Statistika učestalosti karcinoma štitnjače za 2020. godinu

Predviđa se da će se dijagnoza karcinoma štitnjače povećati na 52.890 oboljelih osoba u 2020. godini u usporedbi s 52.070 oboljelih u 2019. godini. Izvijestila je to neprofitna organizacija ThyCa: Survivors Cancer Survivors ‘Inc. na temelju podataka Američkog udruženja za rak i američkog Ministarstva zdravstva.

Očekuje se kako će se smrtnost od raka štitnjače neznatno povećati na 2.180 u 2020. godini u usporedbi s 2.170 u 2019. godini, 2.060 u 2018. godini i 2.010 u 2017. godini.

Karcinom štitnjače utječe na ljude svih dobnih skupina, od male djece do starijih osoba. Otprilike polovica osoba kojima je dijagnosticiran karcinom štitnjače mlađa je od 50 godina.

Znakovi nodula štitnjače mogu uključivati ​​promjene glasa, otežano disanje ili gutanje ili izbočenje na donjem dijelu vrata.


Smanjenje broja smrtnih slučajeva

Drago nam je zbog nedavnog smanjivanja broja smrtnih slučajeva i nadamo se da će se ovo nastaviti, umjesto stalnog porasta slučajeva posljednjih nekoliko godina. Još više, nadamo se da će se stopa smrtnosti značajno smanjiti, kao što je to slučaj s nekim drugim vrstama karcinoma”, izjavio je izvršni direktor ThyCa Gary Bloom, 24-godišnjak koji je prebolio karcinom štitnjače.

Rak štitnjače obično se uspješno liječi kada se rano pronađe“, dodao je, “a neki mali papilarni karcinom štitnjače, što je i najčešći tip, mogu biti praćeni i aktivnim nadzorom. Međutim, bilo koja vrsta raka štitnjače postaje teža za liječenje ako se proširila u tijelu. A rijetke vrste poput medularnog ili anaplastičnog i agresivnog oblika papilarnih i folikularnih karcinoma znatno je teže liječiti. Isto tako, pacijenti često ne mogu sami pronaći nodule štitnjače. Stoga je važno redovito odlaziti na preglede. “


Važnost redovitih liječničkih pregleda

ThyCa poziva oboljele da nauče sve o karcinomu štitnjače i zatraže pregled vrata palpacijom prilikom rutinskih liječničkih pregleda. Znakovi nodula štitnjače mogu uključivati ​​promjene glasa, otežano disanje ili gutanje ili izbočenje na donjem dijelu vrata. Provjera vrata od strane liječnika tijekom rutinskog pregleda traje samo nekoliko sekundi. Nije potrebna ni posebna oprema, palpacijom se vrlo lako utvrđuju moguće promjene. Srećom, većina čvorova štitnjače je benigna, a ne rak.

Kada ste zadnji put bili na pregledu štitnjače?

Karcinom štitnjače

Što nakon operacije karcinoma štitnjače? 

Rak štitnjače – najčešći tip raka koji zahvaća endokrini sustav

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.