7 razloga zašto je u kućnoj ljekarni lavanda – obavezna

Eterično ulje prave ili ljekovite lavande (lat. Lavandula officinalis, a možete je pronaći i pod sinonimima: Lavandula angustifolia ili Lavandula vera) nezamjenjiv je dio svake “kućne ljekarne” i jedno od najčešće korištenih ulja u aromaterapiji. Dakle – lavanda!

Većina je ljudi poznaje kao dobro sredstvo za odbijanje moljaca. No, nemojte je podcjenjivati, jer ona je puno više od sredstva za odbijanje moljaca. Budući da ima široku primjenu, na tržištu se, na žalost, može naći dosta “eteričnih ulja” lavande iznimno loše kvalitete. Ili se pod nazivom lavanda prodaje jeftiniji lavandin.

Jedino certificirano ulje ljekovite lavande, od svih vrsta lavandi, ima smirujuće i opuštajuće djelovanje.

Nije svaka „lavanda“ – lavanda

Čak i na otoku Hvaru, poznatom po tzv. hvarskoj lavandi, prodaje se najčešće lavandin, križanac prave i širokolisne lavande (Lavandula spica, Lavandula latifolia). On se razlikuje po mirisu od prave lavande, a ima i potpuno drugačije djelovanje od nje. Znatno je jeftiniji jer daje više eteričnog ulja od prave lavande.

Kvaliteta i čistoća eteričnog ulja direktno je povezana s terapeutskim djelovanjem. Kako prepoznati eterično ulje prave lavande? Osim latinskog naziva, koje ne mora biti garancija kvalitete iako je to važan podatak na deklaraciji, prodavač/proizvođač mora vam dati na uvid kemijski certifikat za navedeno eterično ulje. Naime, podrobna kemijska analiza (plinska kromatografija) mora biti napravljena za svako kvalitetno eterično ulje na tržištu. Takva analiza vrlo brzo otkriva prodavače i proizvođače patvorenih eteričnih ulja. Uz sve navedeno, kvaliteti eteričnog ulja znatno doprinosi i način uzgoja biljnog materijala.

Na našem tržištu Primavera u svojoj ponudi ima dvije opcije eteričnog ulja prave lavande. Lavandu extra koja raste divlje u brdskim predjelima Provanse na 800 do 1200 m nadmorske visine i Lavandu finu dobivenu iz biodinamičkog uzgoja Demeter kvalitete.

7 razloga zbog kojih volimo lavandu

Ako do sada još niste uvrstili lavandu u svoju kućnu ljekarnu, vjerujemo da će vas informacije u nastavku svakako potaknuti da to učinite.

1. Lavanda je jedno od najsvestranijih i najučinkovitijih eteričnih ulja.

2. Eterično ulje lavande umiruje grčeve pa se preporučuje kod bolnih menstruacija ili neugodnih probavnih tegoba.

3. Blagog je djelovanja i ne iritira kožu. Stoga je odličan dodatak za njegu oštećene ili osjetljive kože. A nakon sunčanja pomaže koži da se brže oporavi od mogućih oštećenja UV zrakama. Tijekom sunčanja ili boravka u solariju je nije dobro koristiti jer je fototoksična – čini kožu osjetljivijom na UV zrake.

4. Pogodna je za njegu svih stanja kože: tretiranje akni, upalnih stanja kože, ekcema, psorijaze, dermatitisa.

5. Ublažava bol i pomaže brže zacjeljivanje tkiva. Par kapi ovog ulja možete nanijeti na manje opekotine ili porezotine. Zanimljivo je da lavandino eterično ulje ne peče kada se kapne na ranu. Stoga je pogodno za djecu, no koristite ga oprezno, osobito ako se radi o manjoj djeci.

6. Ublažava svrbež i bol kod ugriza različitih kukaca. Kod uboda komarca ili mrava nanesite par kapi lavande na ugriz. Ubod tretirajte 2-3 puta dnevno oblogom s jabučnim ili vinskim octom (u čajnu žličicu octa kapnite 2-3 kapi lavande). Kod uboda pčele, nakon uklanjanja žalca, na mjesto uboda nanesite hladni oblog na koji ste nakapali par kapi eteričnog ulja lavande. Ubod pauka tretirajte 3 puta dnevno mješavinom alkohola i eteričnog ulja lavande i čajevca (na čajnu žličicu alkohola stavite 3 kapi lavande i 2 kapi čajevca).

7. Jedino certificirano ulje ljekovite lavande, od svih vrsta lavandi, ima smirujuće i opuštajuće djelovanje. Zato pomaže kod nervoze, nesanice, napetosti i stresa. Za brzu pomoć utrljajte par kapi na zapešće ili solarni pleksus i odmah ćete osjetiti olakšanje.

Kupka i masaža u znaku lavande

Imate li malo više vremena napravite kupku u koju dodajte 100 ml zobenog vrhnja u koje ste prethodno nakapali 30 kapi eteričnog ulja lavande.

Uživajte u masaži cijelog tijela tako da u 30 ml bademovog ili ulja makadamije nakapate 25-30 kapi eteričnog ulja lavande.

 

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Glavobolja i kako si pomoći eteričnim uljima

12 eteričnih ulja za više energije

Njega kože prirodnim uljima

Kako napraviti najzdraviju kupku u vlastitom domu?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads