Kako pomoći štitnjači?

Štitnjača je, to već svatko zna, malena žlijezda koja za naš organizam odrađuje velike zadatke. Ona određuje kako ćemo proizvesti i iskoristiti tjelesnu energiju, utječe na rad mozga, na naš san, raspoloženje, kvalitetu kože i kose, srčani ritam, gustoću kostiju, razine kolesterola, tjelesnu temperaturu i na još mnogo toga. Zato nam i tegobe prouzročene nepravilnim radom štitnjače mogu uvelike utjecati na kvalitetu života.

O štitnjači se posljednjih godina sve više piše i mnogo toga možemo o njoj saznati. To se najčešće događa u trenutku kada ta naša mala, a zapravo velika, štitnjača počinje posustajati i raditi probleme pa krećemo u potragu za rješenjima. I tek tada shvatimo kako nije štitnjača ta koja radi problem, nego smo mi ti koji smo utjecali na njen rad.

Zato o štitnjači treba još više pisati i govoriti. Treba je upoznati dok je još zdrava i dok dobro radi, jer odgovarajućim životnim stilom možemo utjecati na njeno dugoročno zdravlje.

Čak i ako već imate problem sa slabijim radom štitnjače ili imate autoimunu upalu štitnjače, Hashimotov tireoditis, nemojte odustajati od svoje štitnjače. Ona vas treba više nego ikad. Bez obzira na to koristite li nadomjesnu terapiju hormonima štitnjače ili ne, štitnjači treba dodatno pomoći da se vrati u ravnotežu i da radi dobro.

Smije li se terapija za štitnjaču uzimati s mlijekom?

Sintetički ili NDT – Natural Desiccated Thyroid prirodni hormoni?

Kako pomoći štitnjači?

Da bi štitnjača bila zdrava, a hormoni štitnjače raspoloživi svakoj našoj stanici, tri su najvažnija područja u kojima je moguće i potrebno djelovati. Potrebno je reducirati stres i ojačati nadbubrežne žlijezde, poboljšati rad jetre i zdravlje crijeva te unositi dovoljno hranjivih tvari. One su štitnjači nužne za proizvodnju hormona.


1. Kontrolirajte stres i jačajte nadbubrežne žlijezde

Iako se čini da su to sitnice, ali kontrola stresa, uzimanje vremena za sebe, dovoljno sna (najmanje sedam sati sna u tamnoj i ne pretjerano ugrijanoj prostoriji), redovita umjerena fizička aktivnost te aktivnosti koje opuštaju, mogu pridonijeti zdravlju štitnjače i više nego što mislimo. Sve to, naime, ima dobar utjecaj na nadbubrežne žlijezde. A one su, pak, blisko povezane sa zdravljem štitnjače i utječu na proizvodnju hormona štitnjače.

Jednostavno, kad je aktualna proizvodnja hormona kortizola zbog fizičkog, psihičkog ili emocionalnog stresa, štitnjača usporava proizvodnju svojih hormona. Znači, ako je stres kroničan i dugotrajan, takve su i povišene razine kortizola. Tada će i rad štitnjače biti dugotrajno ometan, kako proizvodnja tiroksina (T4), tako i pretvorba tiroksina u aktivni hormon štitnjače trijodtironin (T3).

Stoga je smanjenje stresa i smanjenje utjecaja stresa na organizam od iznimne važnosti za zdravlje štitnjače. Uz prethodno navedene preporuke za kontrolu stresa, pomoć će pružiti i adaptogene biljke (npr. ašvaganda, kordiceps, opnasti kozlinac, sibirski ginseng, sveti bosiljak, ginseng, sladić, rodiola i šisandra).

Kako podići i optimizirati fT3 i smanjiti antitijela?

Kako smanjiti razinu kortizola, hormona stresa?


