Što sve ometa apsorpciju levotiroksina?

Ovo je izvod iz jedne dugačke medicinske studije koja objašnjava kako apsorpciju levotiroksina ometaju hrana, piće (jutarnja kava!) i lijekovi te zbog čega vam admini grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača! uporno objašnjavaju zašto je dobro odvojiti terapiju od hrane i kave najmanje 45 minuta. Optimalno bi bilo 2 sata, ako možete.
*
Podsjetimo, levotiroksin je sintetski oblik hormona štitnjače tiroksina (T4), odnosno nadomjesna terapija sintetskim hormonima štitnjače. Terapija levotiroksinom može biti privremena, do uspostavljanja prirodne ravnoteže hormona štitnjače. Može biti i doživotna kod pacijenata s jakim poremećajem rada štitnjače te kod pacijenata kojima je odstranjena štitnjača.
Lijekovi mogu promijeniti djelovanje hormona štitnjače na različite načine

*

Hrana

Oralna apsorpcija levotiroksina može biti umanjena od strane različitih tvari, kao što su: soja, papaja i grejp. Znanstvenici su utvrdili kako kava također može narušiti apsorpciju određenih formulacija levotiroksina.

Lijekovi

Lijekovi mogu promijeniti djelovanje hormona štitnjače na različite načine. Oni koji smanjuju sekreciju TSH su: dopamin, glukokortikoidi, octreotide i rexinoidi. Svi oni mogu dovesti do smanjene koncentracije hormona štitnjače, dok sinteza hormona štitnjače interferira s drugim lijekovima, kao što su litij, jod, tolbutamid, sulfonamidi i amiodaron.

Inhibitori protonske pumpe, kao što su omeprazole i lansoprazol, također su pokazali kako utječu na apsorpciju levotiroksina i na razinu TSH kod oboljelih. Razlog je taj što lučenje normalne želučane kiseline ima važnu ulogu u apsorpciji tiroksina. Zanimljivo je da je utvrđeno kako kod zdravih osoba famotidin i esomeprazol nisu imali takav učinak.

Aluminij hydroxide, kalcijev karbonat, kalcij citrat, kalcij acetat, željezni sulfat, cholestyramine i colsevelam smanjuju apsorpcije levotiroksina vezivanjem na njega. Ostali proizvodi kao što su fosfat, orlistat i cimetidine također smanjuju apsorpciju levotiroksina, iako mehanizam interakcije nije tako jasno definiran.

Interakcija određenih vrsta  lijekova također može utjecati na ove procese. Na primjer, primjena beta blokatora mijenja izvanstaničnu distribuciju hormona T3, čime se smanjuje ukupna razina T3.

Promjene u vezanju proteina mogu utjecati i na farmakokinetiku levotiroksina, jer je smanjeno vezanje na proteine povezano s većim razinama slobodnog levotolinina koji se zatim lakše eliminira iz sustavne cirkulacije.

Lijekovi koji smanjuju vezanje levotiroksina na proteine uključuju karbamazepin, androgena, anaboličke steroide, nikotinske kiseline.


Droga

I određene su vrste droga povezane s prolaznim povećanjem razine slobodnog T4 zbog inhibicije vezivanja proteina, uključujući visoke doze furosemida, salicilata i heparina. Nasuprot tome, lijekovi koji povećavaju vezanje na proteine povezani su sa smanjenom klirensom levotiroksina. Takvi lijekovi uključuju etinil estradiol, tamoksifen, heroina, metadon, mitotana i fluorouracil.

Konačno, neke interakcije lijekova s levotiroksin mogu se objasniti učinkom na metabolizam, kao što je konverzija T4 u T3. Određene droge, kao što proranolol i amiodaron, mogu smanjiti apsorpciju. Nasuprot tome, karbamazepin, fenobarbital, rifampin i phenytoin induciraju jetrene mikrosomalne enzime i povećavaju periferni metabolizam.

Smije li se terapija za štitnjaču uzimati s mlijekom?

Terapija vam je optimalna, što još trebate učiniti?

Terapija – upute i praktični savjeti

Marina Tibold

Volim pomagati, motivirati i dijeliti svoje iskustvo, jer sam puno naučila o štitnoj žlijezdi i dovela u red svoje simptome. Malo je reći da se osjećam odlično! Medicinska sam sestra i živim u Njemačkoj.

WordPress Ads