Kako pušenje utječe na prijevremeno starenje kože

Osim stila života, sunca, alkohola, stresa, nepravilne prehrane bogate šećerima i mastima, pušenje izrazito djeluje na ubrzano starenje kože. Na povezanost pušenja i starenja kože ukazano je još prije 150 godina, a do sada su napravljena mnogobrojna istraživanja koja su to potvrdila. Duhanski dim ima više od 1500 sastojaka (neki navode oko 4000) koji djeluju na tijelo, pa tako i na kožu.

Koža pušača je tipično žućkasto siva, a prsti također žućkastom bojom odaju pušača. Lice može djelovati podbuhlo s borama oko usana i očiju, bore od nosa prema usnama su duboke i izražene. Problem je izraženiji kod žena i kod osoba svjetlije puti. Neke osobe mogu imati više ili manje sve navedeno, što je donekle i stvar naslijeđa. Koža pušača je bez sjaja, suha, sumorna i djeluje beživotno i nezdravo.

Preporučuje se prestanak pušenja mjesec dana prije bilo kakvog operacijskog zahvata, a naročito estetskih operacija.

Što nikotin čini koži?

Točan mehanizam na koji nikotin čini kožu starijom ne zna se točno. Primijećena je pojačana aktivnost enzima (matriksna  metaloproteinaza – MMP) koja razgrađuje kolagen. Tako koža gubi na elastičnosti i teksturi, a time na ljepoti i kvaliteti. Koža pušača je dehidrirana jer je zabilježena manja količina vode u rožnatom sloju. Stoga još dodatno nastaju bore, jer koža djeluje suho.

Dugotrajno pušenje smanjuje protok u mikrokapilarama kože te smanjuje protok kapilarne i arterijske krvi. Zbog toga se smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari u kožu. Radi toga koža ubrzano stari, jer jednostavno nema dovoljno aktivnih tvari koje su joj potrebne za metabolizam.

Pušenje usporava cijeljenje rana jer nikotin povećava razinu vazopresina, snažnog vazokonstriktora, pa stoga koža nije dovoljno prokrvljena. Zato se preporučuje prestanak pušenja mjesec dana prije bilo kakvog operacijskog zahvata, a naročito estetskih operacija.

Dokazan je povećani rizik za razvoj spinocelularnog karcinoma kože, pogotovo donje usne na licu. To se također povezuje s imunosupresivnim učincima pušenja. Primjećeno je i da pušači imaju veću  učestalost razvoja drugih malignih tumora kože, također radi imunosupresivnog djelovanja pušenja.

Kako pomoći koži?

Najjednostavnije je prestati pušiti. Za to je potrebna odluka i čvrsta volja, a pomoć mogu biti i nikotinski flasteri. Pušači moraju uzimati veće količine vitamina C kako bi se kolagen u koži što više sačuvao. Stoga je važna nadoknada vitamina i antioksidansa. Pušači ne smiju uzimati beta karoten jer to povećava rizik od nastanka raka pluća.

Pušačke bore oko usana mogu se popunjavati punjačima s hijaluronskom kiselinom, uz zaglađivanje bora laserom. Ako se nastavi s pušenjem efekt svih anti age postupaka je smanjen. Ovo je važno naglasiti svakoj osobi koja je pušač i želi neki od anti age postupaka.

Njega kože

Njega kože pušača je vrlo važna. Tijekom hladnijeg doba godine izrazito pomažu kreme s dodatkom retinola ili vitamina C. One zaglađuju bore i popravljaju oštećenja u koži. Vrlo su važne hidratantne kreme, jer vraćaju vlagu ionako isušenoj koži i povremeni pilinzi kože lica kojima se uklanjaju suhe površinske stanice. Tijekom noći hranjive i masnije kreme vraćaju masnoću u kožu. Kreme i maske s kolagenom pomažu održati čvrstoću kože i ona djeluje zaglađenije. Osim toga, važna je i primjena krema s fotozaštitom tijekom ljeta. Korektivni puderi ili BB kreme ujednačavaju ten i ublažavaju sivi pušački ten.

Koža pušača zahtijeva kvalitetnu njegu jer je svakodnevno pod udarom različitih toksina iz nikotina.

 

Autor: dr. Klaudija Šebetić

 

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Koža i kosa odraz su načina života

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Hranom do blistavog tena

5 koraka za detoksikaciju kože

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.