Dr. Nevia Delalle: Vitamini su neophodni za lijepu i zdravu kožu

Je li baš svaka formulacija i kombinacija aktivnih supstancija učinkovita ili se samo radi o zvučnom marketinškom imenu ovisi o karakteristikama vitamina i drugih komponenti, njihovoj stabilnosti, interakciji i sinergističkom djelovanju, izvorima i brojnim drugim karakteristikama. Vitamini su efikasni i vrlo česti stanovnici kozmetičkih formulacija inkorporirane u kreme, losione, serume, eliksire, ali i dodatke prehrani koje svakako ne smijemo zanemariti kao dio kozmetičke njege.

Vitamini kontroliraju metaboličke procese, imaju zaštitnu ulogu i važan su dio imunološkog sustava. Najčešće se koriste derivati vitamina, kao npr. esteri kiselina, jer su stabilniji. Esteri topljivi u mastima mogu se lakše absorbirati u kožu ukoliko su dio kozmetičkih preparata. Izvori vitamina i njihovih derivata mogu biti sintetizirani ili ekstrahirani iz prirodnih izvora. Iako u novije vrijeme sve više pažnje pridajemo vraćanju prirodnim izvorima, koža će biti zadovoljna onom supstancijom koja će odigrati ulogu koja joj je namijenjena, bez obzira na njen izvor.

Brojni su se vitamini pokazali učinkovitima kao dio svakodnevne njege u kozmetičkim preparatima, ali i kao neizostavan dio liječenja brojnih kožnih oboljenja.


Vitamini koji njeguju kožu

U njezi kože najčešće će se naći vitamini A, B, C, E i F. Koji od njih će biti najefikasniji ovisi o stanju kože te problemima koje želimo riješiti, poput hiperpigmentacija, staračkih ili sunčevih pjega, bora, upalnim promjenama, oštećenja od sunca.

Vitamin A – Retinol

Ovaj vitamin ubrzava tzv. izmjenu i putovanje stanica od baze prema površini. Vidljivo ublažava i smanjuje hiperpigmentacije, stimulira produkciju kolagena i potpomaže hidrataciju. Osjetljiv je na atmosferski kisik, a ne aplicira se tijekom dana i u kombinaciji sa suncem zbog fotosenzitivnosti. U koži se pretvara u retinoičku kiselinu, aktivnu formu vitamina. Stručni dermatološki krugovi svakako ovo moćno sredstvo smatraju super zvijezdom u njezi i liječenju brojnih stanja kože, prvenstveno tretinoin i isotretinoin.

Retinol u nižim, ali i višim medicinskim koncentracijama nezaobilazna je anti-ageing njega, a često u kombinaciji s vitaminima E i C. Pravilnim i dugotrajnim korištenjem ovog moćnog vitamina koža postaje ujednačena, sjajna i poboljšane teksture.

Vidljivo smanjuje postojeće znakove starenja, ali i sprječava nastajanje novih oštećenja. Kao nepogrešiv saveznik koristi se u liječenju prištića, hiperkeratoza i ožiljaka.

U visokim koncentracijama izaziva iritaciju, ali ne treba se bojati jer je to dio njegovog djelovanja. Potreban je oprez i postupno povećavanje koncentracije, jer će se s vremenom broj receptora za vitamin A povećati, a s tim i podnošljivost terapije. Smatra se esencijalnom aktivnom supstancijom jer zadovoljava baš sve kriterije za zvjezdani status. A činjenica je i da postoji najveći broj znanstvenih dokaza o njegovom djelovanju.

Vitamin B1 – Thiamin

Ovaj vitamin koristi se kao hidroklorid – sol u kozmetičkim preparatima i u kombinaciji s drugim vitaminima B skupine.
Vitamin B2 – riboflavin žuto je obojena supstancija u kozmetičkim preparatima kao E 101.
Vitamin B3 – Niacinamid efikasan je u izbjeljivanju zbog svoje inhibicije transporta melanosoma od melanocita do keratinocita. Uvijek se koristi u kombinaciji s drugim inhibitorima, a poznato je njegovo djelovanje u liječenju upalnih promjena te obnavljanju kože.
Vitamin B5 u kozmetičkim se preparatima najviše koristi kao provitamin D – Panthenol u svrhu hidratacije, protuupalnog djelovanja, obnavljanja kože, smanjivanja svrbeža, ali i u preparatima za kosu.


