Glicerin u službi ljepote kože

Glicerin je vrlo čest sastojak kozmetičkih poizvoda i neizostavan sastojak u njezi kože. Vrlo se čest naziva i glicerol. Slatkasta (grč.glykys-sladak) bezbojna tekućina bez mirisa, trostruki alkohol i dobro otapalo pa se mnogobrojne aktivne tvari u njemu bolje otapaju nego u drugim otapalima, poput vode ili masnoća.

Može biti mineralnog porijekla ako se sintetizira iz naftnih derivata i kao takav se ne primjenjuje u kozmetici jer može biti štetan za kožu. Danas se najviše upotrebljava prirodni glicerin koji se dobiva saponifikacijom biljnih ulja kao što je palmino, kokosovo ili sojino. Glicerol dobiven iz životinjskih masnoća također se ne primjenjuje u kozmetici.

Glicerin je treći najčešći sastojak kozmetičkih proizvoda, uz parfem i vodu. Journal of Dermatology je 2016. god. objavio kako je glicerin najbolji mogući humektant za kožu. To znači da privlači vodu i u tom je smislu bolji ovlaživač nego hijaluronska kiselina. Pojedine studije navode kako ima i protuupalna svojstva te da smiruje crvenilo kože.

Za njegu kože tijela na tržištu su mnogobrojni proizvodi u obliku losiona na bazi glicerina.


Primjena glicerina

Biljni glicerin snažno hidratiza kožu i primjenjuje su u njenoj njezi, ali i u liječenju atopijskog dermatitisa, psorijaze i svih drugih suhih dermatoza. Čisti glicerin može povlačiti vodu iz duljih slojeva kože pa se stoga primjenjuje i u kombinaciji s drugim sastojcima. Proizvodi za njegu kože koji sadrže glicerin mogu se primjenjivati svakodnevno jer podižu nivo vlage u koži. Pojedini, jako suhi dijelovi kože, kao što su laktovi i pete izrazito su manje suhi ako se njeguju kremama koje sadrže glicerol.

Glicerin kao sastojak može biti sastavni dio proizvoda za čišćenje kože, pa je svima poznat glicerinski sapun. Gotovo da ne postoji alergijska reakcija kože na glicerin pa ga izvrsno podnose svi tipovi kože od masne, suhe, mješovite i u svim životnim dobima. Tijekom menopauze kada koža postaje sve više suha, glicerin je izvrstan kao sastojak proizvoda za njegu kože. Za dobre rezultate, ovakvi se pripravci moraju nanositi svakodnevno.

Za njegu kože tijela na tržištu su mnogobrojni proizvodi u obliku losiona na bazi glicerina.

Jedan od proizvoda koje možemo i sami napraviti je losion za tijelo. Sadrži 3 žice vode, pola žličice glicerina, pola žličice maslinova ulja i nekoliko kapi eteričnog ulja ruže. Pripremljeni losion stavite u bočicu koja ima nastavak za sprej i nanosite nakon tuširanja.

Glicerin će i u budućnosti biti neizostavan dio mnogobrojnih kozmetičkih i dermokozmetičkih proizvoda.

Autorica: mr. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

Glicerin – važan sastojak za našu kožu

Zašto je koži potreban kolagen?

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.