2. Poboljšajte rad jetre i zdravlje crijeva

Možda zvuči čudno, no proizvodnja hormona štitnjače ne odvija se u cijelosti u štitnjači. Naprotiv, štitnjača stvara hormon tiroksin (T4) i vrlo malo hormona  trijodironina (T3), aktivnog oblika hormona štinjače. Većina pretvorbe T4 u T3 događa se izvan štitnjače, u prvom redu u jetri. Loša funkcija jetre može stoga negativno utjecati na ovu pretvorbu, čak i kad su jetreni enzimi u normalnim granicama.

Zbog te velike povezanosti između jetre i štitnjače, važno je poboljšati detoksikaciju jetre te izbjegavati alkohol i razne štetne tvari iz prehrane i kozmetike. To su razne kemikalije koje opterećuju jetru. Suvremena konvencionalna poljoprivreda upotrebljava razne kemikalije poput pesticida, herbicida, sredstava protiv glodavaca i gljivica te nitratnih gnojiva. Prerađivačka industrija hrane, osim što rafinira pšenicu i šećer, koristi na stotine aditiva, bojila, sladila, modifikatora strukture i konzervansa.

Endokrini distruptori

Prirodno i organski uzgojena hrana odgovara jetri, za razliku od rafinirane i prerađene hrane, kao što su jednostavni ugljikohidrati i rafinirani šećer, te transmasti i rafinirana ulja.

Zdravlje crijeva

Crijeva su pak drugo mjesto na kojem dolazi do konverzije T4 u T3.
Zato i poremećaji u zdravlju crijeva, kao što su neravnoteža crijevnih bakterija (prevladavaju loše nad dobrima), upalne bolesti crijeva ili propusna crijeva, mogu smanjiti sposobnost tijela da pretvori T4 u aktivni T3 hormon. Istodobno, crijeva koja ne funkcioniraju kako bi trebala ne asimiliraju dobro hranu. To može uzrokovati nedostatak vitamina i minerala nužnih za proizvodnju hormona štitnjače.

Zato je potrebno poboljšati zdravlje crijeva, ponajprije prehranom bogatom vlaknima i siromašnom prerađenom hranom. Iz prehrane treba izbaciti sve tvari koje mogu djelovati nadražujuće i izazivati upalu. Najčešće su to gluten iz pšenice te mliječni proizvodi zbog laktoze i kazeina. Također, treba uvesti tvari koje nedostaju (poput probavnih enzima) i crijeva naseliti prijateljskim crijevnim bakterijama, tzv. probioticima, koje će pridonijeti popravljanju sluznice crijeva.

Pozitivno djelovanje probiotičkog kvasca S. boulardii na Hashimoto


3. Hrana za štitnjaču

Štitnjači su potrebne neke specifične hranjive tvari za proizvodnju hormona. To su u prvom redu aminokiselina tirozin i jod od kojih su sastavljeni hormoni štitnjače. No, njihova proizvodnja ne može se odviti bez cinka i selena, ali i  vitamina  B2, B3 i B5, vitamina E i vitamina C. Osim što je važno osigurati izvore tih tvari prehranom  (ili uz pomoć dodataka prehrani), štitnjača će biti zahvalna ako joj osigurate i dovoljne količine željeza, vitamina A, vitamina D, vitamina B12,  magnezija i antioksidansa.

U prehranu je dobro uvesti organske izvore joda (morske alge poput irske mahovine, kelpa, nori, arame, wakame, kombu), kao i dobre izvore selena (brazilski orah, gljive, sjemenke suncokreta) i cinka (badem, orah, brazilski orah, bučine sjemenke, suncokretove sjemenke), te tirozina (tofu, grah, sjemenke i orašasti plodovi).

Neki adaptogeni posebno pogoduju zdravlju štitnjače, kao što je ašvaganda, a ponajviše gugul, za koji je dokazano da poboljšava proizvodnju i konverziju hormona štitnjače.

Upoznajte kelp – jednu od najboljih namirnica za štitnjaču

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.