Hipotireoza i izazovi u prehrani

Vrlo je čest slučaj da se nakon dijagnosticiranja hipotireoze dobiju proturječne informacije o tome što bi trebalo uvrstiti u prehranu, a što izbaciti iz nje. Osobe koje, npr. vole jogurt i sladoled mogu dobiti info kako je dijeta bogata kalcijem u redu, dok istovremeno mogu čuti da bi trebali ograničiti mliječne proizvode. Također se na raznim stranama može se pročitati da bi trebalo izbjegavati soju i jod. No, onda se čuje da jod pomaže. Koje su, ustvari, temeljne smjernice o najboljoj prehrani kod oboljelih od hipotireoze?

Najbolje je pričekati četiri sata nakon uzimanja lijekova za štitnjaču kako biste konzumirali sve proizvode koji sadrže soju.


Hipotireoza i jod

Hipotireoza ili nedovoljno aktivna štitnjača je stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno određenih ključnih hormona, tzv. hormona štitnjače. Ako vam je dijagnosticirana hipotireoza, trebali biste uzeti nadomjestak hormona štitnjače, odnosno terapiju prema uputama svog liječnika. Lijekove je najbolje uzimati ujutro na prazan želudac, najmanje 30 min, a optimalno 2 h prije prvog obroka. I to je nešto što morate usvojiti kao svakodnevnu rutinu, bez izuzetka.

Općenito, ne postoji dijeta specijalizirana samo za hipotireozu. Iako je mnogo tvrdnji o dijetama za hipotireozu, nema dokaza da će uzimanje ili izbjegavanje određene hrane poboljšati funkciju štitnjače kod osoba s hipotireozom. Istina je da nedostatak joda može uzrokovati hipotireozu. No, u današnje vrijeme u razvijenim zemljama bolest štitnjače zbog nedostatka joda gotovo je eliminirana dodacima joda u soli i hrani. Dok neki liječnici alternativne medicine preporučuju tablete joda ili neke druge dodatke bogate jodom osobama s hipotireozom, uravnotežena prehrana čini uzimanje dodatnog joda nepotrebnim. Zapravo, previše joda može uzrokovati hipertireozu kod nekih ljudi.


Soja

Drugi dodaci, kao što je npr. soja, ako se uzimaju u velikim količinama, mogu utjecati na proizvodnju hormona štitnjače. No, neće uzrokovati hipotireozu kod osoba koje također nemaju nedostatak joda.

Trebaju li stoga osobe koje imaju hipotireozu izbjegavati soju, tema je rasprave. Dugo se smatralo kako soja ometa sposobnost tijela da apsorbira sintetski hormon štitnjače, koji se prepisuje većini osoba s hipotireozom. Međutim, nema dokaza da bi ljudi koji imaju hipotireozu trebali u potpunosti izbjegavati soju.

Općenito, najbolje je pričekati četiri sata nakon uzimanja lijekova za štitnjaču kako biste konzumirali sve proizvode koji sadrže soju. Iste smjernice vrijede i za druge proizvode koji mogu narušiti sposobnost tijela da apsorbira lijekove za štitnjaču, uključujući koncentrirane dodatke željeza i kalcija, te antacide koji sadrže kalcij ili aluminijev hidroksid.

Soja – koristi li ili šteti našem zdravlju?


Kalcij

Kalcij sam po sebi nije štetan za pacijente s hipotireozom. Suplementi kalcija ili antacidi koji sadrže kalcij mogu ometati apsorpciju lijekova koji nadomještaju hormone štitnjače, kao što su sintetski hormoni štitnjače levotiroksin i liotironin, kao i dodaci ekstrakta štitnjače. Ova se smetnja događa uglavnom uzimate li nadomjestak hormona štitnjače i dodatke kalcija u isto vrijeme ili skoro u isto vrijeme. Drugi dodaci, uključujući one koji sadrže magnezij i željezo, mogu imati isti učinak. Osim toga, inhibitori protonske pumpe i neki lijekovi za snižavanje kolesterola, poput onih koji sadrže kolestiramin i kolestipol također mogu utjecati na apsorpciju.

Kako biste spriječili potencijalne interakcije, koristite ove proizvode nekoliko sati prije ili nakon uzimanja lijeka za štitnjaču.

Osim toga, određena hrana, kao što su orasi ili višak dijetalnih vlakana, također može poremetiti apsorpciju nadomjesnih hormona štitnjače.

Najbolja preporuka za učinkovito liječenje hipotireoze je uzimati lijekove prema uputama i izbjegavati ekstremne dijete. Ako ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju multivitamina s mineralima.

Terapija – upute i praktični savjeti

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.