. Zahvaljujući bogatstvu vitamina C, redovitom konzumacijom ovog voća znatno ćete osnažiti svoj imunitet i biti otporniji na prehlade i druga oboljenja. Naranča je bogat izvor i drugih antioksidansa, poput kalija i vitamina B-kompleksa,  a sadrži i polifenole i obilje vlakana.

Jeste li znali da je i kora naranče odličan izvor vitamina C – samo 1 žlica narančine kore sadrži čak 14 posto dnevno preporučene količine ovog vitamina? Osim toga, ona sadrži i limonen, koji ima protuupalna i antikancerogena svojstva (posebice je djelotvoran protiv raka kože). Pazite da uvijek birate domaće, organske, neprskane naranče, kako biste izbjegli štetne pesticide, osobito ako planirate iskoristiti i koru.

Dobrobiti naranče

Povećava alkalnost (lužnatost) vašeg organizma

Iako je slatko-kisela dok je jedemo, naranča, baš kao i limun, spada među lužnato ili alkalno voće. Ona, naime, sadrži obilje alkalnih minerala koji sudjeluju u procesu probave Njezinom redovitom konzumacijom u svom organizmu stvorit ćete zdravo okruženje koje neće biti pogodno tlo za kronična oboljenja.

Smanjuje rizik od raka pluća, dojke i debelog crijeva

Skromna naranča sadrži sastojak limonen, koji, pokazala su istraživanja, smanjuje rizik od raka pluća, melanoma i raka dojke. Osim toga, vitamin C kojim naranče obiluju također igra važnu ulogu u prevenciji raka debelog crijeva  jer sprečava mutacije na DNK koje u konačnici dovode do ove teške bolesti.

Ima anti-age učinak i sprečava oštećenja na koži

Redovitom konzumacijom ovog narančastog ploda izgledat ćete mlađe i nakon 50. godine. Antioksidansi prisutni u naranči pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji su glavni krivci starenja naših stanica. Zahvaljujući tomu naranča ima učinak pomlađivanja.

Balansira razine šećera u krvi

Naranča se pokazala kao dobar voćni izbor za osobe oboljele od dijabetesa, i to zahvaljujući tomu što njezina vlakna odlično balansiraju glukozu u krvi. Fruktoza ili prirodni šećer iz naranče također sprečava nagle skokove šećera u krvi poslije konzumacije obroka.

Čuva zdravlje vaših očiju

Znate li da naranče sadrže zdrave karotenoide, koji se u vašem organizmu pretvaraju u vitamin A? To ih čini izvrsnom namirnicom za očuvanje dobrog vida. Vitamin A čuva zdravlje mukoznih membrana u očima te znatno smanjuje rizik od makularne degeneracije, koja u ekstremnim slučajevima može dovesti čak i do sljepoće.

Snižava razine „lošeg“ kolesterola i čuva srce

Istraživanje koje su proveli američki i kanadski znanstvenici pokazalo je da kora naranče sadrži polimetoksilirane flavone, sastojke koji su djelotvorniji od lijekova statina u snižavanju „lošeg“ LDL kolesterola. Konzumacijom naranača spriječit ćete začepljenje svojih arterija. Samim time, bit ćete sigurni i od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Regulira krvni tlak i smanjuje rizik od anemije

Naranča će osnažiti vašu krv, smanjiti rizik od anemije i uravnotežiti krvni tlak. Vitamin B6 kojim naranče obiluju pomaže u proizvodnji hemoglobina, a magnezij, supervažni mineral, kojeg također ima u ovom citrusnom voću, zadužen je za regulaciju krvnog tlaka.

Poboljšava probavu

Ovo voće, među ostalim, sadrži i topiva i netopiva vlakna. Zahvaljujući vlaknima, naranča pomaže radu vašeg probavnog sustava, poboljšava peristaltiku crijeva i sprečava sindrom iritabilnog crijeva. Patite li od konstipacije, svakako pojedite jednu naranču na dan.

Sprečava nastanak bubrežnih kamenaca

Zahvaljujući citričnoj kiselini i citratima što ih sadrži, naranča znatno smanjuje rizik od nastanka neugodnih i bolnih bubrežnih kamenaca.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads