Šetnja – svakodnevna zdrava navika

O preporukama za smanjenje prekomjerne tjelesne težine koje uključuju dijetalnu prehranu sa smanjenim unosom kalorija i promjeni načina ponašanja već samo puno pisali. Sada želimo naglasiti važnost tjelesne aktivnosti kojom možemo smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu.

Važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti

Za smanjenje prekomjerne tjelesne težine vrlo je važna motivacija i redovita, tj. svakodnevna tjelesna aktivnost. Preporučuje se šetnja. Za uspješno smanjenje prekomjerne tjelesne težine potrebna je čvrsta odluka o promjeni loših životnih navika. U loše životne navike spada i nedovoljna tjelesna aktivnost. Može nam biti vodilja ova misao „bolje je šetati nego ne činiti ništa“.

Bolje je šetati nego ne činiti ništa.

Jedan je muškarac u dobi od 60 godina 2008. godine odlučio započeti svakodnevne šetnje. On je svakog jutra šetao 90 minuta i svaku večer također 90 minuta. Nakon 5 godina osjetio je brojne koristi šetnje, a osjećao se znatno bolje nego 5 godina ranije, iako je bio 5 godina stariji. On je opisao subjektivne promjene u pozitivnom smislu izjavom da osjeća kao da se pomlađuje.

Dobrobiti svakodnevne šetnje

Brojne su koristi svakodnevne šetnje. Svakodnevno se može šetati neovisno o vremenskim prilikama. Tijekom šetnje bolje se osjećamo, sunčani dan nam popravlja raspoloženje, a  kišni dan nas razveseljava. Šetnja nam također i povećava motivaciju. Šetnja pozitivno utječe na vitamin D. Poznato je da šetnja djeluje okrepljujuće.

Koje je najoptimalnije vrijeme za šetnju?

Preporuča se jutarnja šetnja, prije doručka. Ako iz nekog razloga nije moguća šetnja ujutro tada je preporuka za šetnju poslije ručka. Ako netko postavlja pitanje kada bi trebalo počeo šetati, odgovor je odmah, znači već danas. Preporuka je da jutarnja šetnja traje 30 minuta i večernja 30 minuta i tako svakog dana.

Promjena vremena ne treba biti razlog za odgađanje šetnje. Također boravak izvan mjesta prebivališta nije razlog da nam taj dan prođe bez šetnje. Šetnja je moguća u bilo kojem gradu i po kišnom ili sunčanom ili snježnom vremenu.

Nova svakodnevna navika

Iz svega navedenog vidljivo je zašto bi nam šetnja trebala biti nova navika. Siječanj je početak nove godine pa tako i mjesec odluke o početku šetnje kao nove navike kojom možemo smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu.

Krenimo!

 

Autor: prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.