Vitamin C – Askorbinska kiselina

Ovaj vitamin poznati je antioksidans. Moćno je sredstvo u borbi protiv DNK oštećenja izazvanih vanjskim utjecajima deaktivirajući slobodne radikale. Poznati je keratolitik jer slobodna, koncentrirana askorbinska kiselina niskog pH ima analogno djelovanje kao AHA kiseline. Stoga je učinkovito sredstvo protiv hiperpigmentacija. Dokazano poboljšava tonus i nepravilnosti stimulirajući neokolagenezu. S obzirom da je slobodna askorbinska kiselina nestabilna i ne penetrira kroz kožu, koriste se derivati s liposomskim nosačima (ascorbyl phosphate u formi soli magnezija, topiv u vodi i s liposomskim nosačima; ascorbyl palmitate i stearat). Esteri su stabilni i vrlo učinkoviti i u koncentraciji od 0,1%.

Vitamin E – Tocopherol

Ovaj vitamin važan je antioksidans koji primarno absorbira energiju iz UV svjetla. Djeluje fotoprotektivno sprječavajući oštećenja kože izazvana slobodnim radikalima. Osim toga, djeluje protuupalno, epitelizirajuće, hidratizirajuće, a nisu isključene ni druge njegove uloge. Još uvijek su prisutne brojne nepoznanice u samom mehanizmu djelovanja, premda se smatra moćnim sredstvom u sprječavanju prijevremenih znakova starenja. U kozmetičkim preparatima može se naći kao ester tocopherol acetat, palmitat, linoleat, nicotinat… Svaki sa svojim specifičnim djelovanjem i u kombinaciji s drugim aktivnim supstancijama.


Vitamin F – Linoleična kiselina

Ovo je esencijalna masna kiselina topiva u mastima i sastavni dio omega 3 i 6 masnih kiselina. Neophodan je za zdravu i kožu sklonu suhoći i ljuskanju.

Vitamin H – Biotin (B7 ili koenzim R)

Ovaj je vitamin poznat i kao vitamin ljepote. Topiv je u vodi i omogućava izvrsnu hidrataciju kože. Daje koži mladolikost i atraktivnost. Koristi se u preparatima za kosu, nokte i kožu kao ključna enzimska komponenta u metabolizmu amino kiselina i masnih kiselina. Deficijencijom ovog vitamina često dolazi do pojačanoga ispadanja i gubitka kose te različitih upalnih stanja kože.

Gledajući kroz povijest, zahvaljujući brojnim dodacima prehrani te razvoju kozmetičke industrije, brojna stanja i oštećenja kože i organizma u cijelosti su u razvijenim zemljama gotovo iskorijenjeni. Npr. pelagra. S druge strane, deficijencije nekih drugih vitamina moraju biti u fokusu pažnje zahvaljujući modernim dijetama, vegetarijanskim i veganskim režimima te velikom izlaganju vanjskim štetnim utjecajima i stresu. Potrebno je inzistirati i na apsolutnoj zaštiti od sunčevog svjetla, jer znamo koliko je ono važno u sintezi vitamina D.

Brojni su se vitamini pokazali učinkovitima kao dio svakodnevne njege u kozmetičkim preparatima, ali i kao neizostavan dio liječenja brojnih kožnih oboljenja i terapije u spriječavanju nastanka prijevremenih znakova starenja.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

dr. med. Nevia Delalle

Dermatovenerolog s internacionalnom specijalizacijom iz anti-aging medicine te korektivne i estetske dermatologije. Slobodno vrijeme najradije provodi pod morem, u svim krajevima svijeta.