Postpartalni tireoiditis – tireotoksikoza nakon poroda

Tireotoksikoza je stanje koje nastaje zbog previsoke razine hormona štitnjače u krvi. Ubrzava se metabolizam tvari u organizmu, zbog čega dolazi do ubrzanog rada srca, znojenja, gubitka tjelesne težine, lomljivosti kose i noktiju. Dugoročno može voditi i razvoju osteoporoze.

Najčešće nastaje zbog hipertireoze prouzrokovane autoimunom Graves-Basedowljevom bolešću. No, stanje tireotoksikoze može se javiti i u prvoj godini nakon poroda, što se naziva postpartalni tireoiditis. Ovo stanje može proći bez simptoma ili uz blaže simptome u odnosu na tireotoksikozu uzrokovanu Graves-Basedowljevom bolešću.

Faza tireotoksikoze uglavnom se javlja između drugog i šestog mjeseca nakon poroda. No, može se javiti i godinu dana nakon poroda.


Postpartalni tireoiditis

Postpartalni tireoiditis je upalno autoimuno stanje, koje se očituje u hormonalnom disbalansu hormona štitnjače, pozitivnim antitijelima na štitnjaču (Anti-TPO, Anti-Tg) i drugim krvnim parametrima koji ukazuju na autoimuno stanje u organizmu. Češće se javlja kod žena koje su imale pozitivna antitijela na štitnjaču u prvom tromjesečju trudnoće ili imaju neko drugo autoimuno stanje.

Najčešće se manifestira na sljedeća tri načina:

  • Faza privremene tireotoksikoze, nakon koje slijedi faza privremene hipotireoze
  • Samo privremena tireotoksikoza
  • Samo privremena hipotireoza


Faza tireotoksikoze

Faza tireotoksikoze uglavnom se javlja između drugog i šestog mjeseca nakon poroda. No, može se javiti i godinu dana nakon poroda. Tretira se medikamentozno (lijekovima) i s vremenom se stanje smiruje i povlači. U slučaju da medikamentozna terapija ne pomogne ili se ustanovi kako je tireotoksikoza uzrokovana nečim drugim, preporučuje se kirurško liječenje ili terapija radioaktivnim jodom.

Stanje hipotireoze javlja se između trećeg i dvanaestog mjeseca nakon poroda. Za nju je također potrebna medikamentozna terapija u svrhu regulacije stanja. Važno je istaknuti kako dio slučajeva postaju permanentni slučajevi hipotireoze i nakon postpartalnog razdoblja. Svim pacijenticama savjetuje se redovito praćenje zdravlja štitnjače i nakon prestanka postpartalnog tireoiditisa.

Graves – Basedowljeva bolest

Hipertireoza i tireotoksikoza

Dr. Meri Bura: Kako nastaje Hashimoto tireoiditis?

Autor: by Poliklinika Leptir

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.