Što su kreme, a što fluidi i serumi?

Kreme, fluidi i serumi saveznici su lijepe kože i mladolikog lica. Ipak, mnogi korisnici ovih proizvoda nisu svjesni o kakvim se preparatima precizno radi i kako ih je najbolje kombinirati.

Kreme za lice

Kreme za lice su preparati koje nanosimo na kožu lica i to najčešće kao glavni korak u njezi kože. Tekstura krema varira u odnosu na potrebe kože, ali su uglavnom, kao što im i samo ime kaže, kremaste glatke teksture koja klizi po licu. Kreme predstavljaju polučvrste emulzije ulja i vode.

U usporedbi s kremama, serumi su laganije teksture. U sebi sadrže veće koncentracije aktivnih sastojaka, pa su zbog toga često i skuplji od krema.


Fluidi (emulzije)

Fluidi (emulzije) isto su što i kreme, ali su lakše i rjeđe teksture. Jednako kao i kreme, fluidi sadrže vodenu i uljnu komponentnu. Ali, za razliku od krema sadrže još i aktivnu komponentu, najčešće antioksidanse. Fluidi su uvijek teksture koja u sebi sadrže upijajuće čestice koje pomažu masnoj koži da se ne masti preko dana i da ne dobije suviše sjajni izgled na površini kože. Uz fluide postoje još i gelovi koji su najčešće vrlo slične teksture, ali su uglavnom prozirni, dok su fluidi mliječne teksture. I gelovi i fluidi namijenjeni su mješovitoj i masnoj koži koju matiraju. Osobe suhe kože za fluidima posežu kada žele intenzivniju hidrataciju. Fluidi se, ako je potrebno, mogu kombinirati i s kremama. Primjerice, navečer se nakon detaljnog čišćenja lica prvo može nanijeti fluid, a potom krema.

Serumi (eliksiri)

Serumi (koncentrati za lice ili eliksiri) su, s druge strane, uglavnom na bazi vode i gotovo uopće ne sadrže uljnu komponentu. Imaju maksimalnu koncentraciju aktivnih sastojaka te njihova struktura omogućuje maksimalnu apsorpciju sastojaka kroz kožu. Nanose se u kapima ispod kreme, a ovisno o sastojcima, mogu služiti za hidrataciju, protiv bora, pjega, pojačanje pigmentacije i sl.

U usporedbi s kremama p, serumi su laganije teksture. U sebi sadrže veće koncentracije aktivnih sastojaka, pa su zbog toga često i skuplji od krema. Iako se zbog svoje laganije i rjeđe teksture mogu koristiti samostalno jer prodiru dublje u kožu, mogu se koristiti i u kombinaciji s kremom. Najveća razlika između seruma i kreme je ta što serumi prodiru dublje u kožu. Krema se zadržava djelomično na koži s malom sposobnošću prodiranja u dublje slojeve kože. Zato krema stvara barijeru između kože i vanjskih utjecaja, štiteći kožu na površini, dok serum prodire duboko u kožu i osigurava joj sve aktivne sastojke u dubljem sloju. Uglavnom su namijenjeni svim tipovima kože.

Najvažnije i univerzalno primjenjivo pravilo kako kombinirati ove proizvode glasi: pazite na teksturu. Proizvodi se nanose od najlakše prema težoj formuli. To je pravi način da osigurate potpuno upijanje onog prethodnog proizvoda. Prema redoslijedu bi se onda nanosili prvo serumi i fluidi, potom kreme, a ulja tek na kraju. Primjerice, prvo se nanese serum nakon čega se pričeka nekoliko minuta da koža upije cijeli proizvod. Tek potom se na serum nanese krema. Na ovaj način krema uz pomoć seruma prodire mnogo dublje u kožu i temeljito je hrani, osiguravajući joj potpunu njegu i optimalnu zaštitu.

Radi li krema koju koristite za vas ili protiv vas?

Recept za odličan serum protiv bora oko očiju

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.