Ožiljci od akni i kako ih liječiti

Akne su vrlo česta pojava na koži u pubertetu i u odrasloj dobi koje već prema svojoj izraženosti na koži zahtijevaju različitu dermatološku terapiju. Blaži oblici akni mogu se liječiti lokalnim dermatološkim pripravcima u obliku krema, losion ili gelova. No, teži oblici akni zahtijevaju, uz lokalnu terapiju, liječenje hormonskom kontracepcijom, izotetioninom ili antibioticima. Usprkos mnogobrojnim terapijskim mogućnostima ožiljci od akni nisu rijetka pojava i vrlo često pacijenti se obraćaju dermatologu baš radi njihovog liječenja.

Ožiljci mogu biti posljedica neliječenja akni ili neredovite primjene dermatološke terapije, pa akne ostavljaju jak upalni trag u koži i posljedične ožiljke. Ponekad samo lokalna dermatološka terapija nije dovoljna. No, pacijent nije voljan uzimati peroralanu terapiju, pa je time i terapijski odgovor slabiji i veća mogućnost nastajanja ožiljaka. Akne cističnog oblika poput crvenih kvržica u koži uvijek zahtijevaju dermatološku terapiju u obliku peroralne terapije.

Postupci koji se primjenjuju u liječenju ožiljaka od akni su kemijski medicinski pilinzi, dermoabrazija, microneedling, mezoterapija, punjači s hijaluronskom kiselinom i skinboosteri.

 


Razni oblici ožiljaka

Pacijenti koji grebu i istiskuju akne i mitesere imaju veću mogućnost za nastanak ožiljaka na koži. Ožiljci od akni mogu imati nekoliko oblika. Mogu biti praćeni crvenilom kože ili hiperpigmentacijama i biti više ili manje izraženi.

Atrofični ožiljci od akni su udubljeni i nazivaju se i “ledeni ožiljci”. Razvijaju se kad rana ne zacjeljuje na pravilan način i stvara se premalo vezivnog tkiva. Ožiljak se tada razvija ispod okolnog tkiva i stvaraju se vidljiva udubljenja koja izgledaju poput malenih rupica u koži.

Uzdignuti ožiljci se nazivaju i hipertrofični ožiljci i mogu djelovati kao crvene uzdignute točkice na koži.

Keloidi ožiljci su rjeđi kao posljedica akne. Izrazito su crveni  i veliki i kao takovi mogu ostati godinama.

 


Estetski nedostatak

Kako su ožiljci najčešće na licu i vidljivi su, vrlo često predstavljaju estetski nedostatak. Ožiljci od akni zahtijevaju dugotrajnije liječenje i za sada ne postoji čaroban lijek ili postupak koji bi u trenu riješio ovaj problem. U koži se nastoji potaknuti stvaranje novog kolagena, u čemu pomažu postupci koji rade mikrooštećenja u koži nakon čega se koža nastoji regenerirati i zacijeliti novim kolagenom. Ova mikrooštećenja izvode se dermarolerom, microneedlingom i frakcijskim laserom, već prema izraženosti ožiljaka na koži.

Kreme i serumi te kemijski piling s retinolom također snažno potiču regeneraciju jer nastaje obnova svih slojeva kože, učvršćivanje kolagena i stvaranje novih fibroblasta koji sintetiziraju međustanične važne molekule u dubokim slojevima kože. Retinol je regenerira iz dubine pa je stoga opravdana primjena retinolskog pilinga u liječenju ožiljaka od akni. Piling se na kožu lica nanosi u obliku maske ili seruma i ostaje na koži 6 do 8 sati. Pacijent s tako nanesenim pilingom na licu odlazi kući. Retinolski piling ne mora se neutralizirati, već pacijent kod kuće nakon navedenog vremena sam umije lice i na taj način uklanja piling. Nakon umivanja pilinga koža lica nije crvena i djeluje kao da ništa nije učinjeno. No, nije tako jer ljuskanje kože počinje tri do četiri dana nakon pilinga i traje do dva tjedna.

 


Preporuka dermatologa

Postupci koji se primjenjuju u liječenju ožiljaka od akni su kemijski medicinski pilinzi, dermoabrazija, microneedling, mezoterapija, punjači s hijaluronskom kiselinom i skinboosteri. Kod udubljenih ožiljaka nastoji se defekt u koži popuniti. To se može postići aplikacijom hijalurona te poticanjem  stvaranjem kolagena u koži, koje se potiče  radiofrekventnim postupcima, frakcijskim laserom, mikronedlingom i dermarolerom. Kod hipertorifičnih ožiljaka nastoji se kožu izjednačiti i zagladiti. U tome su djelotvorni kemijski medicinski postupci i ablativni  laserski postupci. Koji će postupak biti najbolji odredit će dermatolog nakon pregleda kože, utvrđivanja oblika ožiljaka i njihove zastupljenosti na koži.

 

Autor: dr. Klaudija Šebetić

Dr. Nevia Delalle: Akne – upalne promjene i bolesti kože

Magnezij, cink, bakar – čemu služe minerali u kozmetici?

 

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.